Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

To ja może powtórzę wzór :

"Zwracam się z prośba o udostępnienie i przekaznie całej zawartości koperty dowodowej Pani....., urodzonej ..... roku w ..... Pani .... legitymowała się dowodem osobistym serii ........(jesli znamy). Zameldowana była w ......
Prośbę swą motywuję potrzebą kultu osoby zmarłej i opracowania historii rodziny, co jest zgodne z Orzecznictwem SN z dnia 9 lutego 2011r. sygn. Akt V CSK 256/10, ponieważ prawo do kultywowania pamięci osoby zmarłej jest uznawane powszechnie za samoistne dobro osobiste. Co w konsekwencji przepisu art. 23 KC regulującego kwestie dobra osobistego stanowi przepis prawa materialnego stanowiący podstawę do żądania udostępnienia dokumentów osobie bliskiej wstępnego/zstępnego. Zgodnie z przyjętą interpretacją przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji istnieje podstawa do udostępnienia dokumentów w przypadku wykorzystania ich na potrzeby kultu osoby zmarłej przykładowo gromadzenie pamiątek po osobie zmarłej.

Pani .... była moją prababcią."

Taki wniosek stawia do pionu i eleiminuje lenistwo urzędnika. Poza tym warto kopie do wiadomosci do zwierzchnika wysłac.

Pozdrawiam
Marcin
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

służbista 'ten, kto zbyt pedantycznie wypełnia nakazy służbowe'
nakazem służbowym jest przytoczone Rozporządzenie Rady Ministrów, nie dające możliwości interpretacji

utrudnianie dostępu, analfabetyzm nie jest służbistością, pedanterią, nie jest w ogóle wypełnieniem nakazu służbowego
a sugestia, że realizacja wniosku wykracza poza pedantyczne wypełnienie nakazu służbowego tj "nagina" prawo jest całkowitym niezrozumieniem praw, które Ci przysługują
i złą wolą:)

to @ koperty dowodowe bo o tym wątek
o ZUS się nie wypowiadam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Marcinie bardzo dziękuję za pomoc!
Dokumenty najprawdopodobniej mi wydadzą boję się tylko ile za to policzą. Tak jak pisałam wcześniej Pani chce 31zł od każdego dokumentu z koperty...

Pozdrawiam
Asia
Ostatnio zmieniony wt 05 gru 2017, 13:00 przez Kaffi, łącznie zmieniany 1 raz.
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Jest taki wzór podania pt"WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE DOKUMENTACJI ZWIĄZANEJ Z DOWODEM OSOBISTYM" - jest to załącznik do ustawy, ale można wniosek znaleźć w googlach w formie pdf-u.
Ja na podstawie wyżej wymienionego uzasadnienia dostałam kopertę dowodową koło miesiąc temu, więc raczej nic się pod tym względem nie zmieniło.
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Kafii, 31 zł to opłata skarbowa. Mogą ewentualnie doliczyc tylko za kserokopie ale to juz groszowe sprawy.

I tak jak pisze Justyna, pewnie po takim swoim podaniu dostaniesz info o konieczności wypełnienia wniosku na okreslonym formularzu.
Ostatnio zmieniony wt 05 gru 2017, 13:10 przez marcin_kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:służbista 'ten, kto zbyt pedantycznie wypełnia nakazy służbowe'
nakazem służbowym jest przytoczone Rozporządzenie Rady Ministrów, nie dające możliwości interpretacji

utrudnianie dostępu, analfabetyzm nie jest służbistością, pedanterią, nie jest w ogóle wypełnieniem nakazu służbowego
a sugestia, że realizacja wniosku wykracza poza pedantyczne wypełnienie nakazu służbowego tj "nagina" prawo jest całkowitym niezrozumieniem praw, które Ci przysługują
i złą wolą:)

to @ koperty dowodowe bo o tym wątek
o ZUS się nie wypowiadam
Przepraszam Panie Włodzimierzu ale chciałam tylko podać przykład podejścia urzędników do petenta. Za żadne skarby nie podpowiedzą co można zrobić aby obejść ustawę. A są możliwości bo prawo jest w Polsce "dziurawe". Jeśli mógłby Pan wypowiedzieć się na temat Zus czekam na informacje na pw lub email. Dziękuję
Pozdrawiam Kasia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a chciałem zaprotestować, gdyby ktoś chciał zrozumieć, że udostępnienie uprawnionemu kopert d.o. za 31 zł jest jakimkolwiek działaniem wykraczającym poza obowiązki, ustawę / realizację prawa uprawnionego

...........
nt formy "Ty" " Pan" / Pani" było ze sto razy
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:a chciałem zaprotestować, gdyby ktoś chciał zrozumieć, że udostępnienie uprawnionemu kopert d.o. za 31 zł jest jakimkolwiek działaniem wykraczającym poza obowiązki, ustawę / realizację prawa uprawnionego

...........
nt formy "Ty" " Pan" / Pani" było ze sto razy
W takim razie Włodzimierzu dlaczego w jednym urzędzie 31 złotych jest wymagane a w innym wszystko za darmo??? Interpretacja prawa przez pracownika urzędu? W moim przypadku w urzędzie gdzie dostałam wszystko za darmo najpierw wypowiedział się radca prawny zatrudniony w urzędzie i on właśnie tak zinterpretował prawo, które obowiązuje i jest takie samo w całej Polsce.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

W większości urzędów na stronie widnieje taki cennik:
opłata za udostępnienie dokumentacji związanej z dowodami osobistymi w wysokości 31 zł za dokumentację związaną z jednym dowodem osobistym

ale może źle szukam? tak samo zostałam poinformowana

Pozdrawiam Asia
Asia Grzybowska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Kaffi pisze:Dzień dobry

Pierwsze podanie składałam ponad rok temu i bez problemu dostałam kserokopię za którą nie musiałam nic płacić. Babcia zmarła w 2008 więc nie minęło 10 lat o drugą babcię i dziadka nawet nie składałam bo zmarli 20 lat temu i słyszałam że są trzymane tylko 10 lat. Wyrabiając swój dowód zagadnęłam panią w urzędzie, że to wielka szkoda i ona powiedziała że trzeba sprawdzić bo może jeszcze są. Spisałam dane dziadków i poprosiłam o sprawdzenie i okazuje się ze są!!! tylko... w tym roku zmieniło się prawo i teraz ksero jest wydawane na wniosek który kosztuje 31zł... i ok mogę to zapłacić, ale pani z urzędu nie wie jak to policzyć czy za osobe czy za dokument... w kopercie dowodowej jest sporo dokumentów i koszt byłby ogromny... Czy spotkaliście sie z taką sprawą? Pani z urzędu napisała w tej sprawie do ministerstwa i oni mają zinterpretować nowe prawo:(
A mogłam to załatwić bez problemu w zeszłym roku:(
Jeśli 31 zł to na pewno nie za jeden dokument, tylko za całość (bez dodatkowych opłat za ksero).
Aktualnie wnioskuję w warszawskim urzędzie - mailowo już wiem, że problemu nie będzie, natomiast 31 zł muszę wpłacić.
Wcześniej (kilka lat temu) w niektórych przypadkach uiszczałam podobną kwotę, ale w innych przypadkach nie płaciłam.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Anata
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Dziękuję.
@ Sierpc 553 - nawet jest wzmianka w SEZAM, widnieją jako nieopracowane, być może dlatego w IZA nie ma (w szwa w ogóle nie ma chyba zespołu 553)
@ Płock 796 w SEZAM zapis "16. Akta nieopracowane z l. [1951] 1973-1979 - dokumentacja wydanych dowodów osobistych z załącznikami od 1887 r."
to czekamy na ewidencję:) Z AP - Piotra nie namawiam, to byłoby za dużo:)
Włodku ewidencji nie bedzie. Jest to katalog wyłączony, dostępny tylko w pracowni naukowej.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Toż gdyby był dostępny poza pracownią (np poprzez szwa czy IZĘ) nie byłoby sensu przepisywać/zgrywać/wstawiać na forum:). Chyba, że nie zrozumiałem pojęcia "wyłączony" (ewidencja utajniona???)
Dziękuję, czuję się na drodze do bycia zaintrygowanym;)
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Tak utajnione
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ewidencję utajnili???
"utajnili", ale udostępniają w PN
nic nie rozumiem:( nazwa jednostki niedostępna?
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Włodku wiem tyle co mi powiedziano. Spis kopert nie będzie dostępny nigdzie poza PN. Są takie materiały które są dostępne tylko w AP i koperty są wśród nich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”