Wydaje mi sie, ze to Korczyce Gm. Nowosiolki (rejon kobrynski) ale sam juz nie wiem,
Nazwisko jest dosc rzadko spotykane - dwuczlonowe : Wlodzimierz Nikitiuk-Marczuk, wiec podejrzewam, ze Wasyl Nikitiuk-Marczuk urodzony w Koresga? (pisownia francuska?) jest krewnym Wlodzimierza.
Z załaczonego przez ciebie aktu to się raczej nie da odczytać.
W genetece jest bezpośredni link do skanu http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1792&y=705
Chyba dobry odszukałam choć nie podałeś - ślub z załączonego aktu był w par. Grabów 1817r.
___
Krystyna
Dziekuje za wstawienie skanu w lepszej rozdzielczosci. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie jaką parafia jest wskazana w akcie jako miejsce urodzenia Antoniego.
Witam,
poniżej podaję link do skanu aktu małżeństwa z 1840 roku z Okupa Wielkiego w parafii Marzenin, Michała Rotwalda z Małgorzatą Kulczyńską. Jest w nim podana miejscowość urodzenia Michała Rotwalda, bodajże Hochmoler (?). Proszę o pomoc w ustaleniu prawidłowej nazwy tej miejscowości oraz gdzie ona się znajduje i do jakiej parafii należała ówcześnie.
Krzysztof Kołopoleski
z pierwszego linku str 751, przecież na okładce jest napisane - Mołopłotnickoj cerkwi. Na stronie wyjściowej zobacz, który item i znajdź numerek na czarnym slajdzie