Miejsce pochówku Apolinary Kucharski (1885-1918)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Haponiuk_Daniel

Miejsce pochówku Apolinary Kucharski (1885-1918)
Witam,
Od paru lat próbuje ustalić miejsce pochówku Apolinarego Kucharskiego urodzonego w 1885 roku w miejscowości Posada Felsztyńska. Apolinary zmarł 5 marca 1918 roku w szpitalu w Przemyślu. Niestety próby znalezienia jakiejś wzmianki lub aktu zgonu nie udały się, więc zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc. ZUK w Przemyślu w księgach cmentarnych nie odnalazła żadnej informacji o pochówku, a UM w Przemyślu w latach 1910-1930 nie znalazła aktu zgonu. Nie znam Przemyśla i może są jeszcze jakieś inne cmentarze nie będące pod gestią ZUKU. Przejrzałem także zgony parafii wojskowej w Przemyślu, ale bez efektu.
Co moglibyście mi doradzić?
Pozdrawiam
Daniel
Od paru lat próbuje ustalić miejsce pochówku Apolinarego Kucharskiego urodzonego w 1885 roku w miejscowości Posada Felsztyńska. Apolinary zmarł 5 marca 1918 roku w szpitalu w Przemyślu. Niestety próby znalezienia jakiejś wzmianki lub aktu zgonu nie udały się, więc zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc. ZUK w Przemyślu w księgach cmentarnych nie odnalazła żadnej informacji o pochówku, a UM w Przemyślu w latach 1910-1930 nie znalazła aktu zgonu. Nie znam Przemyśla i może są jeszcze jakieś inne cmentarze nie będące pod gestią ZUKU. Przejrzałem także zgony parafii wojskowej w Przemyślu, ale bez efektu.
Co moglibyście mi doradzić?
Pozdrawiam
Daniel
-
Haponiuk_Daniel

Witam
Według portalu przodek.pl
księgi:
Według portalu przodek.pl
księgi:
- 1) z parafii rzymskokatolickiej z Felsztyna są w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu
2) z parafii greckokatolickiej z Felsztyna są w Archiwum Państwowym we Lwowie
3) "Jakieś księgi z XX wieku" są w Starostwie Powiatowym w Starym Samborze.
Pozdrawiam
Theofilos
Theofilos
-
Haponiuk_Daniel

-
Haponiuk_Daniel

Niestety sprawdzenie akt w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu nie dało żadnego rezultatu. W parafii rodzinnej nie sporządzono aktu zgonu, natomiast w spisie rodzin w parafii przy Apolinarym znalazła się adnotacja o zgonie w szpitalu w Przemyślu 05.03.1918 roku.
Dalej stoję w miejscu, czy jest jeszcze jakaś możliwość innego dotarcia do wiadomości o pochówku Apolinarego?
Pozdrawiam
Daniel
EDIT: Ooo właśnie w tym momencie znalazłem na stronie familysearch film o tytule Österreich. Armee. Garnisonsspital 03 Przemysl (Galizien) (Kirchenbuch, 1889-1918), więc jeszcze jakaś nadzieja jest!
Dalej stoję w miejscu, czy jest jeszcze jakaś możliwość innego dotarcia do wiadomości o pochówku Apolinarego?
Pozdrawiam
Daniel
EDIT: Ooo właśnie w tym momencie znalazłem na stronie familysearch film o tytule Österreich. Armee. Garnisonsspital 03 Przemysl (Galizien) (Kirchenbuch, 1889-1918), więc jeszcze jakaś nadzieja jest!
-
Haponiuk_Daniel

To znowu ja 
Uzyskałem dostęp do wyżej wymienionego spisu osób zmarłych w szpitalu wojskowym nr 3 w Przemyślu i także nie ma śladu mojego Apolinarego. Dziwne jest również to że w lutym 1918 umiera 24 osób, a na następnej stronie zaczyna się wrzesień 1918, w którym umiera tylko 1 osoba (a mój Apolinary zmarł w marcu). Czy to możliwe że nagle nikt nie umierał? Nie wiem jak można to wytłumaczyć.
Pozdrawiaam
Daniel
Uzyskałem dostęp do wyżej wymienionego spisu osób zmarłych w szpitalu wojskowym nr 3 w Przemyślu i także nie ma śladu mojego Apolinarego. Dziwne jest również to że w lutym 1918 umiera 24 osób, a na następnej stronie zaczyna się wrzesień 1918, w którym umiera tylko 1 osoba (a mój Apolinary zmarł w marcu). Czy to możliwe że nagle nikt nie umierał? Nie wiem jak można to wytłumaczyć.
Pozdrawiaam
Daniel
-
Haponiuk_Daniel

-
Orzechowski_Marek

Związek Gmin Fortecznych odnalazł ostatnio w jakimś archiwum spisy pochowanych żołnierzy w Przemyślu. Może coś udostępnią wkrótce.
https://nowiny24.pl/w-przemyslu-natrafi ... 1-14876773
https://nowiny24.pl/w-przemyslu-natrafi ... 1-14876773
-
Haponiuk_Daniel