Instytut Pamięci Narodowej IPN
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
IPN - wniosek
Witam,
złożyłem wniosek o udostępnienie teczki osobowej byłego pracownika aparatu bezpieczeństwa w IPN.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy udostępnione dokumenty będę mógł sfotografować albo zrobić notatki?
dziękuję
Kamil
złożyłem wniosek o udostępnienie teczki osobowej byłego pracownika aparatu bezpieczeństwa w IPN.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy udostępnione dokumenty będę mógł sfotografować albo zrobić notatki?
dziękuję
Kamil
IPN
Dostaniesz do ręki (i na własność) zbindowane i poświadczone czarno białe kopie.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Re: IPN
jestes pewny? to dlaczego nie mozna zamówić kserokopii do domu tylko udostępniają we wskazanym przeze mnie punkcie IPN?carmilla pisze:Witam,
dziękuję
Kamil
w pouczeniu do wniosku jest tekst:
Dodatkowe informacje
W tym trybie nie przysługuje wydanie kopii udostępnionych dokumentów.
Ostatnio zmieniony ndz 03 gru 2017, 20:22 przez carmilla, łącznie zmieniany 1 raz.
odpiszą, po pozytywnym rozpatrzeniu podadzą namiary telefoniczne do osoby która prowadzi sprawę i z nią należy umówić się na wizytę. Jeżeli są to materiały cenne z punktu widzenia IPN to prawdopodobnie odbiją wszystko na xero i przedstawią kopie do czytania w pracowni naukowej. W moim przypadku nie mogłem robić fotografii ani zamawiać kopii.
piotrek
piotrek
W pouczeniu do składanego wniosku był taki tekst:piottrek pisze:odpiszą, po pozytywnym rozpatrzeniu podadzą namiary telefoniczne do osoby która prowadzi sprawę i z nią należy umówić się na wizytę. Jeżeli są to materiały cenne z punktu widzenia IPN to prawdopodobnie odbiją wszystko na xero i przedstawią kopie do czytania w pracowni naukowej. W moim przypadku nie mogłem robić fotografii ani zamawiać kopii.
piotrek
Dodatkowe informacje
a notatki mozna? bo dzięki tym dokumentom być może uda mi się dotrzeć do informacji o kuzynce znajomej
dostajesz kopie do ręki i możesz z nich notować co tylko chcesz. Ja wnioskowałem o 2 sygnatury funkcjonariusza SB i dostałem teczkę wojskową w oryginale oraz teczkę personalną skserowaną. Możesz znaleźć informacje o rodzinie i znajomych danego pracownika aparatu ponieważ przed zatrudnieniem wszyscy byli sprawdzani, poza tym kandydaci na funkcjonariuszy pisali życiorysy i podawali przybliżone dane rodziny i znajomych. Przynajmniej w tych przypadkach z którymi ja się spotkałem tak było.
piotrek
piotrek
W nawiązaniu do tego co napisałem muszę zastrzec, że wyciągałem dokumenty osoby spokrewnionej w linii prostej. Stąd może większe uprawnienia w kopiowaniu dokumentów.carmilla pisze:jestes pewny? to dlaczego nie mozna zamówić kserokopii do domu tylko udostępniają we wskazanym przeze mnie punkcie IPN?carmilla pisze:Witam,
dziękuję
Kamil
w pouczeniu do wniosku jest tekst:
Dodatkowe informacje
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Kamilu, to co napisałem dotyczyło spokrewnionej osoby najbliższej (domyslnie założyłem że o to Ci chodzi). Nie napisałeś w jakim trybie Ty występowałeś i kim dla Ciebie jest osoba której dotyczą materiały o których udostępnienie wnioskowałeś.
pozdrawiam
Artur
Artur
W moim przypadku ubiegam się o wgląd do dokumentów osoby niespokrewnionej ze mną. Dokumenty będę mógł przejrzeć ze względu na to, że ta osoba była pracownikiem aparatu bezpieczeństwa, a akta takich osób są udostępniane każdemu. Jednak w pouczeniu do wniosku było napisane, że nie dają kopii.jart pisze:Kamilu, to co napisałem dotyczyło spokrewnionej osoby najbliższej (domyslnie założyłem że o to Ci chodzi). Nie napisałeś w jakim trybie Ty występowałeś i kim dla Ciebie jest osoba której dotyczą materiały o których udostępnienie wnioskowałeś.
Mi chodzi o to czy będę mógł telefonem robić zdjęcia lub pisać notatki ponieważ dane z tych dokumentów pozwolą mi odnaleźć rodzinę osoby mieszkającej w USA.
-
kasiakozłowska

Dobry wieczór,
Mieszkam za granicą i musiałam wystawić pełnomocnictwo - niestety albo trzeba się stawić osobiście albo wyznaczyć pełnomocnika.
Z tego co się orientuję dla osoby spokrewnionej wydają zbindowane kserokopie - dokładnie tak, jak Artur opisał, wraz z pieczęciami IPN. W innych przypadkach IPN może udostępnić dokumenty, ale odmówić możliwości wykonania kopii - podejrzewam iż może mieć to związek z ustawą o ochronie danych osobowych - przecież mogą znajdować się tam dane dot. żyjących członków rodziny.
Kamilu - dokumenty wydawane są przez pracownika IPN, można z nim usiąść i przedyskutować sprawę, gdy ja dostawałam dokumenty spędziłam dodatkową godzinę z pracownicą prowadzącą moją sprawę omawiając inne możliwości poszukiwań, źródła i procedury IPN.
Zosia
Mieszkam za granicą i musiałam wystawić pełnomocnictwo - niestety albo trzeba się stawić osobiście albo wyznaczyć pełnomocnika.
Z tego co się orientuję dla osoby spokrewnionej wydają zbindowane kserokopie - dokładnie tak, jak Artur opisał, wraz z pieczęciami IPN. W innych przypadkach IPN może udostępnić dokumenty, ale odmówić możliwości wykonania kopii - podejrzewam iż może mieć to związek z ustawą o ochronie danych osobowych - przecież mogą znajdować się tam dane dot. żyjących członków rodziny.
Kamilu - dokumenty wydawane są przez pracownika IPN, można z nim usiąść i przedyskutować sprawę, gdy ja dostawałam dokumenty spędziłam dodatkową godzinę z pracownicą prowadzącą moją sprawę omawiając inne możliwości poszukiwań, źródła i procedury IPN.
Zosia
-
Sroczyński_Włodzimierz

może, nie musi
a co mówi inwentarz IPN (i czy nie masz problemu z jego obsługą na stronie IPN)?
a co mówi inwentarz IPN (i czy nie masz problemu z jego obsługą na stronie IPN)?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Nawet nie wiedziałem, że udostępniają jakiś inwentarz. Wpisałem w pole wyszukiwania nazwisko i imię i coś znalazło
Co prawda tylko protokół z przesłuchania, jako że dziadek był świadkiem eksperymentów medycznych w Buchenwaldzie, ale zawsze to coś.
Jest szansa, że dostanę te dokumenty w Warszawie, skoro miejsce przechowywania to Kielce?
Marcin
Jest szansa, że dostanę te dokumenty w Warszawie, skoro miejsce przechowywania to Kielce?
Marcin