Prośba o weryfikacje co jest prawdą?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

monikagod

Sympatyk

Post autor: monikagod »

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji udostępnionych zapisów aktu urodzenia.
Przeszukując bazę Geneteka oraz Akta stanu cywilnego Parafii Płock natrafiłam na rozbieżność Nazwiska. Numer aktu oraz rok się zgadza ale w jednym z aktów nazwisko to Godlewska w drugim zas Gadomska.

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=

http://plock.ap.gov.pl/historia/acts.ph ... ok=poka%BF
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Post autor: Piotr_Pizoń »

Tutaj link do aktu z 1872 r. nr 97:

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/155/0 ... rvisxIldFA

Rodzice to: Witalis Godlewski i Sibilla z Benklewskich. Imię dziecka Maria Zofia.

Pozdrawiam Piotr
monikagod

Sympatyk

Post autor: monikagod »

Bardzo Panu dziękuję właśnie udało mi się dzięki Panu rozwiązać zagadkę, która nie dawała mi spokoju przez 8 długich Lat. Z uwagi na Sądownie odtwarzane akty urodzenia wszystkich członków bliskiej rodziny mojego męża, które zostały poddane brakowaniu nie było możliwości kontynuacji poszukiwań do dnia dzisiejszego.
Akt jest dla mnie nieczytelny z uwagi na brak znajomości języka więc ufam iż brzmi ono Godlewska.
Z wyrazami szacunku i podziękowania
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

prawdą jest to,że badamy dokumenty nie indeksy
tzn geneteka nie jest, nie może być argumentem
to tylko i aż narzędzie do znalezienia materiału do badań
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Moniko

Ze względu na szybką pomoc Piotra i Twoje problemy z odczytaniem tej bardzo ważnej metryki zamieszczam jej tłumaczenie, ale nazwy pułku w którym był wymieniony kapitan Witalis Godlewski nie jestem pewna więc to do sprawdzenia pozostawiam.
Wg mnie osoby wymienione w akcie mogą mieć szlacheckie pochodzenie, ale to wymaga dokładnego zbadania na podstawie dokumentów. Na Podlasiu było sporo rodzin Godlewskich o szlacheckim pochodzeniu.

97. Działo się w mieście Płock 27.03(08.04) 1872 roku o godzinie 6 po południu. Stawił się osobiście Witalis Godlewski Kapitan Murotskiego? Pułku 36 lat liczący, zamieszkały w Płocku, w przytomności
Mariana Milewskiego Kapitana ? Pułku, 38 lat i Piotra Janickiego obywatela 55 lat, zamieszkałych w Płocku i okazał nam dziecię płci żeńskiej oznajmiając, że urodziło się tu w Płocku 13(25) marca tego roku,
o godzinie 5 rano z jego prawowitej żony Sybilli z Benklewskich 25 lat liczącej. Dziecku temu przy chrzcie świętym udzielonym 17(29) marca tego roku przez Księdza Kanonika Franciszka Szanior tutejszego
Proboszcza dano imiona : Marya Zofia, a chrzestnymi byli: wymieniony Marian Milewski i Kordula Pniewska. Akt ten przeczytany okazującemu i świadkom my z nimi podpisaliśmy.

Dodam, że na tym forum zwracamy się do siebie po imieniu, bez tytułowania Pan/Pani.
Dodam także, że w Warszawie mam także powiązanie Galskich z Godlewskimi, ale związku z Twoimi nie widzę.
Pozdrawiam serdecznie
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Wydaje mi się, że chodzi o muromski pułk piechoty.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”