Certyfikat SSL - zielona kłódka na genealogach

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Certyfikat SSL - zielona kłódka na genealogach

Post autor: Młochowski_Jacek »

Na genealodzy PL zainstalowaliśmy certyfikat SSL

Certyfikaty SSL są narzędziem zapewniającym ochronę witryn internetowych, a także gwarantem zachowania poufności danych przesyłanych drogą elektroniczną.

Chroni to między innymi nasze hasła przed podsłuchem w trakcie logowania. Pełne bezpieczeństwo jest efektem zastosowania szyfrowania komunikacji pomiędzy komputerami. Wymaga to jednak przystosowania kodu strony tak aby przeglądarka internetowa nie kwestionowała treści strony wyświetlając informacje o braku bezpiecznego połączenia.

W związku z tym zmodyfikowaliśmy większość kodu i możemy cieszyć się zieloną kłódka w pasku adresu przeglądarki. W najbliższym czasie pojawi się ona również w kolejnych subdomenach geneteka, metryki, meldunkowe, poczekalnia, KZM, Biblioteka kresowa ...
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy to jest powodem, pokazania mi się komunikatu "Nie jesteś autoryzowany, aby wykonać tę operację", po naciśnięciu mojego lub kogo innego nicku?
Ponieważ jestem analfabetą komputerowym, co mam z tym zrobić?
Dana
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Wystarczy się zalogować - z tego co kojarzę od zawsze tak było, że nie będąc zalogowanym nie można było "podglądać" kont Użytkowników.
Pozdrawiam
Aneta
bsodziak

Sympatyk

Post autor: bsodziak »

Przy okazji - dobrze by było ogarnąć indeksację forum w google, najlepiej zupełnie zrezygnować z serwowania botom widoku do druku albo przynajmniej dać na takiej stronie link do pełnej wersji. Do poprawy jest także kodowanie tych stron do druku w przypadku zalogowanego użytkownika na FF (wywala krzaki).
Szymon
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Do admina: (adminów?)

Fajnie, że wybrano certyfikat z Let's Encrypt, przynajmniej będzie darmowy :)
Trzeba jednak skonfigurować automatyczne odnawianie certyfikatu, bo inaczej za kilka miesięcy może być problem, ale admin pewnie o tym wie...

Przy okazji:
1. Warto byłoby przejść wszędzie na kodowanie UTF-8 o czym mówiłem już dawno temu. W geneszukaczu wpisując np. "Łętowski" i klikając województwo przechodzi do geneteki ze złym kodowaniem, stąd wychodzą krzaki.
2. To co wyżej napisał Szymon, strasznie denerwujące są wyniki wyszukiwania w genealodzy przez google. Za każdym razem pokazuje wersję do wydruku forum zamiast samego forum. Przecież z tej opcji drukowania nikt nie korzysta, lepiej to wyłączyć a najlepiej przekierować do normalnej wersji forum.
3. W poczekalni od roku się nic nie dzieje, czemu? Zresztą genbaza już dawno przerosła metryki więc chyba to już nieistotne.
4. Co z rozwojem geneteki? Nic się nie rusza w tym temacie. A pomysłów jest sporo.
5. Kto posiada prawa autorskie do indeksów w genetece? (proste pytanie, a nikt nie potrafi na nie prosto odpowiedzieć)
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

xtedek pisze: 5. Kto posiada prawa autorskie do indeksów w genetece? (proste pytanie, a nikt nie potrafi na nie prosto odpowiedzieć)

Może indeksy nie podlegają pod prawo autorskie - w końcu :

" ... przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia..."

ale też

" ... nie są przedmiotem prawa autorskiego i nie korzystają z ustawowej ochrony elementy utworów pozbawione charakteru twórczego, np.: typowe tabele, rysunki, zestawienia pozbawione oryginalnej koncepcji np. alfabetyczne ..."
Pozdrawiam

Stanisław
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Stanisławie: to było do adminów
poprzednio zbiór adresatów został inaczej określony, odpowiedź Kamil dostał, ponowił oczekując odpowiedzi od innych osób
manipulacja? troszeczkę owszem
jak wstawianie pod temat "SSL" takich spraw (które doczekały się odpowiedzi)

dlaczego tak? "do admina/ów"? nie wiem,
dlaczego tu?
"list otwarty"? nie wiem
dlaczego np pkt 3..mam zdanie, ale się wstrzymam

może jakis nieadmin poczuje się sprowokowany i odpowie dlaczego nic do poczekalni (czy w ostatnim roku czy tez nigdy) nie dostarczył
tyle dobrego może wyniknąć:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Włodzimierzu ja lubię pytać, a jak już pytam to po to, żeby dostać odpowiedź. Forum jest publiczne, właściwie to wszyscy tu piszemy takie listy otwarte.
A na każde proste pytanie powinna być prosta odpowiedź, każda inna może być... hmmm manipulacją? Samo odpisanie nie zawsze jest odpowiedzią.
Znak zapytania przy adminach postawiłem celowo, bo sam już nie wiem do kogo te pytania mam kierować.

Ale słusznie wnioskujesz, że troszeczkę prowokuję. I słusznie - tylko po to, żeby coś dobrego z tego wynikło :)
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Mankiewicz_Tomasz

Post autor: Mankiewicz_Tomasz »

Od 2 dni nie mam dostępu do zawartości katalogu na metryki.genealodzy.pl, wyświetla się komunikat „zawartość katalogu jest niedostępna”.
Na portalu zauważyłem jakąś specjalistyczną dyskusję o certyfikacie ssl, której całkowicie nie rozumiem.
Proszę o info co może być powodem tego spadku funkcjonalności portalu, czy mam cierpliwie czekać czy też coś ma zmienić w ustawieniach mojego komputera.
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Zapewne pozostaje cierpliwie czekać... :)
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Do automatycznego odnawiania certyfikatu proponuję https://certbot.eff.org/

--
Jarosław Młynik
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Czy to, że maile do adminów sa odbijane to ten sam problem?

Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Kasia_Marchlińska pisze:Czy to, że maile do adminów sa odbijane to ten sam problem?

Kaśka
Ten sam.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”