Sokołowscy z parafii Wohyń, Kąkolewnica- informacje

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sokolowski28

Sympatyk

Post autor: Sokolowski28 »

Witam. Może ktoś w swoim drzewie genealogicznym spotkał się z nazwiskiem Sokołowski w parafiach jak w temacie. Za wszelkie informacje z góry dziękuję i pozdrawiam.
Bakoński

Sympatyk

Post autor: Bakoński »

witam
posiadam takie dane ponieważ Ewa Rzewska z Wohynia była chrzestną mojego dziadka a Adolfina Sokołowska (z d. Rzewska) była żoną Walerego Sokołowskiego. mam info co do ich dzieci oraz rodziny ze strony Rzewskich
pozdrawiam
Kornacki_Jacek

Sympatyk

Post autor: Kornacki_Jacek »

Przepraszam, że tak nie do końca w temacie. Czy w swoich poszukiwaniach w Wohyniu, nie natrafiliście na nazwiska Kornacki lub Korpasiewicz, Korpolewski (lub inne wariacje z Korpo-)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Bakoński

Sympatyk

Post autor: Bakoński »

będę miał na uwadze. Kornacki występuje np w Czemiernikach
może coś się pojawi na stronie Lubelskich Korzeni. regularnie indeksują metryki z Wohynia
http://regestry.lubgens.eu/news.php

ponadto można szukać na piechotę w "szukaj w archiwach" wart zajrzeć do akt parafii grekokatolickich w Wohyniu i Bezwoli
Kornacki_Jacek

Sympatyk

Post autor: Kornacki_Jacek »

Szukajwarchiwach przerzuciłem dwa razy. Lubgens sprawdzam od czasu do czasu. Mój pra urodził się w Wohyniu i był wyznania greckokatolickiego. Zgodnie z info z aktu ślubu z Warszawy z 1828 (Miodowa). Podejrzewam, że Wohyń był przystankiem w podróży ze wschodu, ale powinienem znaleźć chociaż info o śmierci jego rodziców, którzy w Wohyniu pozostali.
krynia

Sympatyk

Re: Sokołowscy z parafii Wohyń, Kąkolewnica- informacje

Post autor: krynia »

Sokolowski28 pisze:Witam. Może ktoś w swoim drzewie genealogicznym spotkał się z nazwiskiem Sokołowski w parafiach jak w temacie. Za wszelkie informacje z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zarówno w Kąkolewnicy jak i w Wohyniu występują te nazwiska, ale nie podałeś ani imion ani lat w jakich mogli żyć. To dość popularne nazwisko.

Krynia
Sokolowski28

Sympatyk

Re: Sokołowscy z parafii Wohyń, Kąkolewnica- informacje

Post autor: Sokolowski28 »

Dziękuje za zainteresowanie się moim tematem. Poszukuje aktu zgonu mojego 3x pradziadka Jana Sokołowskiego, który urodził się w Czemiernikach około 1792 roku o. Maciej m. Zofia z domu Kępa. Następnie w 1814 roku ożenił się z Marcellą z Dudów. Ślub wzięli w parafii w Łukowie i zamieszkali w Kownatkach gdzie urodził się 27.12.1818r mój 2x pradziadek Paweł Sokołowski. Jan Sokołowski zmieniał często miejsce zamieszkania i w końcu osiadł w Żakowoli par Kąkolwenica gdzie był szynkarzem. Natomiast Paweł Sokołowski ożenił się w Kopinie parafia Wohyń z Petronelą Tymosiewicz z którą mieli jednego syna Aleksandra ur. 03.09.1864r. Aleksander ożenił się w 10.11.1884r z Marianną Juhnowicz. Ze związku tego urodził się mój dziadek Paweł Sokołowski. Z tego co ustaliłem do tej pory to w parafii Wohyń w XIX wieku były dwie gałęzie rodziny Sokołowskich. Niestety nie udało mi się ustalić czy i w jaki sposób były spokrewnione, ale myślę, że mój 2x pradziadek Paweł mógł przyjechać do rodziny i w ten sposób poznał swoją żonę Petronelę
Pozdrawiam
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”