Falba/Jurek Prośba o pomoc w poszukiwaniach

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

NathanPrescott

Post autor: NathanPrescott »

Witam. Potrzebuję pomocy w dotarciu do korzeni mojej rodziny.
Potrzebuję jakichkolwiek informacji o przodkach mojego dziadka i babci.

Dziadek:
Mieczysław Wojciech Jurek, urodzony w Tarnowie, 26 lipca 1924r. Syn Piotra i Katarzyny
Zmarł w Łodzi prawdopodobnie 29 września 1986r.

Babcia: Regina Teresa Falba urodzona w Dzbanicach, 29 kwietnia 1938 r. Córka Jana i Stanisławy. Miała trójkę rodzeństwa, dwóch braci (Mieczysława i Jana), którzy zginęli wkrótce po wojnie w związku z pobytem w obozie koncentracyjnym, oraz siostrę Halinę, urodzoną prawdopodobnie w 1931r. w Niestępowie. Niestety nie wiem w którym roku zmarła. Halina miała córkę Czesławę urodzoną w 1950r. Babcia Żyje do dziś.

Z góry dziękuję za pomoc.
Aleksander
mael

Sympatyk

Post autor: mael »

Szukaj w Tarnowie - podaję link do cmentarza tarnowskiego...

http://tarnow.artlookgallery.com/grobon ... &x=54&y=16

Moja ciotka wyszła za mąż za Józefa Jurka, ale niestety nic bliższego o tej rodzinie nie wiem

Pozdrawiam Marta
Paulina_W

Sympatyk

Re: Falba/Jurek Prośba o pomoc w poszukiwaniach

Post autor: Paulina_W »

NathanPrescott pisze: Dziadek:
Mieczysław Wojciech Jurek, urodzony w Tarnowie, 26 lipca 1924 r. Syn Piotra i Katarzyny
znasz datę urodzenia więc warto zwrócić się do AD w Tarnowie o fotografię metryki lub zadzwonić na parafię z prośbą o odczytanie danych (poznasz nazwisko panieńskie Katarzyny).

Piotra Jurka powinieneś znaleźć tutaj:
http://szukajwarchiwach.pl/search?q=tar ... A33&order=

Wcześniejsze metryki dostępne są w AD w Tarnowie.
Nazwisko Jurek jest w Tarnowie od początków XVIII wieku jeśli Twoi przodkowie pochodzą z tarnowskich Jurków.
Nazwisko występuje także w okolicznych parafiach np. Łęki Górne czy Lisia Góra.
Teściowa mojej przyjaciółki pochodzi z tarnowskich Jurków, razem z rodzeństwem tworzą drzewo rodziny.

Życzę pomyślności w Nowym Roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”