Stefan Stefanski (Stefaniak), parafia Góra

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Carolina »

Witam Was,

szukam akt urodzenia mojego pradziadka Stefana Stefanskiego (Stefaniaka) z parafii Góra (gmina Starozreby, kolo Plocka/Plonska).

Urodzil sie najprawdopodobniej we wsi Karwowo-Orszymowice. Roczniki podejrzewane: 1889-1900 (bo mój dziadek Feliks urodzil sie w 1920r. w tej samej miejscowosci).

Czy ktos sie orientuje czy mozna gdzies znalezc skany?

Jestem wdzieczna za wszelka pomoc!

Pozdrawiam,
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Wyszukiwarka nie znajduje we wskazanym okresie podanego imienia i nazwiska w parafii Góra, z tym, że indeks urodzeń tylko do 1857 roku.

Trzeba też poszukać w innych parafiach:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&exac=1

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&exac=1
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

I serio pasuje Ci każdy Stefan Stefański z tego okresu :) ? Chyba najpierw trzeba znaleźć jego akt ślubu z ??? lub zgonu. Inaczej to zgadywanka
Ostatnio zmieniony wt 12 gru 2017, 12:27 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Re: Stefan Stefanski (Stefaniak), parafia Góra

Post autor: Piotr_Romanowski »

Carolina pisze:Witam Was,

szukam akt urodzenia mojego pradziadka Stefana Stefanskiego (Stefaniaka) z parafii Góra (gmina Starozreby, kolo Plocka/Plonska).

Urodzil sie najprawdopodobniej we wsi Karwowo-Orszymowice. Roczniki podejrzewane: 1889-1900 (bo mój dziadek Feliks urodzil sie w 1920r. w tej samej miejscowosci).

Czy ktos sie orientuje czy mozna gdzies znalezc skany?

Jestem wdzieczna za wszelka pomoc!

Pozdrawiam,
A wiesz w którym roku zmarł Stefan? Jak się nazywała matka Feliksa?
Ostatnio zmieniony wt 12 gru 2017, 09:56 przez Piotr_Romanowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Karolino, to zgony Stefaniaków z r.1888 http://www.szukajwarchiwach.pl/50/146/0 ... Whm9a41CEA
Nr 27 -Stefaniak Stanisława,1 rok , c.Piotra i Józefy
Nr 30 - Stefaniak Konstantyn ,20 lat, s.Tomasza I Franciszki

Może to pomoże Ci w poszukiwaniach Stefana.
Pozdrawiam
Irena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Z tego co znalazłem na myheritage, to Stefan Stefański był mężem Stefanii. Może warto wnioskować o akt urodzenia Feliksa (na początek), jest szansa na panieńskie nazwisko matki (Stefanii).
Potem akt ślubu Stefana i Stefanii, bo bez tego jak pisałem zgadywanka (USC Staroźreby - jest szansa, że znajdą, do sprawdzenia lata 1914-1920)
Co do aktu urodzenia Stefana Stefańskiego (Stefaniaka) to w latach 1881-1888 w parafii Góra brak http://szukajwarchiwach.pl/50/146/0/str ... bJednostki
Niestety na tym akta w szwa się kończą
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Carolina »

Dziekuje Wam wszystkim za tyle pomocy :-) Jestem Wam bardzo wdzieczna i Wasze informacje sa cenne!

1) Imie i nazwisko Stefana Stefanskiego i jego zony Stefanii jako rodzice mojego dziadka dopiero znam krótko.
Nawet nie wiedzialam gdzie dziadek sie urodzil i tylko mniejwiecej gdzie zmarl w Polsce. Ale mialam szczescie, bo wlasciciel domu pogrzebowego w Slupsku mi pomógl i odnalezc akt zgonu dziadka i miejsce pochówku. Od tego czaso wiem ze miejsce urodzenia dziadka to /Karwowo-Orszymowice/, parafia Góra, dn. 20.12.1920.

2) USC w Starozrebach odnalazl akt urodzenia dziadka. Powiedziano mi ze informacje sa wprowadzane do takiego centralnego systemu. Dostalam taki numer i z tym numerem moge w kazdym USC w Polsce odebrac ten akt urodzenia. Skoro mieszkam w Niemczech, to kuzynka ze Szczecina dla mnie to zalatwi. Dobra, to w akcie urodzenia bedzie (mam nadzieje) nazwisko panienskie matki dziadka, Stefanii.

3) Akty urodzenia parafii Góra sa do roku 1888. Troche skomplikowano na nich trafic. Przynajmniej ja tak odczuwalam. Stefana Stefanskiego tam narazie nie bylo, wiec wnioskowalam ze sie urodzil pózniej.

4) W tym forum pytalam innego uzytkownika który szukal równiez cos o Stefanskich z Karwowa-Orszymowic czy czasami jego pradziadek mial brata Stefana. On powiedzial ze tak. Wiec mnie to interesuje czy to jest Stefan (mój pradziadek) czy nie.

5) Nie wiem wlasnie w którym roku zmarl Stefan lub gdzie. Wiem tylko ze przez jakis czas byl meldowany w Szczecinie bo przypadlkowo odnalazl sie ksiazeczka z adresami mojej mamy która juz nie zyje od 30-u lat. Ona tam wpisala "St. Stefanski" a potem adres. Ja nigdy nie kojarzylam ze to jej dziadek i moj pradziadek. Bo moje dziadkowie nazywali sie "Stefaniak". Akurat przeprowadzilam sie i musze odszukac tej ksiazeczki. Moze ten adres tez cos bedzie dal.

Pozdrawiam,
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”