Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

to już mało ważne i o tym kto pierwszy trzeba by było pisać techniczny esej. Chodziło mi o zaprzeczenie zdaniu, którego treść nie do końca była prawdziwa.

Baza Lubelskie Korzenie jest wyjątkiem potwierdzającym regułę o której wspomniałem. Jakoś nie spotkałem się z udostępnianiem skanów [może się mylę] dla baz nie będących pod kontrolą FS. Nie jest więc prawdą żeby udostępnili komukolwiek swoje skany w celu indeksacji nie mając tam swojego udziału i kontroli.

Pozdrawiam,
Roman
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Udostępnianie skanów jest na pewno zabronione, to jest rozpowszechnianie materiałów. Natomiast zrobienie indeksu z księgi i wysłanie np. do Geneteki było praktykowane już dawno i nie widzę różnicy między tym, a np. publikowaniem własnego drzewa na bazie informacji z FS.

Pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Można by nawet zaryzykować tezę, że dzięki indeksom, czy to w Genetece, czy w innych bazach indeksów, rośnie liczba użytkowników zasobów FS, a przecież chyba po to one są udostępnione, a nie "sobie a muzom".
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

[może się mylę]
To wystarczy za komentarz i nie słyszałem by LK były pod kontrolą FS. Powtórzę kolejny raz to są kwestie umowne.
Grzegorz
RygielskiMarcin

Sympatyk

Post autor: RygielskiMarcin »

Poszukuje aktu chrztu Marceli Rygielski parafie sasiednie Wielka Łąka tj. Kowalewo, Pluskowęsy rok 1800 rok pozniej i rok wczesniej w FamilySearch.org jest kluczyk moze ktos ma mozliwisc przejrzenia tych parafii
Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

Poszukuję aktu urodzenia, ślubu i zgonu Michała Bernaciaka, również Bernata mniej więcej w okresie 1740-1780, zgon w parafii Odechów, diecezja Sandomierska. Brak na familysearch. urodzeń dla parafii Odechów w przedziale 1745-1785.

Proszę o pomoc.

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Wywaliłem bo to była wiadomość w innym wątku .
?Mój błąd czy błąd oprogramowania forum?
Ostatnio zmieniony pn 25 gru 2017, 11:13 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotr
Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

A mogę prosić jeszcze o sprawdzenie wspomnianego wyżej Michała Bernat, pisany również Bernaciak w parafii Odechów lub w sąsiednich ówczesnych parafiach tj:

Skaryszew - wtedy mówiono Skarzyszów,
Krzyżanowice,
Iłża, Wielgie,
Kazanów,Tczów

_______________-
Łukasz
Reguła_Marcin

Sympatyk

Post autor: Reguła_Marcin »

chciałem się dostać do ksiąg małżeństw z Targowej Górki z roku 1839 (ma kłódkę przy ikonce zdjęcia) ale nie moge przeglądać zdjęć gdyż są one dostępne dla członków Kościoła. co zrobić?
Metalloviec

Sympatyk
Legenda

Post autor: Metalloviec »

Iść do Centrum Historii Rodziny.
Pozdrawiam,
Jan
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Metalloviec pisze:Iść do Centrum Historii Rodziny.
to po pierwsze. Zdecydowanie polecam wizytę w siedzibie Mormonów przy Orlej. W Łodzi nikt nie liczył mi ile zdjęć wykonałem, nie musiałem się logować na żadne konto. Wystarczy umówić się na godzinę, która Ci pasuje.

Po drugie, ale to już nie takie łatwe: możesz szukać sam w poznańskich archiwach :-).

wesołych świąt!
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Pawel_B

Członek PTG
Adept
Podziękował: 4 times

Post autor: Pawel_B »

Mam pytanie dotyczące sposobu poruszania się po zasobach FS obejmujących Polskie księgi metrykalne.
Dotąd przeglądałem interesujące mnie księgi poprzez linki do zbiorów skanów z poszczególnych prowincji, np. Łódź:

https://www.familysearch.org/search/sea ... %3D2115410

Natomiast niedawno, poprzez link w genetece, dotarłem do skanów księgi z parafii nie wymienionej w żadnej prowincji. Chodzi konkretnie o parafię Drużbice w województwie łódzkim:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... SXN-V3MX-Z

Całkiem zbiło mnie to z tropu, bo oznacza, że może być więcej udostępnionych interesujących dla mnie parafii, o których nic nie wiem. Jak najlepiej zorientować się w ich zasobach?

Pozdrawiam
Paweł
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Pawle,

Do tej pory miałeś skany wykonane w AA w Częstochowie i były dostępne pod podaną wyszukiwarką prowincji np Łódź i są nadal dostępne, ale możesz szukać także przez wpisanie miejscowości w jakiej była parafia i albo masz dostępne skany online, albo z kluczykiem i wówczas trzeba udać się do Centrum Historii Rodziny np w Łodzi przy Orlej 13.
Tu przykład szukania parafii Bąkowa Góra, której skany miałeś dostępne także w dotychczasowym sposobie wyszukiwania https://www.familysearch.org/catalog/search
Jak porównasz to te skany z AA Częstochowa są online, a te z AP Łódź i Piotrków Trybunalski są oznaczone kluczykiem i tylko w CHR można je oglądać. Oczywiście mogą być dostępne w tych AP oraz na Szukajwarchiwach.
Takie różnice w dostępności skanów online występują we wszytkich pozostałych zasobach jakie odnajdziesz szukając w katalogach.

Pozdrawiam
grazynatomala

Post autor: grazynatomala »

Jak odnalesc skan aktu zgonu mojego przodka Piotra Ulenieckiego hr przerowa kapitana zm.w 1786 wPrzasnyszu na FS plik 87/znalazłam/ nr karty 257-gdzie ją znalesc?.Przeszukałam całaą księge wg skanu w genetece na FS.Bardzo proszę o podpowiedz.
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”