Rewizskije skazki Wilno 1795-1844

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Na FS właśnie odkryłem to co w tytule. Oto łącze:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Niestety, tylko niektóre roczniki zostały opublikowane. Miejmy nadzieję, że wkrótce opublikują resztę.

Pozdrawiam
Marek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Wspaniała wiadomość, cenne materiały!
Mam nadzieję że to początek prac nad całością zasobu dot. spisów rewizyjnych z LVIA. Jeśli tak, to trochę to potrwa, ale wiele osób (w tym ja) bardzo się ucieszy.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Mariusz_Formanowicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mariusz_Formanowicz »

Witam genealogów, w szczególności interesujących się b. woj. wileńskim.
Czy ktoś z Państwa orientuje się według jakiego klucza (kolejności) ułożone są Rewizskije skazki ? Chodzi mi w szczególności o odszukanie miejscowości należącej do jednej z parafii z guberni wileńskiej. Jaka była kolejność spisywania poszczególnych parafii ? Czy są spisy parafii, ewentualnie strony ?
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Można sprawdzić sygnatury (obecne w opisach u mormonów) w dostępnych online inwentarzach z LVIA.

http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... F3001.jspx
Na szarej belce rozwijane menu:
Aprašų paieška - Išplėstinė
Na stronie która się otworzy:
W polu "Fondo" wpisz numer fondu: 515
W polu "Apyrašo" wpisz: 15
Poniżej, w sekcji - "Saugotojas" z listy rozwijanej wybierz archiwum (LVIA)
Po wprowadzeniu tych danych klepnij na dole lewy przycisk ("leskoti")

-> wyświetli się struktura wg wprowadzonej wczesniej sygnatury - kliknij w "15. Revizinių sąrašų apyrašas" (spisy rewizyjne). Otworzy się opis zasobu z podlinkowanym w pdf-ie inwentarzem w jęz. rosyjskim (Rinkmenos LVIA_F515_ap15.pdf )

Przepraszam jeśli zbyt łopatologicznie wytłumaczyłem.
Odkrycie przeznaczenia i możliwości tego portalu (EAIS) pozostawiam na deser, do samodzielnego przećwiczenia :)

P.S.
Języki nie powinny być problemem, słownik + google translator pozwalają przezwyciężyć 90% trudności.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
mlszw

Sympatyk

@ Mariusz Formanowicz
Spisy podatkowe układane były podług podziału administracyjnego narzuconego przez zaborcę, a nie podziału kościelnego. Podział ten ewoluował na przestrzeni dekad. Spisy układano najczęściej wg ujezdów (powiatów), a osobne sporządzane były dla większych miast. Musi Pan się zorientować do jakiego ujezdu należała interesująca Pana parafia. Tu jest strona wikipedii poświęcona Guberni Wileńskiej:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Виленская_губерния

Jej terytorium zmieniano trzykrotnie: tuż po aneksji w 1795, w 1797 i potem w 1843 r. Ponadto odłączano i przyłączano pograniczne ujezdy.

Pozdrawiam
Marek
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Swietny prezent pod choinke - mam nadzieje ze szybko wszystkie filmy beda online.

Przydal by sie tutaj system indeksowania spisow ludnosci, nie rozumiem dlaczego nikt sie tym nie interesuje.
Pozdrawiam
Robert
Mariusz_Formanowicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mariusz_Formanowicz »

Marku !
Serdecznie dziękuję za obszerne wyjaśnienia :_
Mariusz F.
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Czy takie skazki były też sporządzane w Królestwie Polskim czy tylko na ziemiach zabranych?

Michał
mlszw

Sympatyk

Do powstania styczniowego tzw. KP cieszyło pewną autonomią fiskalną, z dekady na dekadę coraz mniejszą, ale jednak. Miało też odrębny system podatkowy. W 1869 r. zniesiono całkowicie tę odrębność i system skarbowy KP włączono do imperialnego. Ostatnią, X-tą, rewizską skazkę przeprowadzono w 1858 roku:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Ревизские_сказки

A więc ten system wymiaru podatków panował tylko w głębi imperium i w tym co ono zaanektowało i wcieliło bezpośrednio.

Do 1869 r. w KP to chyba inaczej wyglądało, ale nie wiem jak dokładnie.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

A czy ktoś ma ten plik LVIA_F515_ap15.pdf ściągnięty z EAIS? Kiedyś ściągałem te normalnie a w tym momencie jest nie do ściągnięcia
IgorD.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Igorze - mam, mogę jakoś podesłać (WeTransfer?), ok. 40 mb.
Ściągałem 2 dni temu i wszystko było ok., teraz faktycznie cos nie gra, ale może to przejściowe trudności.
pozdrawiam
Artur

mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

mlszw pisze:Do powstania styczniowego tzw. KP cieszyło pewną autonomią fiskalną, z dekady na dekadę coraz mniejszą, ale jednak. Miało też odrębny system podatkowy. W 1869 r. zniesiono całkowicie tę odrębność i system skarbowy KP włączono do imperialnego. Ostatnią, X-tą, rewizską skazkę przeprowadzono w 1858 roku:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Ревизские_сказки

A więc ten system wymiaru podatków panował tylko w głębi imperium i w tym co ono zaanektowało i wcieliło bezpośrednio.

Do 1869 r. w KP to chyba inaczej wyglądało, ale nie wiem jak dokładnie.

Pozdrawiam
Marek
Dziękuję za informację!

Michał
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

jart pisze:Igorze - mam, mogę jakoś podesłać (WeTransfer?), ok. 40 mb.
Ściągałem 2 dni temu i wszystko było ok., teraz faktycznie cos nie gra, ale może to przejściowe trudności.
Dzięki, już mam od krewnego ;-)
W sumie jest ten plik na kresy.genealodzy.pl ale tam z kolei mam trudności z odpaleniem DJVU (nie lubię tego formatu)
IgorD.
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

A może jest powiat Wiłkomierz

Jurek Solecki
mlszw

Sympatyk

Oprócz okolic Wilna na FS pojawiły się spisy rewizyjne z Kowna:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”