Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krakers

Sympatyk

Post autor: krakers »

Witam,
proszę o sprawdzenie nazwiska Żmudzki Józef, w 1861 roku był felczerem szpitala wojskowego w Łucku a potem szpitala wojennego w Brześciu.
Pozdrawiam

Agnieszka
SztylerE

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: SztylerE »

Witam

Poszukuję informacji o moich przodków
HENRYK SOBKOWICZ (SOBKIEWICZ), kawaler, 30 lat mający, urlopowany żołnierz 42 Jakuckiego Pułku Piechoty, urodzony i zamieszkały w Skrzynnie w 1882 rok
MIKOŁAJ PAZIO ur 1891 w Lasominie. a zamieszkały w Klembowie

Dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.Ewa
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam,
Poszukuję informacji dot. mojego pradziadka Szymona Malinowskiego ur. 12 XII 1858r w Gnojnie.
Powołany do Armii Carskiej w 1876r. Wysłany na wojnę rosyjsko-turecką. Powrócił około 1885r.
Dziękuję za wszelką informacje.
Pozdrawiam
Marek
Wiciu

Sympatyk

Post autor: Wiciu »

Witam,
poszukuję informacji o służbie w Armii Carskiej mojego pradziadka, poniżej dane.
Stanisław Witczak, urodzony 17 lipca 1891 w Zalesiu, p.Worów. Syn Teofila i Zofii (z domu Gwiazda).
Służył w Armii Carskiej podczas I w.ś. Był w niewoli, najpierw austriackiej, potem niemieckiej.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

dziękuję

pozdrawiam

Paweł Witczak
Dymarski_Waldemar

poszukuję przodków służących w armii carskiej

Post autor: Dymarski_Waldemar »

Witam. Poszukuję informacji na temat służby w armii carskiej moich przodków:
-DYMARCZYK (zmiana na nazwiska po powrocie z wojska na Dymarski) Jan s. Franciszka ur. 1849 w Dziewkach, Siewierz;
-DYMARSKI Antoni s. Jana (jak wyżej) w Dziewkach, Siewierz;-wg opowieści służył na Kaukazie.
Pozdrawiam
Waldemar Dymarski
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Poszukuję informacji na temat Wojciecha Gębki lub Gębczyńskiego urodzonego około roku 1872 we wsi Dzierzny parafia Osiek Wielki. Biorąc ślub w roku 1899 zostało mu zanotowane "żołnierz urlopowany". Czy są jakieś szanse chociaż określić do jakiej jednostki mógł trafić?

Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Kanton

Sympatyk

Post autor: Kanton »

Kochani!
Może zamiast tak szukać "na pałę" powinniśmy utworzyć tematy dotyczące poszczególnych jednostek wojska Rosyjskiego. Mnie np. Interesuje 28 Połockij Pułk Piechoty 8 Dywizji Piechoty. Wiadomo że takie jednostki trwału czasami po 100 lat Taka kategoryzacja ułatwiłaby poszukiwania. Co prawda w relacjach z powstań w ramach dehumanizacji wroga powstańcy nie podawali jednostek przeciwnika, ale z aktów metrykalnych i historycznych wiadomo jakie jednostki na terenie występowały.
Dołęgowski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dołęgowski_Marek »

Witam
Jeśli znasz nazwę jednostki to zobacz tutaj
http://regiment.ru/index.htm

na górnym żółtym pasku należy wybrać rodzaj wojsk, piechota, artyleria, kawaleria itd i dalej już bardziej konkretnie piechota, grenadierzy,strzelcy itd i według numerów pułków. można znaleźć dużo
informacji historię formacji, miejsca stacjonowania, dowódcy, a nawet szlak bojowy.
Polecam
Ja szukałem 156 Jelizawietpolskowo pułku piechoty z okresu wojny rosyjsko-tureckiej 1877 i jest prawie wszystko łącznie ze szlakiem bojowym

Kanton tutaj 28 pułk Połockij
http://regiment.ru/reg/II/B/28/1.htm
pozdrawiam
kosasz2

Sympatyk

Post autor: kosasz2 »

Witam,poszukuję informacji na temat przodka: Józefa Rykała.
Nie wiem w jakiej armi służył,ale mam niewielkie zdjęcie. Może ktoś rozpozna po mundurze.Jeśli to nie ten Dział to przepraszam za kłopot.Pozdrawiam.

https://zapodaj.net/80704a998ce09.bmp.html
Jacek71

Post autor: Jacek71 »

1.Gdzie mogę znaleźć spis żołnierzy stacjonujących w Płocku w roku 1857? W akcie ślubu napisane jest - Stanisław Roth żołnierz urlopowany inwalidzkiej komendy w Płocku.
2. Czy można gdzieś sprawdzić prawdopodobieństwo że mój przodek brał udział w wojnie rosyjsko - japońskiej. Józef Szymański ur 1886.
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Witam!
Poszukuje informacji o Kacprze Dłubaku zolnierzu pulku witebskiego, ktory tlumil powstanie styczniowe w miejscowości Pilica niedaleko Olkusza. Wiem jeszcze, ze w 1864 roku urodziło mu sie tam dziecko z prawowitej małżonki.
Pozdrawiam
Justyna
NikosK08

Sympatyk
Nowicjusz

Prapradziadek w armii carskiej

Post autor: NikosK08 »

Witam. Poszukuję informacji o moim prapradziadku Tomaszu Krawczyku. Wiem tylko tyle, że zmarł w 1917r. i został pochowany w Rossoszycy, a przedtem służył jako matros (marynarz) w armii carskiej. W jakim oddziale i w jakich latach - nie mam pojęcia... Miał syna Stanisława i córkę Eugenię.
Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.
agnesoli21

Sympatyk

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: agnesoli21 »

Armia carska - Narbutowicz. Czy ktoś coś wie?
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
Loreene

Sympatyk

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: Loreene »

Witam .poszukuję w carskim wojsku Maciejewski Antoni s. Jana(niekiedy Józefa -takie zapisy w mertykach😊) w 1857 bezterminowo urlopowany-lat 50... Może coś się znajdzie na jego temat? Piękne proszę. ...
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”