KarwalskaJustyna pisze:Kiedyś takie panie okreslane byly jako znachorki, "madre baby", czy szeptunki,tak jak wspomniał wcześniej Włodzimierz. Ale tylko wtedy gdy w trakcie leczenia byly wykonywane przez nia modlitwy. Wiem, ze wiele osob moze sie troche z tego posmiac, ale ja Ci wierze. Szeptunki to najczęściej wschodnia tradycja. Polecam Ci obejrzec program Przemysława Kossakakowskiego : Ukraina. Tam pokazuja jak gleboko jest to w nich to.zakorzenione.
Jesli chodzi o takie wiejskie znachorki to one z wiekszym badz mniejszym efektem leczyly ludzi - czy to przez moce, modlitwe czy ziolami. Parały sie również usuwaniem niechcianych ciaz.
Szeptunki to slyszalam, ale nigdy nie slyszalam imienia Znachorki. (Widac ze moj Polski juz nie jest najlepszy, mieszkam w Angli wiekszosc zycia)
To nawet brzmi jak to mogla byc ona. Wiem ze ona oraz byla Pielegniarka, wiec to nawet mozliwe ze to mialo cos z tym wspolnego. Moja mama oraz mowila mi, ze jak bylam mala, to ona sie nawet bala zostawic mnie sama z babcia czasami, bo mowila ze babcia miala tez takie momenty gdzie gadala z jakimis duchami (byc moze zle). (I wiem jak to glupjo brzmi!!!) niestety tak jest ze nie ktorzy nie uwierza w takie rzeczy, ale no tak to bylo. Moji rodzice mowia mi ze miala Tablica Ouija, i kontaktowala sie z takimi postaciami. Niestety nikt mi nie chce o tym opowiedziec, bo zle rzeczy sie prawdo podobnie dzialy.
I wlasnie dlatego, trudno jest mi zgadnac, czy to co ona robila bylo dobre, czy zle? Czy moze kontaktowala sie z tymi "duchami" zeby im pomuc? Bo przeciez oraz byla Pielengniarka, to cos mi mowi ze to wszystko mialo coz wspulnego ze soba, i tym bardziej dlatego ze to co robila i kim byla byla duza czesc jej rzycia.
Czasami mi przychodzi do snow (tak na serjo mam z nia kontakt prawdziwy czasami) i probojw sie jej spytac zeby mi pomogla to wszystko rozwiazac, i pomogla mi dowiedziec sie wiecej o sobie, bo ja i ona obydwoje mamy cos "specjalnego" ze soba. Ona mowi mi ze nie moze mi pomuc z tym, ze musze sama wszystko rozwiazac...
No i teraz tu jestem, bo mysle ze nadal poczebuje pomocy wiedziec z kad pochodze i jak to ma cos ze mna wspulnego.
Byc moze brzmie crazy, dla nie ktorych haha, ale ci co mi wierza to dziekuje.