Księgi grodzkie Sandomierz 1599. Gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MichalChudzikowski

Sympatyk

Księgi grodzkie Sandomierz 1599. Gdzie szukać?

Post autor: MichalChudzikowski »

Poniższa strona wylicza nazwiska występujące w dokumencie którego nazwę podaje tylko w j, angielskim. Jak dotrzeć do oryginału?

http://www.ipgs.us/iwonad/artdirectory/ ... sters.html

"Surnames Appearing in 1599 Sandomierz Gród Registers"

Bardzo ciężko mi się poruszać w aktach pozametrykalnych, a ten dokument przesuwa bytność mojego nazwiska w okolicy o ponad 100lat.

Proszę o pomoc w dotarciu do skanów, lub namiar gdzie pytać o nie w archiwum.
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Księgi grodzkie sandomierskie w całości spłonęły w 1944 r., gdy Niemcy spalili AGAD po upadku Powstania Warszawskiego.
Ewentualne spisy nazwisk mogą pochodzić z ekstraktów / pojedynczych wypisów z tych ksiąg wpisanych do innych ksiąg np. innych grodzkich, Metryki Koronnej, akt Trybunału Koronnego Lubelskiego etc.
Najwięcej jest w tym ostatnim i dostępne są tutaj:
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3#tabJednostki

Jednak szansa na odtworzenie na tej podstawie szerszej genealogii jest znikoma.
Pozdrawiam,
Michał
MichalChudzikowski

Sympatyk

Post autor: MichalChudzikowski »

Sam nie wiem, pozostaje liczyć na odpowiedź autorki strony. Z tego co rozumiem sama dokonała kompilacji powtarzających się nazwisk, a podane są jako tekst ze względu na dostępność tych akt tylko dla badaczy.

Dziękuję za odpowiedź, choć to kubeł wody. Wszyscy znani mi przodkowie do 1 połowy 18w. zamieszkiwali wyłącznie teren dawnego woj. sandomierskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”