"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Bartku, napisz więc wszystko, co widzisz:
"Działo się we wsi Wojkowie dnia... przez nas tylko podpisany został"
zostawiając puste/kolorowe/jakoś zaznaczone miejsca dla Ciebie nieczytelne.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
_czyz

Sympatyk

Post autor: _czyz »

Czy ktoś mógłby pomóc mi odszyfrować nazwisko rodziców zmarłem Marianny Ścibisz (1803-1853). Akt zgonu jest w genbazie - parafia Lipsko (Kielce), rok 1853, poz. 27, karta 66. Chodzi o Józefa i Mariannę - wychodzi mi Grofaw? ale do niczego mi to nie pasuje. Więc to może jednak inne nazwisko. dziękuję. pozdrawiam. krzysztof
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Odczytuję: Józefa i Marianny Grosów - nazwisko Gros

Podawaj też link do skanu.

Pozdrawiam,
Monika
_czyz

Sympatyk

ooo jak szybko. dzięki. przepraszam za brak linka. krzysztof.

[edit]

a czy mogłabyś jeszcze zerknąć tu. to akt zgonu tego józefa. Czy tam jest napisane "po węgiersku"? i znów strasznie wyblakły tekst w miejscu gdzie są imiona i nazwiska rodziców.... poz. 66. dziękuję z góry.

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,94921,20
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Józef Gross inaczej po węgiersku Nagy rodem z Węgier z miasta Naczkanic? lat 66 mający niegdy ojca Marcina Nagy syn zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Lambertynów tu w Lipsku umarł.

Pozdrawiam,
Monika
_czyz

Sympatyk

genialnie!. ps. rozumiem że takiej umiejętności nabiera się po przejrzeniu 1000 aktów? :-) wielkie dzięki. k
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Co to za parafia?

Post autor: JaroslawPrzypis »

Witam

Mam problem z odczytaniem nazwy miejscowości w której został ochrzczony brat mojego przodka, Kazimierza, Jacek Czyż, a dokładniej nazwy parafii, z której wyciągnięto metrykę urodzenia. Raz mi wychodzi że to Targowica, a raz że Targownica. I w końcu nie wiem co to za miejscowość. Akt 14/1822. Oto link do skanu aktu: http://szukajwarchiwach.pl/35/1943/0/1/ ... 9I5ziBet-g. Bardzo bym Państwa prosił o pomoc w jej odczytaniu.

Pozdrawiam
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za parafia?

Post autor: kulik_agnieszka »

Jarku,
link nie działa.
Agnieszka
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Co to za parafia?

Aha rozumiem. Ten już powinien działać.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1943/0/1/ ... 9I5ziBet-g
Jarosław "Janga2050" Przypis
Greg40

Sympatyk

Co to za parafia?

Post autor: Greg40 »

Grzegorz
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Re: Co to za parafia?

JaroslawPrzypis pisze:Witam

Mam problem z odczytaniem nazwy miejscowości w której został ochrzczony brat mojego przodka, Kazimierza, Jacek Czyż, a dokładniej nazwy parafii, z której wyciągnięto metrykę urodzenia. Raz mi wychodzi że to Targowica, a raz że Targownica. I w końcu nie wiem co to za miejscowość. Akt 14/1822. Oto link do skanu aktu: http://szukajwarchiwach.pl/35/1943/0/1/ ... 9I5ziBet-g. Bardzo bym Państwa prosił o pomoc w jej odczytaniu.

Pozdrawiam
Jarku,
moim zdaniem: "z ksiąg kościoła targowickiego".

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Re: Co to za parafia?

Dziękuję serdecznie
Jarosław "Janga2050" Przypis
mrbungle

Sympatyk

Post autor: mrbungle »

Witam,

mam problem w rozczytaniu kilku wyrazów oraz sprawdzeniu poprawności z aktu urodzenia:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 855&y=1952

Poniżej to co mi się udało odczytać z zaznaczyłem znakami ???:

Julian Arciszewski
Stacyja Rykociny. Działo się we wsi Łaznowie dnia dnia piątego stycznia tysiąc osiemset pięćdziesiątego ósmego roku, o godzinie trzeciej po południu, stawił się Grzegorz Arciszewski, dróżnik przy Koleji Żelaznej, we wsi Rykociny zamieszkały, mający lat trzydzieści dziewięć, w obecności Ludwika Seweryn??????, Jana Zakie????? (tego może nie udać się odczytać) obydwóch ???posługaczów??? przy Stacyi Rykociny zamieszkałych, pełnoletnich i okazała nam dziecię płci męskiej ???urodzone??? W Stacyi Rykociny dnia wczorajszego, o godzinie siódmej rano, z ???jego??? małżonki Julianny z Bukowieckich, mającej lat dwadzieścia ???osiem???. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym ???w dniu dzisiejszym ??? nadane zostało imię Julian Kacper a rodzicami jego chrzestnymi byli wyżej wspomniany Ludwik Seweryn i ???Ewa Kuklinowska???. Akt ten ??? pisać nieumiejącym przeczytany, a przez nas podpisany został.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,
Michał
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Julianie,
poniżej uzupełnienie i drobne poprawki:

Stacya Rokiciny. Działo się we wsi Łaznowie dnia piątego stycznia tysiąc osiemset pięćdziesiątego ósmego roku, o godzinie trzeciej po południu, stawił się Grzegorz Arciszewski, dróżnik przy Kolei Żelaznej, we wsi Rokicinach zamieszkały, mający lat trzydzieści dziewięć, w obecności Ludwika Seweryn tudzież Jana Zakie[...] obydwóch posługaczów przy Stacyi Rokiciny zamieszkałych, pełnoletnich i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Stacyi Rokiciny dnia wczorajszego, o godzinie siódmej rano, z jego małżonki Julianny z Bukowieckich, mającej lat dwadzieścia ośm. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Julian Kacper a rodzicami jego chrzestnymi byli wyżej wspomniany Ludwik Seweryn i Ewa Kuklinska. Akt ten stawającym pisać nieumiejącym przeczytany, a przez nas podpisany został.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kamiński_Janusz »

Stacja i wieś Rokiciny. Reszta jest OK.
Ewa Kuklinska.
Akt ten stawającym...
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”