Jan Kozłowski - Łomża

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Jan Kozłowski - Łomża

Post autor: szczesna »

Od zakończenia II wojny trwały poszukiwania dziadka Jana Kozłowskiego, pewne ślady jego wojennych losów udało się odtworzyć. Jednak jego miejsce spoczynku pozostaje tajemnicą.
Dziadek pochodził p.p. z Łomży, tu też się ożenił. Ponieważ przed wojną był inżynierem geodetą często wyjeżdżał w teren zabierając swoją rodzinę (żonę Stefanię i jedyną córkę Teresę). W związku z pracą dziadka jeździli po całym kraju. Przez pewien czas mieszkali w Łomży, Warszawie i w końcu tuz przed wybuchem II wojny wyjechali do Bielska Białej, gdzie dziadek pracował przy scalaniu tych miast (rodzinę ulokował w niedalekiej Milówce). Po rozpoczęciu działań wojennych dziadek wstąpił do wojska i brał udział w Kampanii wrześniowej. Jego rodzina chciała wrócić do Łomży, jednakże działania wojenne uniemożliwiły im powrót. Dotarły jedynie do Krakowa, gdzie przygarnęła je żydowska rodzina. Zatem całą wojnę spędziły w Krakowie. Nigdy już nie zobaczyły męża i ojca.
Natomiast z dalszych ustaleń wiadomo, że Jan Kozłowski po kapitulacji dotarł do armii gen. W. Andersa. Potem znalazł się Wlk. Brytanii, gdzie pracował w Glasgow. Wiemy, że szykował się do wyjazdu z WLK. Brytanii do Nowej Zelandii,albo Australii lub do RPA. Na tym kończy się ślad. Nie wiem czy wsiadł na pokład. Czy dotarł szczęśliwie do któregoś z tych miejsc. A może statek został zatopiony?
Może teraz, gdy jest dostęp do różnych archiwaliów uda się ustalić jego dalsze losy i miejsce spoczynku. Proszę o pomoc i wskazówki, gdzie jeszcze można szukać. Może gdzieś zachowały się listy pasażerskie?
Pozdrawiam
Joanna
karulska_ewa

Sympatyk

Jan Kozłowski - Łomża

Post autor: karulska_ewa »

Witam serdecznie. W mojej rodzinie przewija sie nazwisko Kozłowski spod Łomży.
Oto jak było:
Stanisława Dębowska zd. Kozłowska – żona Henryka Dębowskiego . Pochodziła z Kałęczyn, gdzie jej ojciec miał dwór i dwa młyny. Kiedy w II w. św. szedł front (nie wiadomo czy w 1939 czy w 1943)wszyscy mieszkańcy dworu zostali wygnani. Synowie p. Kozłowskiego i on sam znaleźli się w obozach hitlerowskich. Pan Kozłowski zginął w obozie. Najmłodszy syn o imieniu Idek (miał 20 lat) uwolniony żywy z obozu wracał wraz z innymi pieszo do domu. Szedł pieszo całą drogę z Niemiec do Kałęczyn. Szedł słaby i chory. Spał po rowach, wymiotował krwią. Była zimna wiosna. Gdy dotarł do domu w Kałęczynach , na drugi dzień umarł.
Stanisława i Henryk Dębowscy miała czworo dzieci- Zofię ,Barbarę ,Kazimierza i Hannę .
Pozdrawiam serdecznie! Ewa
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Jan Kozłowski - Łomża

Post autor: szczesna »

Ewo dziękuję bardzo,
ale z tego co wiem w mojej rodzinie Kozłowskich nie pojawia się nazwisko Dębowska/Dębowski.
Dziadek Jan miał brata Józefa, który po wojnie osiedlił się w Szwecji i tam też jest pochowany. Natomiast ich siostra Genowefa po mężu Szczucka mieszkała we Wrocławiu i miała dwóch synów. Muszę jeszcze sprawdzić ten ślad.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
karulska_ewa

Sympatyk

Jan Kozłowski - Łomża

Post autor: karulska_ewa »

Joanno! Ta moja historia jest smutna, jak wiele historii z tamtych czasów.Nie powinny one isc w zapomnienie, bo wtedy wraz z nimi przepanie w nicośc historia naszego kraju. Moze to patetyczne, ale uważam że trzeba ratowac swoją przeszłośc i tożsamośc przed zalewem bzdur i pospolitości.
Pozdrawiam serdecznie! Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”