Witam,
bardzo ogólne pytanie ,
sprawy podstawowe : jaki zabór ? wielkość folwarku ?
znam sytuację dla zaboru rosyjskiego : jeśli była prowadzona księga dla folwarku to w archiwach owe księgi są zgrupowane w ramach całego powiatu , i tam należy przeszukać inwentarz do zespołu ,
księgi zaczęto zakładać w latach ok. 1825 , są to gabarytowo ogromne księgi , zawierają mnóstwo informacji ,
różnych dokumentów dodatkowych , prowadzone były do początku 1945 r , pod warunkiem ,że istniał dany majątek , czyli ksiąg nie prowadzono dla wsi , prowadzono dla majątku , w skład majątku mogło wchodzić kilka wsi , wszystko to w księgach dokładnie opisywano oczywiście ,
tak na gorąco i hasłowo ,
pozdrawiam
Bogdan
Hipoteka wsi (folwarku)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Gadecki.Bogusław

Hipoteka wsi (folwarku)
Witam,
dziękuję za odpowiedź. Właśnie zorientowałam się, że zamieściłą post nie w tym dziale ponieważ chodzi mi o wieś położoną wówczas i obecnie w Polsce. Zapytam we właściwym miejscu ponownie
Pozdrawiam serdecznie 
dziękuję za odpowiedź. Właśnie zorientowałam się, że zamieściłą post nie w tym dziale ponieważ chodzi mi o wieś położoną wówczas i obecnie w Polsce. Zapytam we właściwym miejscu ponownie
Hipoteka wsi (folwarku)
Mam pytanie odnośnie hipoteki wsi. Otóż otrzymałam informację z Archiwum, że powinnan dotrzeć do hipoteki wsi, aby tam sprawdzić kiedy została ona nabyta lub sprzedana. Czy ktoś spotkała się z taką sytuacją i wie od czego zacząć? Dodam, że chodzi o mojego pradziadka, który był właścicielem folwarku we wsi (ok. 1880 r.) i jako taki widnieje w spisie. Później jednak (w innym zapisach kilkanaście lat później) okazało się że folwark należy już do włościan. Nie wiem od czego zaczą poszukiwania nie znam numeru księgi, nie znam nawet numeru działki (chodzi o folwark Chustki we wsi Chustki). Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?