rybaklech pisze:Witam.
Dziękuję za szybką odpowiedz p.Joannie71 i p.Władysławowi, gwoli wyjaśnienia moja kuzynka poza adresem z 1946r. nie dysponowała żadnymi innymi wiadomościami o moim Ojcu poza adresem,przeżyła szok gdy dowiedziała się że ktoś jeszcze z rodziny
żyje,gdy opuszczała kraj miała 5/6/lat.Otrzymałem od niej jeszcze jeden adres z tamtego okresu, jest to adres drugiego szwagra mojego Ojca Stefana Nowaka,ożenionego ze starszą siostrą mojego Ojca, który razem z Ojcem osiedlił się w USA i razem figurują na listach,o których pisałem wcześniej,Stefan Nowak/1904/,Route 1,Box 154A,Reno,Nevada.Jej Ojciec Tadeusz Loedl również pływał na "Batorym".Ojciec mój figuruje w The U.S. National Archives & Records Administration /
www.archives.gov / pod Army
Serial Number 31410180. i tam jest zapisany również Stefan Nowak tylko że nie znam jego numeru akt gdyż nie zdołałem dalej dojść trafiłem na barierę, która mnie przerosła.Wracając do zmarłego p.Adama Nowickiego z Tarpon Springs na Florydzie z krótkiej notatki,którą otrzymałem w kwietniu 2008r. od jego żony wynika że urodził się w USA, myślę ze trzeba jej wierzyć.
Panie Władysławie mój Ojciec ma na imię Adam, nie Antoni.
Pisałem na adres polskiego kościoła w Wilmington w 2008r. ale na razie cisza.Dziękuję i pozdrawiam
Witam!
Podaje dane z "NARA" Stefana Nowak,szwagra Adama Nowickiego.
Proszę zweryfikować,czy to napewno ta osoba?!
Stefan J.Nowak,
(Army serial number)WOJSKOWY NUMER SERYJNY -32631923
rezydencja;stan,powiat New York,New York
Miejsce powołania - New York City,NY
Date powołania/zaciągnięcia ,16/Listopad/1942
Data urodzenia;1904 ,Polska
edukacja-4 lata na uczelni
zawód/okupacja-Manager/kierpwnik Hotelu i restauracji
stan cywilny -rozwiedziony,bez rodziny
A to ,Pana ojciec?
Nowicki Adam
WOJSKOWY NUMER SERYJNY - 31410180
rezydencja: stan,powiat -CONNECTICUT,FAIRFIELD
Miejsce powołania/zaciągnięcia -NEW HAVEN ,CONNECTICUT
Date powołania/zaciągnięcia -17/Styczeń/1944
Data urodzenia; 1910, Polska
EDUKACJA -2 lata szkoły średniej
zawód -piekarz
stan cywilny-żonaty
Do rozpoczęci poszukiwań potrzebne są wszystkie dane ,które Pan posiada.
Podsumowując..
Adam Nowick ,u.26/12/1910 ,Mińsk?,ojciec Adam,matka Maria And..?,
imię żony.
szwagier;Stefan Nowak,ur.1904,w ..?,zabór?, lista pasażerów itp. ,imię żony?czy została ona w Polsce?
Pozdrawiam!
Joanna