Czego sobie życzysz w 2018 roku ?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Czy 2017 był udany dla Ciebie pod względem poszukiwań genealogicznych ?

Czas głosowania minął pn 24 gru 2018, 20:13

1. TAK, ale 2018 myslę że będzie jeszcze lepszy
29
63%
2. TAK, mam nadzieję że w 2018 będzie tak samo
13
28%
3. NIE, ale mam nadzieję że w 2018 się to zmieni
2
4%
4. Trudno powiedzieć
2
4%

Liczba głosów: 46
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Czego sobie życzysz w 2018 roku ?

Post autor: Bea »

2017 powoli dobiega końca. Wreszcie. Dla mnie był to koszmarny rok. Choć akurat genealogicznie sporo udało mi się posklejać. Ciekawa jestem waszych rocznych podsumowań i życzeń na Nowy Rok. Oczywiście tych genealogicznych życzeń, bo to, że więcej zdrowia i mniej cierpienia... to wiadomo.
Każdy z nas jest inny, jeden zaczyna dopiero poszukiwania, inni doszli w zasadzie do ściany. Czego sobie życzycie w 2018 ? Dostępu do jakiś określonych ksiąg ? a może indeksów ? znalezienia długo poszukiwanego przodka ? a może grobu dziadka ?

Moje podsumowanie ?
No cóż. W tym roku naprawdę sporo uzupełniłam. Dostałam dostęp on-line do ksiąg nawet sprzed 1808. Wcześniej sądziłam, że będę mogła je przejrzeć dopiero na emeryturze - a tu taka niespodziewajka. Nie zdążyłam jeszcze nawet ich wszystkich przejrzeć.
Czego życzę sobie w 2018 ?
Chciałabym się dowiedzieć co się stało z wujem - bratem babci. Mam rozpracowane całe jej rodzeństwo z wyjątkiem brata, który ponoć był w wojsku. Czy zginął w wojnie bolszewickiej ? Chciałabym też znaleźć jakiś ślad skąd ten mój młynarz wziął się na terenach północnego Mazowsza, skąd przyjechał, gdzie się urodził.
Marzy mi się również pełen dostęp do ksiąg on-line z AP Płock (te które obecnie są zakluczykowane na FS).
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

... zapomniałam dodać - życzę Wam (i sobie) działających serwerów...
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Indywidualnie, dla siebie, bez zahaczania o chętki innych - to pewnie mało interesujące dla czytelnika czego sobie życzę. To gwoli wytłumaczenia dlaczego fajny wątek, Beato, bez odpowiedzi - tak może sądzić wiele osób i dlatego nie dzieli się "czego sobie życzy dla siebie":) (zresztą patrz watek "mój złoty pociąg" czy jakoś tak:)

Ja bym chciał narzędzia do obróbki zdjęć, automatyzującej proces przewidywania wyglądu przodków ze zdjęć potomków:)
niekoniecznie free i niekoniecznie 99% pewności
ale coś co ponoć od lat istnieje, jednak nie wyszło poza zastosowania bardzo specyficzne
no w wersji minimum nie przodek ale
"jak osoba na zdjęciu, które wsadzę, mogła wyglądać X lat wcześniej, później po zrobieniu tego zdjęcia":)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Czego bym sobie życzył, według priorytetów w genealogii:

1. Znalezienia dalszych przodków po mieczu - Tetków
2. Znalezienia skarbów, pamiątek rodzinnych
3. Spotkanie z dalekimi kuzynami z USA
4. Czytelny wydruk pełnego drzewa na ploterze
5. Mieć czas na rozwój geneteki
6. Mieć czas na indeksację
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Porządnych przewodników z zasobów metrykalnych z Archiwów Państwowych i Archiwów Kościelnych.
Nowych umów pomiędzy mormonami a właścicielami metryk.
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Dużo a jesli chodzi o genetekę to nie wiele a jednak dużo bo zrozumienia , pomocy , i dobrego slowa , ja nie muszę wszystkiego wiedzieć , i wszystko ogarniać , jak czasem czytam posty początkujących i odpowiedzi tak zwanych wszystko wiedzących , jestem zniesmaczona , ja kiedyś też byłam poczatkującą , i do tej pory nie wszystko ogarniam, ale to nie znaczy , że ktoś bardziej obyty , może mi w przykry sposób zwracać uwagę.
Geneteka nasze wspólne dzieło przyjażń , zrozumienie ,tolerancja , człowiek człowiekiem a nie wilkiem. Pozdrawiam wszystkich noworocznie
Bożena Prymus
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry w Nowy rok!
Wolno piszę więc proszę wolno czytajcie.
W moim "drzewie" rewolucja. Od dwóch tygodni. Wyobraźcie sobie, że mój pra-pra dziadek miał na imię Stanisław i żył jak każdy z 'moich" w Kazimierzu Biskupim" , gdzie oczywiscie się urodził. Ale -ale. W tymże Kazimierzu 10 lat wcze
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Witam już w Nowym Roku. Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego i żebyby wszystkie marzenia i plany się Wam spełniły. Oby 2018 obfitował w nowe odkrycia, radość i pogodę ducha. Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

śniej urodził się inny Stanisław. Myślałem, że umarł dzieckiem. ale nie !. 2 tygodnie temu otrzymałem mail od kuzynki z Krosna (Boże! Ja z Koszalina) i przesłała mi akt skanu ślubu MOJEGO Stanisława, który okazał się być synem Leopolda (Boże. Teraz wiem dlaczego mój rodzony wuj miał też tak na imię). A do tej pory MÓJ Stanisław był synem biednego Marcina. I tak z najmłodszej gałęzi rodu trafiłem do najstarszej rodziny Dławichów. Więc nie pozostaje mi nic innego - jak w 20118 roku powitać serdecznie mojego brata Michaela, projektanta mody w Carakas, kuzyna Rollanda w Bonn, kuzyna ( jak mu tam tam w Australii). Ludzie, ja 15 lat "robię" w genealogii i myślałem, że nic mnie już nie może zaskoczyć, jeśli dotarłem do 15 coś tam roku. A tu pa-ram !!!
Szczęśliwego Nowego Rokuuuuu!
Krzycho z Koszalina
x_hanna

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: x_hanna »

Życzę sobie żeby mi nie przeszło. :)
(mam na myśli chęć do indeksowania i szukania "moich")
Pozdrawiam, Hanna
Awatar użytkownika
kierejka

Sympatyk

Post autor: kierejka »

Haniu,
ładnie powiedziane
:lol:

Moje osobiste życzenie/marzenie to odnaleźć akta ślubu Jan Kierejewskiego (zmarłego w 1807 r.).

Bardziej ogólnie - tak sobie jak i wszystkim genealogom, życzę aby każdy z nas mógł 31.12.2018 roku powiedzieć: "To był dobry rok!".

Pozdrawiam serdecznie
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Mam nadzieję, że w kolejnych inwentarzach wsi królewskich (z AGAD, wcześniej nie wiedziałem o ich istnieniu) znajdę przodków którzy tam zamieszkiwali, bo księgi parafialne z tamtych czasów (II poł. XVIII w.) się nie zachowały. Może natrafię tam na spisy ludności (np. w dobrach Bolimów takie były sporządzane, jednego przodka już znalazłem)
Pozdrawiam
Hubert
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Mam nadzieję że trafię w tym roku na jakiegoś Szczepana w swoich poszukiwaniach po mieczu.

Albo chociaż rusze o jedno pokolenie dalej w XVIII wiek.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak - chłop z dziada-pradziada.
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: aniaosin »

Mój "koncert"życzeń na 2018 rok, które pewnie inni równiez podzielają.
Dostępu do AD Przemyśl parafie Łetownia koło Nowej Sarzyny, Kopki, Górno, Jezowe
Dostępu do księg jakie moga być dostępne tylko w parafiach wcześniejsze niż 1800
Mnin, Oleszno i okolica, Czermo, Klecza i okolice Wadowic, Poręba Górna , Szreniawa, Uniejów, Tczyca,
Racławice koło Miechowa, Zielenice, Wrócimowice, Konieczno, Oksa, Proszowice, Koniusza, Kłudzice,
Sniadowo
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Klaudia_Cz »

Znaleźć akt urodzenia mojej prababci po kądzieli i dowiedzieć się imienia jej ojca. Moje informacje przeczą informacjom dziadka.
I potwierdzić, że mój pradziadek był w wojsku carskim. I może znaleźć jakieś ciekawe smaczki na temat mojej rodziny.
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”