Poszukiwanie informacji na temat nazwiska Kutnowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

asias

Post autor: asias »

Witam wszystkich,

Obecnie przebywam w Wielkiej Brytanii gdzie poznałam Węgra. Jak się okazało ma on na nazwisko Kutnowski. Prosił mnie on o pomoc w odnalezieniu przodków lub wszelkich informacji na temat swojego nazwiska i momentu przybycia jego przodków na Węgry.
Dla mnie jest to tyle ważne że ten mężczyzna czuje silną więź do Polski i Polaków. Jak sam mi powiedział "urodziłem się na Węgrzech ale czuję się Polakiem". Planuje on osiedlić się w Polsce.

Za wszelkie informacje z góry dziękuje:)
waslew5

Sympatyk

Post autor: waslew5 »

KUTNOWSKI. - Nazwisku temu przypisny jest - H. OGOŃCZYK.
Polskę zamieszkuje 10 osób o tym nazwisku.
Kielce - 7
Kraków - 1
Rzeszów - 1
Pleszów - 1
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Odp. Poszukiwanie informacji na temat nazwiska Kutnowski

Post autor: Virg@ »

Do Asias

W bazie danych "RadixIndex" (radixindex.com) zawierającej informacje związane z genealogią i historią rodzin na Węgrzech nie występuje nazwisko Kutnowski. Odnotowano w niej takie nazwiska jak: Kutna (1), Kutner (9), Kutni (7), Kutnics (1), Kutnik (7), Kutnjak (1), Kutnon (1), Kutny (1), Kútny (4), Kutny (3), Kutnyák (3), Kutnyál (1), Kutnyanszki (1), Kutnyánszki (2), Kutnyanszki (1), Kutnyánszki (1), Kutnyánszky (9), Kutnyik (2), które wydają się być pochodnymi. Trudno to jednak orzec autorytatywnie, język polski i węgierski są tak bardzo różne.

Skoro jednak Twój znajomy odziedziczył nie zmienione, czysto polskie nazwisko Kutnowski, ustalenie momentu przybycia Jego przodków na Węgry jest możliwe na podstawie dokumentów metrykalnych. Poszukiwanie interesujących Cię informacji w Internecie, na podstawie samego brzmienia (i zapisu) nazwiska, jest wielkim nieporozumieniem. Trzeba w oparciu o dokumenty prześledzić historię danej rodziny. Nawet gdybyśmy chcieli Ci pomóc, to przecież o Twoim znajomy nic nie wiemy, nie mówiąc już o jego przodkach.

Dołączam odsyłacze do informacji, które znalazłam w zasobach Internetu, o osobach noszących nazwisko Kutnowski oraz Kutnowska, do dalszej samodzielnej eksploracji:
link_1; link_2; link_3; link_4; link_5; link_6; link_7; link_8; link_9; link_10:

Łączę pozdrowienia i życzę miłej znajomości z poznanym, sympatycznym Węgrem –
Virg@
asias

Odp. Poszukiwanie informacji na temat nazwiska Kutnowski

Post autor: asias »

Dziękuje za wszelkie informacje i pomoc:)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Trudno wyrokować po samym brzmieniu nazwiska, ale w tym przypadku warto brać pod uwagę fakt, że nazwiska pochodzące od nazw miast były bardzo popularne wśród Żydów.
Spotykamy więc Poznańskich, Wrocławskich, Warszawskich, Pacanowskich, Wolanowskich, Pinczowskich, a także Kutnowskich i dziesiątki innych.
Aby jednak sprawdzić z jaką rodziną mamy do czynienia należy odwołać się do dokumentów.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Sterno-Wenancjusz

Post autor: Sterno-Wenancjusz »

Szukam osób o nazwisku Sterno.
W.g.mapy nazwisk na www.moikrewni.pl jedna osoba o nazwisku Sterno mieszka w Sieradzu lub okolicy.
Proszę o kontakt.
Mój e-mail:stew@gwiazda.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”