Koperty dowodowe, dowody osobiste..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- marcin_kowal

- Kontakt:
To ja może powtórzę wzór :
"Zwracam się z prośba o udostępnienie i przekaznie całej zawartości koperty dowodowej Pani....., urodzonej ..... roku w ..... Pani .... legitymowała się dowodem osobistym serii ........(jesli znamy). Zameldowana była w ......
Prośbę swą motywuję potrzebą kultu osoby zmarłej i opracowania historii rodziny, co jest zgodne z Orzecznictwem SN z dnia 9 lutego 2011r. sygn. Akt V CSK 256/10, ponieważ prawo do kultywowania pamięci osoby zmarłej jest uznawane powszechnie za samoistne dobro osobiste. Co w konsekwencji przepisu art. 23 KC regulującego kwestie dobra osobistego stanowi przepis prawa materialnego stanowiący podstawę do żądania udostępnienia dokumentów osobie bliskiej wstępnego/zstępnego. Zgodnie z przyjętą interpretacją przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji istnieje podstawa do udostępnienia dokumentów w przypadku wykorzystania ich na potrzeby kultu osoby zmarłej przykładowo gromadzenie pamiątek po osobie zmarłej.
Pani .... była moją prababcią."
Taki wniosek stawia do pionu i eleiminuje lenistwo urzędnika. Poza tym warto kopie do wiadomosci do zwierzchnika wysłac.
Pozdrawiam
Marcin
"Zwracam się z prośba o udostępnienie i przekaznie całej zawartości koperty dowodowej Pani....., urodzonej ..... roku w ..... Pani .... legitymowała się dowodem osobistym serii ........(jesli znamy). Zameldowana była w ......
Prośbę swą motywuję potrzebą kultu osoby zmarłej i opracowania historii rodziny, co jest zgodne z Orzecznictwem SN z dnia 9 lutego 2011r. sygn. Akt V CSK 256/10, ponieważ prawo do kultywowania pamięci osoby zmarłej jest uznawane powszechnie za samoistne dobro osobiste. Co w konsekwencji przepisu art. 23 KC regulującego kwestie dobra osobistego stanowi przepis prawa materialnego stanowiący podstawę do żądania udostępnienia dokumentów osobie bliskiej wstępnego/zstępnego. Zgodnie z przyjętą interpretacją przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji istnieje podstawa do udostępnienia dokumentów w przypadku wykorzystania ich na potrzeby kultu osoby zmarłej przykładowo gromadzenie pamiątek po osobie zmarłej.
Pani .... była moją prababcią."
Taki wniosek stawia do pionu i eleiminuje lenistwo urzędnika. Poza tym warto kopie do wiadomosci do zwierzchnika wysłac.
Pozdrawiam
Marcin
-
Sroczyński_Włodzimierz

służbista 'ten, kto zbyt pedantycznie wypełnia nakazy służbowe'
nakazem służbowym jest przytoczone Rozporządzenie Rady Ministrów, nie dające możliwości interpretacji
utrudnianie dostępu, analfabetyzm nie jest służbistością, pedanterią, nie jest w ogóle wypełnieniem nakazu służbowego
a sugestia, że realizacja wniosku wykracza poza pedantyczne wypełnienie nakazu służbowego tj "nagina" prawo jest całkowitym niezrozumieniem praw, które Ci przysługują
i złą wolą:)
to @ koperty dowodowe bo o tym wątek
o ZUS się nie wypowiadam
nakazem służbowym jest przytoczone Rozporządzenie Rady Ministrów, nie dające możliwości interpretacji
utrudnianie dostępu, analfabetyzm nie jest służbistością, pedanterią, nie jest w ogóle wypełnieniem nakazu służbowego
a sugestia, że realizacja wniosku wykracza poza pedantyczne wypełnienie nakazu służbowego tj "nagina" prawo jest całkowitym niezrozumieniem praw, które Ci przysługują
o ZUS się nie wypowiadam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marcinie bardzo dziękuję za pomoc!
Dokumenty najprawdopodobniej mi wydadzą boję się tylko ile za to policzą. Tak jak pisałam wcześniej Pani chce 31zł od każdego dokumentu z koperty...
Pozdrawiam
Asia
Dokumenty najprawdopodobniej mi wydadzą boję się tylko ile za to policzą. Tak jak pisałam wcześniej Pani chce 31zł od każdego dokumentu z koperty...
Pozdrawiam
Asia
Ostatnio zmieniony wt 05 gru 2017, 13:00 przez Kaffi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KarwalskaJustyna

Jest taki wzór podania pt"WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE DOKUMENTACJI ZWIĄZANEJ Z DOWODEM OSOBISTYM" - jest to załącznik do ustawy, ale można wniosek znaleźć w googlach w formie pdf-u.
Ja na podstawie wyżej wymienionego uzasadnienia dostałam kopertę dowodową koło miesiąc temu, więc raczej nic się pod tym względem nie zmieniło.
Ja na podstawie wyżej wymienionego uzasadnienia dostałam kopertę dowodową koło miesiąc temu, więc raczej nic się pod tym względem nie zmieniło.
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
- marcin_kowal

- Kontakt:
Kafii, 31 zł to opłata skarbowa. Mogą ewentualnie doliczyc tylko za kserokopie ale to juz groszowe sprawy.
I tak jak pisze Justyna, pewnie po takim swoim podaniu dostaniesz info o konieczności wypełnienia wniosku na okreslonym formularzu.
I tak jak pisze Justyna, pewnie po takim swoim podaniu dostaniesz info o konieczności wypełnienia wniosku na okreslonym formularzu.
Ostatnio zmieniony wt 05 gru 2017, 13:10 przez marcin_kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kasiakozłowska

Przepraszam Panie Włodzimierzu ale chciałam tylko podać przykład podejścia urzędników do petenta. Za żadne skarby nie podpowiedzą co można zrobić aby obejść ustawę. A są możliwości bo prawo jest w Polsce "dziurawe". Jeśli mógłby Pan wypowiedzieć się na temat Zus czekam na informacje na pw lub email. DziękujęSroczyński_Włodzimierz pisze:służbista 'ten, kto zbyt pedantycznie wypełnia nakazy służbowe'
o ZUS się nie wypowiadam
Pozdrawiam Kasia
-
Sroczyński_Włodzimierz

a chciałem zaprotestować, gdyby ktoś chciał zrozumieć, że udostępnienie uprawnionemu kopert d.o. za 31 zł jest jakimkolwiek działaniem wykraczającym poza obowiązki, ustawę / realizację prawa uprawnionego
...........
nt formy "Ty" " Pan" / Pani" było ze sto razy
...........
-
kasiakozłowska

W takim razie Włodzimierzu dlaczego w jednym urzędzie 31 złotych jest wymagane a w innym wszystko za darmo??? Interpretacja prawa przez pracownika urzędu? W moim przypadku w urzędzie gdzie dostałam wszystko za darmo najpierw wypowiedział się radca prawny zatrudniony w urzędzie i on właśnie tak zinterpretował prawo, które obowiązuje i jest takie samo w całej Polsce.Sroczyński_Włodzimierz pisze:a chciałem zaprotestować, gdyby ktoś chciał zrozumieć, że udostępnienie uprawnionemu kopert d.o. za 31 zł jest jakimkolwiek działaniem wykraczającym poza obowiązki, ustawę / realizację prawa uprawnionego
...........
Pozdrawiam Kasia
- Kaczmarek_Aneta

Jeśli 31 zł to na pewno nie za jeden dokument, tylko za całość (bez dodatkowych opłat za ksero).Kaffi pisze:Dzień dobry
Pierwsze podanie składałam ponad rok temu i bez problemu dostałam kserokopię za którą nie musiałam nic płacić. Babcia zmarła w 2008 więc nie minęło 10 lat o drugą babcię i dziadka nawet nie składałam bo zmarli 20 lat temu i słyszałam że są trzymane tylko 10 lat. Wyrabiając swój dowód zagadnęłam panią w urzędzie, że to wielka szkoda i ona powiedziała że trzeba sprawdzić bo może jeszcze są. Spisałam dane dziadków i poprosiłam o sprawdzenie i okazuje się ze są!!! tylko... w tym roku zmieniło się prawo i teraz ksero jest wydawane na wniosek który kosztuje 31zł... i ok mogę to zapłacić, ale pani z urzędu nie wie jak to policzyć czy za osobe czy za dokument... w kopercie dowodowej jest sporo dokumentów i koszt byłby ogromny... Czy spotkaliście sie z taką sprawą? Pani z urzędu napisała w tej sprawie do ministerstwa i oni mają zinterpretować nowe prawo:(
A mogłam to załatwić bez problemu w zeszłym roku:(
Aktualnie wnioskuję w warszawskim urzędzie - mailowo już wiem, że problemu nie będzie, natomiast 31 zł muszę wpłacić.
Wcześniej (kilka lat temu) w niektórych przypadkach uiszczałam podobną kwotę, ale w innych przypadkach nie płaciłam.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Anata
-
Piotr_Romanowski

Włodku ewidencji nie bedzie. Jest to katalog wyłączony, dostępny tylko w pracowni naukowej.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Dziękuję.
@ Sierpc 553 - nawet jest wzmianka w SEZAM, widnieją jako nieopracowane, być może dlatego w IZA nie ma (w szwa w ogóle nie ma chyba zespołu 553)
@ Płock 796 w SEZAM zapis "16. Akta nieopracowane z l. [1951] 1973-1979 - dokumentacja wydanych dowodów osobistych z załącznikami od 1887 r."
to czekamy na ewidencję:) Z AP - Piotra nie namawiam, to byłoby za dużo:)
-
Sroczyński_Włodzimierz

Toż gdyby był dostępny poza pracownią (np poprzez szwa czy IZĘ) nie byłoby sensu przepisywać/zgrywać/wstawiać na forum:). Chyba, że nie zrozumiałem pojęcia "wyłączony" (ewidencja utajniona???)
Dziękuję, czuję się na drodze do bycia zaintrygowanym;)
Dziękuję, czuję się na drodze do bycia zaintrygowanym;)
-
Piotr_Romanowski

-
Sroczyński_Włodzimierz

ewidencję utajnili???
"utajnili", ale udostępniają w PN
nic nie rozumiem:( nazwa jednostki niedostępna?
"utajnili", ale udostępniają w PN
nic nie rozumiem:( nazwa jednostki niedostępna?
-
Piotr_Romanowski