Dzierżanowski i Walberg

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Janusz_Andrasz

Sympatyk

Dzierżanowski i Walberg

Post autor: Janusz_Andrasz »

Poszukuję informacji na temat Aleksandra Dzierżanowskiego, ur. ok. 1828 r. w Warszawie, syna Konstantego i Katarzyny Walberg, posiadającego majątek Zagrody na Podkarpaciu.

Był on mężem Zofii Runge, córki właściciela majątku Dmytrowice k. Radymna.

Jedyna informacja, jaką udało mi się odnaleźć to ta, że w latach chyba 70-tych XIX w. wyjechał on do Egiptu, gdzie był cenionym pracownikiem ministerstwa oświaty. Zmarł w 1903 r.

Podpisywał się jako Aleksander Walberg Dzierżanowski. Nie umiem znaleźć powiązania jego ojca z resztą rodziny Dzierżanowskich. Nic też nie udało mi się znaleźć o jego matce. Jedyne ślady osób oo nazwisku Walberg prowadzą do Moskwy, ale nie wiem czy to jest dobry ślad ...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Dzierżanowski i Walberg

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a skąd informacja o miejscu i okresie urodzenia?
z Warszawy z tego okresu ASC wszystkie zachowane dostępne w metryki..genealodzy.pl , więc jeśli źródło się nie myli to dlasze informacje osiągalne prosto
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Dzierżanowski i Walberg

Informacja pochodzi z fiszki dotyczącej zapowiedzi z parafii Kosienice (Podkarpacie), w której mieszkała przyszła żona Aleksandra, którą była Zofia Runge, córka właściciela majątku Dmytrowice k. Radymna (córka brata mojego 5 x pradziadka). Niestety informacje z tej parafii nie są jeszcze zindeksowane ...
Wziąłem pod uwagę informację mówiącą o miejscu urodzenia Aleksandra, niestety niczego w Warszawie ani o Aleksandrze, ani o jego ojcu a tym bardziej o matce nie znalazłem.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dzierżanowski i Walberg

nie znalazłeś, czyli kwerenda w ASC negatywnie?
to teraz chyba warto notariat...z tych prostszych
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Dzierżanowski i Walberg

Na razie starałem się przeszukać, to co jest dostępne online w tym roczniku w W-wie. ASC, czyli Archiwum Stanu Cywilnego? Gdzie mieści się ono w W-wie? Powiedz proszę, co masz na myśli jeśli chodzi o notariat?

Chociaż ten Aleksander nie jest mi jakoś szczególnie bliski jeśli chodzi o stopień pokrewieństwa, to jednak zaciekawiło mnie to, co udało mi się o nim dowiedzieć - ten egipski wątek jest intrygujący :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dzierżanowski i Walberg

Akta st. Cyw. Metryki..genealodzy.pl
Notariat, czyli skorowidze I repertoria on-line lub AP
Janusz_Andrasz

Sympatyk

Dzierżanowski i Walberg

Dzięki za wyjaśnienia - to pierwsze (ASC) zacząłem już uskuteczniać - nie jest to łatwe, bo nie znam niestety właściwej parafii. Próbuję więc przeglądać je po kolei, biorąc pod uwagę rok urodzenia, to jest 1828 ... Może będę miał szczęście i na coś natrafię. Dziwne jest tylko, że nazwisko Walberg prawie że nie występuje w ASC i w ogóle w wynikach poszukiwań w wyszukiwarkach w tym czasie na terenie zaboru rosyjskiego i austriackiego ...Wydawałoby się, że nie jest to jakoś rzadko spotykane nazwisko a mimo to natrafiłem tylko na rodzinę rosyjskich oficerów o tym nazwisku ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”