Urodzony w Galicji w miejscu nieznanym

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

radoslawpiwowarski

Sympatyk

Post autor: radoslawpiwowarski »

Poszukuję informacji nt. Piwowarskiego Filipa i Piwowarskiego Wawrzyńca.

Jedyna wzmianka na ich temat jest w akcie małżeństwa z 25.05.1828 roku między Filipem Piwowarskim (wyrobnikiem, wdowcem z Białopola, Lubelskie) a Agatą Różańską-Hawryluk (również wdowa, córka Jana i Zofii) zamieszkali w Hucie, Lubelskie)

Filip Piwowarski w dniu ślubu miał 39 lat, Agata 33.

Filip Piwowarski: urodzony w Galicji w miejscu nie znanym

Jego ojciec Wawrzyniec urodził się przed 1800r. Żona Małgorzata z Kamińskich.

Czy poszukiwanie osoby urodzonej w Galicji w miejscu nie znanym to szukanie igły w stogu siana? Gdzie rozpocząć takie poszukiwania?

Będę wdzięczny za każdą radę.[/img]
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Galicja brzmi groznie ale nie beznadziejnie. Tu zapisana Galicja może oznaczać tylko tyle że w latach 1795 (III zabór) a 1809 tereny gdzie się urodził należały do Austrii. W 1809 wróciły do zaboru rosyjskiego. Osobiscie szukałbym w metrykach tej samej parafii gdzie był ślub albo okolicznych. O ile oczywiscie ocalały same ksiegi . Tego nie wiem to kompletnie nie moje tereny. Ąby było ciekawiej na dodatek jest zagadka charakterystyczna dla tych terenów tj czy szukac w metrykach katolickich i unickich. Najlepiej i w tych i w tych. Na praktyke zacząłbym jednak od ustalenia i szukania dokumentu pierwszego slubu. bo tam może być więcej informacjo co robić dalej niż w przywołanym drugim ślubie.
Pozdrawiam.
Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

Witam,
Głowa do góry,posiadasz pewne dane od których rozpoczniesz poszukiwania.1.Filip wdowiec z Białopola,trzeba odnaleźć akt małżeństwa,tam powinny być jakieś dodatkowe informacje2. Masz dane jego żony,miejscowość,imiona rodziców,mogły zachować się księgi zapowiedzi.3 Filip miał 39 lat więc można zawęzić lata poszukiwań w okolicznych parafiach do lat 1787-1790.4.Poszukać gdzie to nazwisko w okolicznych miejscowościach występowało i tam skierować poszukiwania.5.Sprawdzić mapę nazwisk jeśli ród był liczny potomkowie mogą żyć w tej miejscowości do dzisiaj(choć nie jest to regułą)6.odszukać jego pierwszą żonę w księgach zmarłych okolicznych parafii(mogą być dane które pomogą odszukać akt ślubu i jak wyżej dotrzeć do miejsca urodz.)
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Załóżmy, że była to Galicja w swoich ostatecznych granicach (chociaż trop jaki podpowiada Jerzy Jamiołkowski trzeba mieć na uwadze). Ale załóżmy.
Granica Królestwa Polskiego biegła tak:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... d_1831.jpg

Czyli Tomaszów w KP, a Lubaczów w Galicji, oba to dzisiaj spore miasta i obecnie Piwowarscy w nich mieszkają Obejrzeć ich sobie na FB choćby (nie sprawdzałam), twarze i poszukać jakiegoś podobieństwa ze swoimi Piwowarskimi, czyli także z sobą samym (o ile jesteś podobny do ojca, dziadka, itd.). Zawsze w którymś pokoleniu te podobieństwa fizjonomiczne mogą wyjść na powierzchnię, a przynajmniej sprawdzić ten trop. Jak już znajdziesz "ofiarę", która jest podobna, to działać dalej z metrykami i genealogią. Samo nawiązanie kontaktu z ludźmi z Tomaszowa i Lubaczowa (i szerzej jak tam google podpowie) coś da, może wiedzą skąd są ich przodkowie, podejrzewam jakąś miejscowość w tej okolicy. Zmiana granicy zaborów na krótko mogła nawet spowodować, że niektórzy Piwowarscy przenieśli się na płn. bardziej, a potem było to Królestwo Polskie i tak zostali.
Słowem - szukać blisko granicy Królestwa Polskiego z Galicją.

Można też zastanowić się nad genezą nazwiska i zwracać uwagę na .. piwowarstwo, tradycje, a nuż to jest trop? Niektóre browary są do dzisiaj znane, ale kiedyś było ich więcej. Słownik geograficzny przy opisie miejscowości podaje takie informacje gospodarcze, można się pobawić w takie poszukiwania, ale to jako tło do tych poszukiwań genealogicznych bardziej (pewnie bardzo głęboko ukształtowało się nazwisko), a przede wszystkim - twarze, twarze, twarze. Można też na chybił trafić nawiązać kontakt z osobami o tym nazwisku w okolicy, ale dobrze by było już chociaż posłać im zdjęcia "swoich" Piwowarskich. Poza tym, to Ty nie wiesz skąd z Galicji, ale może inni Piwowarscy z Lubelszczyzny (chełmski powiat), wiedzą? Mapa nazwisk wielu Piwowarskich nie pokazuje w tych okolicach, trochę chełmski, trochę tomaszowski, a Galicja - jarosławski, leżajski, łańcucki, załóż wstępnie, że wśród tych Piwowarskich są Twoi kuzyni. Oczywiście zawsze pozostaje potem DNA, np. autosomalne i "jesteś w domu".

Łucja
Ps. Ja tak Maziarzy szukałam i szukam, nie mam zdjęć, nie mam dokumentów, ale twarze coś podpowiadają. A ja ze "swoich" twarzy miałam tylko moją Babcię, nikt potem nie był do niej podobny, a wcześniej nikogo nie znałam. Odnalazłam tym tropem jej prawdopodobną rodzinę w USA, tutaj mam głównie potwierdzenia w manifestach emigrantów, ale FB i "twarze" pozwolił to uwiarygodnić jakoś, kontakt przez FB niestety nie został nawiązany, ja mam inne nazwisko, a twarz też niepodobną, może dlatego, ale i tak się cieszę z "odkrycia". Moi Maziarze byli z Lubelszczyzny, ale z wywiadu terenowego wynikało, że "przyszli z Galicji". Okazało się, że z najbliższej miejscowości w Galicji, tuż przy granicy. Nawet nie tyle przyszli z tej Galicji, co Galicja rozdzieliła granicą parafię. Oglądałam w AGAD mapy z wytyczenia granicy Galicji i w lasach na pograniczu Galicji było kilka miejsc określanych jako "maziarnie". Ty "piwowarstwa" nie znajdziesz na mapie, ale może są jakieś publikacje i przypominam Słownik geograficzny:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/

Poczytaj sobie np. o Oleszycach, to koło Lubaczowa, jest tam cytowany przywilej Sieniawskiego z ok. 1576 r. gdzie sporo akurat o browarstwie:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VII/478
A tu świetny blog o piwowarstwie z wymienionymi licznymi lokalizacjami browarów:
http://blog.czajkus.com/2014/06/29/piwo ... -czesc-22/
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

A możesz dać link do tego ślubu z 1828 Filipa i Agaty. Bo nie widzę nawet gdzie to było.
Rozumiem, że wiesz, że Filip zmarł w 1833
Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Michał_Bąbol »

Sam miałem podobną sytuacje, tylko na końcu okazało się, że prawie rok nie byłem w stanie zauważyć, że w akcie ślubu mojego przodka jest zapisane czym się zajmował i skąd był. I po odkryciu tego, i zadzwonieniu gdzie trzeba, zdobyłem metrykę w ciągu kilku godzin.

Piszesz, że Filip Piwowarski był wyrobnikiem z Białopola, szukałeś tam?

Dodaj koniecznie zdjęcie metryki, bo może po prostu coś przeoczyłeś!
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
glaskowski
Nowicjusz

Post autor: glaskowski »

Witam
W parafii Rz.-Kat. Garbów: wieś Piotrowice
1814 śl. Browarski Filip l.24, urodzony w Konopnicy,ojciec nie żyje,matka Małgorzata + Szczęśniak Marianna l.21
1816 ur. Franciszek Piwowarski s.Filipa i Marianny, ojciec l.25 gospodarz

W Parafii Rz.-Kat. Konopnica: wieś Motycz
1788 śl. Wawrzyniec Piwowarski s.Jana i Jadwigi + Małgorzata Kawa c.Franciszka i Anny
1763 ur. Wawrzyniec Piwowarski s.Jana i Jadwigi
1771 zg. Jan Piwowarski lat.30
1771 śl. Jadwiga Piwowarska wdowa

dzieci Wawrzyńca:
1788 ur. Katarzyna
1790 ur. Jakub Browarski
1792 ur. Paweł
1793 ur. Marianna
1796 ur. Bartłomiej
1801 ur. Franciszek
1803 ur. Katarzyna
1805 ur. Zofia
1807 ur. Katarzyna
brak Filipa ale data urodzenia wskazuje na Jakuba (może używał drugiego imienia)

Parafia Uchanie:
1833 zg. Filip Piwowarski- pastucha dworski lat 40

Parafia gr.-kat. Buśno: wieś Białopole
1828 ur. Jan Piwowarski s. Filipa i Agaty z Hawryluków
1832 ur. Antoni Piwowarski s.Filipa i Agaty z Hawryluków, zm. 1833
1833 zg. Zofia Piwowarska c.Filipa i Agaty z Hawryluków lat 8
1833 śl. Agata Piwowarska wdowa po Filipie +Grzegorz Pekel
1818 śl. Agata Hawryluk c.Jana i Zofii + Jan Różański
Parafia Konopnica wieś Motycz:
1813 zg. Wawrzyniec Piwowarski lat 48
1828 zg. Małgorzata Piwowarska wdowa c. Franciszka
1768 ur. Małgorzata Kawa c. Franciszka i Anny
1760 śl. Franciszek Kawa + Anna Rozdoba
1739 ur.Franciszek Kawa s. Pawła i Marianny
1763 zg. Marianna Kawa l.50
1800 zg. Franciszek Kawa l.70
1740 ur. Anna Rozdoba c.Józefa i Agnieszki
1728 śl. Józef Rozdoba i Agnieszka Małek
1761 zg. Józef Rozdoba l.60
1762 zg. Agnieszka Rozdoba l.50
itd...
Pozdrawiam
Grzegorz Laskowski
radoslawpiwowarski

Sympatyk

Post autor: radoslawpiwowarski »

Dziękuję za liczne odpowiedzi. Zaczynam dopiero swoją przygodę z Genealogią (pewnie dlatego ostatnimi czasy mało sypiam :):))

Obrazek

http://pics.tinypic.pl/i/00950/2b0hw87v8yj0.jpg

serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”