Nazwiska - G
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Ewa_Szczodruch

-
Wladyslaw_Moskal

Prosze bardzo;grazlew20 pisze:proszę o informację o nazwisku GDAK
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 4175.phtml
http://www.moikrewni.pl/mapa/wzgledny/gdak.html
Wiem, ze jestes nowa/nowy na tym Forum - wiecej informacji o tym staropolskim nazwisku poda Ci Ewa.
Wladyslaw
- Ewa_Szczodruch

Pochodzenie nazwisk
T: nazwisko Grams
Witam serdecznie!
Czy ktoś może mi wyjaśnić znaczenie i pochodzenie nazwiska Grams?
Pozdrawiam
Edyta
Witam serdecznie!
Czy ktoś może mi wyjaśnić znaczenie i pochodzenie nazwiska Grams?
Pozdrawiam
Edyta
- Ewa_Szczodruch

Witaj Edyto
Grams (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Grams, Gramsch, te od imienia Hieronymus.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Grams (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Grams, Gramsch, te od imienia Hieronymus.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Szak
Proszę o pomoc w określeniu pochodzenia nazwiska Szak. Początkowo myślałem że jest to niemieckie Schack ale chyba nie bo w Wielkopolsce pisownia Szak występuje przynejmniej przez XIX wiek a przecież było to wtedy terytorium Prus
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
- Ewa_Szczodruch

Witam
Gryl (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.
Gryl (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

-
Gackowski_Michał