Spis szlachty podolskiej: Kożuchowscy - kto kogo rodził?...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
mam prośbę do bardziej doświadczonych osób o weryfikację powiązań rodzinnych Kożuchowskich, zamieszczonych w spisie szlachty podolskiej

http://www.fotopliki.pl/img.php?f=454e6ff59c

Wg mnie pokolenia wyglądają następująco (inf. po 1855 oczywiste):
Wasyl
1. Paweł
1.1. Józef
1.1.1. Stanisław
1.1.1.1. Kazimierz
1.1.1.1.1. Antoni
1.2. Michał
1.2.1. Mateusz
1.2.1.1. Łukasz
1.2.1.1.1. Zygfryd
1.2.1.1.2. Lucjan
1.2.2. Józef
1.2.2.1. Gawrył
1.2.2.2. Prokop
1.2.2.3. Błażej
1.2.2.4. Leon
1.2.2.5. Julian
1.2.2.6. Florian

Przede wszystkim chodzi mi o to, czy Gawrył z braćmi, legitymowany w 1855 roku był wnukiem tego Michała, syna Pawła, o którym mowa w 1835 roku.

Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wszyscy synowie Józefa wnuki Michała Pawłowicza
To akurat Ok
Archiwalia dotyczącej tej genealogii są w Chmielnickim (Ploskirowie) i w St. Petersburgu (RGIA)
Pozdrawiam
TL
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Bardzo dziękuję Tomku :)

Jak widzę coś takiego to zawsze "spadam z krzesła"! Ludzie, skąd Wy macie taką wiedzę, gdzie są akurat te akta?! W szklanej kuli czytacie? Wszystkie ruskie archiwa macie w głowie zindeksowane?!

A tak na serio to mam jeszcze dwa pytania w związku z tym:
1. Skoro wiesz gdzie szukać Kożuchowskich, to może też przy Boczkowskich i Dąbrowskich wskażesz mi drogę:
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=5ffde93efd
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=12fb32f728
przy czym cd Dąbrowskich (z 1891 roku) znalazłam w archiwum historycznym w Kijowie, ale tych wcześniejszy spraw, na których mi najbardziej zależy czyli z 1843 i 56 nie znaleźli.

2. Czy możesz mi dokładniej wytłumaczyć, gdzie i jak mogę szukać w Chmielnickim (Ploskirowie) i w St. Petersburgu (RGIA). Czy to jest gdzieś on-line? Chociaż spisy, żeby zawęzić poszukiwania? Bo dla mnie po-ruskie archiwa to ciągle wyzwanie, chociaż bardzo się staram...

Co do rgia znalazłam: http://rgia.su/imageViewer/img?url=nouL ... 2Qio/Czw==
str 256 - to chyba to? Tylko co ja z tym mogę dalej zrobić?... Dla Ciebie to zapewne banalne, ale dla mnie bieg z duuużymi przeszkodami...

Bardzo dziękuję
Joanna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

To niewielka wiedza wynikająca z dawnych zainteresowań szlachtą. Większą mają Ci, co tam jeżdżą do archiwów ukraińskich lub zajmują się tym na miejscu.

Czy Boczkowscy i Dabrowscy pochodzą też ze spisu szlachty guberni podolskiej? Teczki Deputacji szlacheckiej tej guberni powinny się znajdować w Archiwum w Chmielnickim (przeniesione tam przed laty po pożarze archiwum w Kamieńcu Podolskim). Warto również przejrzeć dla porządku spisy szlachty guberni wołyńskiej i kijowskiej, jako guberni sąsiednich oraz współczesne prace Eugeniusza Czernieckiego:

http://katalogi.bn.org.pl/iii/encore/se ... ite=cobalt

Niestety legitymowana szlachta guberni podolskiej nie została wydana drukiem. Byłyby tam współczesne fondy archiwum ukraińskiego.

Niestety sprawa dostępności tych teczek on line w archiwach ukraińskich to czas kilkudziesięciu lat. Prędzej udostępnią teczki w Rosji, ale to może kwestia dziesięciolecia (optymistycznie) z opcją naturalnie płatności.
Pamiętajmy, że w RGIA jest 180 000 teczek szlachty z wielu guberni. Tam przy każdych Kożuchowskich jest sygnatura teczki z podaniem guberni (czasem w tych inwentarzach są błędy).

Kwestia ściągnięcia tych materiałów do Polski w formie skanów to odrębny trudny temat z wielu powodów, również fiskalnych, a czasem technicznych. Najlepiej przez kogoś.

Pozdrawiam
Tomasz
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Jeśli chodzi o gubernię kijowską to w Archiwum Historycznym Kijowa CDIAK i archiwum obwodowym DAKO są papiery tzn teczki legitymacyjne na Wawrzyńca Boczkowskiego z 1821 r. oraz Dąbrowskich: Ignacego, Wincentego, Felicjana, Antoniego, Jakuba, Józefa, Jana, Wawrzyńca i Wincentego - wszystko dotyczy lat 1821-1827.
Pozdrawiam
Maria
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Bardzo serdecznie dziękuję - będę zgłębiać temat.
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku i mnóstwa gene-znalezisk :)
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”