Kuczyn

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Kuczyn

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Proszę o informacje odnośnie parafii Kuczyn. Na Projekt Podlasie między rokiem 1866, a 1890 jest luka, czy to znaczy że księgi z lat 1867-1889 zaginęły, czy nie zostały jeszcze zindeksowane. I drugie pytanie czy filmy zindeksowanych materiałów pozostaną wyłącznie na parafii, czy będą też dostępne w AP. Jeżeli tak to w którym archiwum w Białymstoku, czy w Łomży. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
bsodziak

Sympatyk

RE: Kuczyn

Post autor: bsodziak »

Kuczyn cały (ponoć) do połowy XVIII w. jest na parafii. W AD nie ma nic, w AP to co na SZWA. Do niedawna tamtejszy proboszcz uniemożliwiał dostęp do ksiąg, w tym roku zmienił się włodarz, ale nie wiem czy była to zmiana na lepsze. Z tego co mi wiadomo to Projekt Podlasie póki co nie kontaktował się z parafią, to co się pojawia pochodzi z prywatnych zbiorów nielicznych osób, które miały dostęp do tamtejszych ksiąg (które według oficjalnej wersji byłego proboszcza spłonęły). W połowie roku kontaktowałem się z AD w sprawie ściągnięcia ksiąg z parafii do nich, ale nie wiem czy coś się w tej kwestii ruszyło. Jeśli PP się tym kiedyś zajmie, to raczej zdjęcia zostaną na parafii, nie spodziewałbym się przekazania czegokolwiek do AP, w najlepszym wypadku księgi wylądują w AD. Sam czekam na śluby z końcówki lat 80 XIX w., ale tego okresu według mojej wiedzy nie ma w obiegu, aczkolwiek prawie na pewno się zachował.
Szymon
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

RE: Kuczyn

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję za informację. PP w wielu przypadkach podaje tylko nazwiska, bez imion rodziców. A wiadomo że w tamtejszych wsiach wiele rodzin nosiło to samo nazwisko. Bez metryk tego nie rozbierzesz. Na Family Search też niestety nie ma Kuczyna. Ciężka sprawa.
Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”