Poszukuję - Irena Swoboda vel Raspopow

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

Poszukuję - Irena Swoboda vel Raspopow

Post autor: Polanska_Hanna »

poszukuję siostry mojej Babci ,zaginionej w czasie 2-ej wojny we Francji.Irena Swoboda vel Raspopow(nie wiem czy była biologiczna córka męża jej matki)wyjechała do rodziców przed 1939r.Ostatnie zdjęcie nosi datę sierpień 1939r lub 1929 Nicea. Zgineła podczas bombardowania razem z francuska rodzina u której pracowała.(to znam z opowieści)Zginęła czy zmarła naturalnie tez jej matka Józefa Swoboda Raspopow.

Czy istnieje możliwość odnalezienia tych informacji?
Hanna Hofman Polańska
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Hanno,
po drugirj wojnie swiatowej, zawiadomienie o zgonie ofiar konfliktow wojennych bylo przesylane do urzedu w ktorym osoba ta sie urodzila lub zamieszkiwala na stale przed wojna.
Istnieje wiec prawdopodobienstwo ze adnotacja o zgonie znajduje sie na akcie urodzenia lub w USC ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce.

Mozesz tez zapytac w Nicei:

Mairie de Nice
service état civil
5 rue de l'Hôtel de Ville
06364 NICE
France

Nalezy podac nazwisko rodowe, nazwisko po mezu, w miare dokladna date urodzenia oraz rodzicow osoby poszukiwanej.
Podaj fakt ze jestes rodzina (nie musisz tego udawadniac).
Podaj Twoj dokladny adres.
Mozesz pisac po angielsku, usluga nie jest platna.

Elzbieta
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Polanska_Hanna »

Dziekuję.Napiszę do Nicei.Niestety nie wiem gdzie urodziła sie Irena(nie tam gdzie reszta rodzeństwa,zapewne"na robotach w Niemczech")
Hanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”