Ukryte wyniki w Genetece

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Jutro nowy 2018 rok, więc geneteka i metryki mogą odkryć przed nami niewidoczne dotychczas z powodu ograniczeń prawnych rekordy. Nie są to jakieś tajne dane, gdyż są ogólnie dostępne dla każdego obywatela w archiwach ale staramy się nie publikować urodzeń późniejszych niż 100 lat temu i małżeństw zawartych później niż 84 lata temu. Ze względów praktycznych jeśli księga metrykalna trafia do archiwum pomimo, że została zamknięta (zrobiono ostatni wpis) niecałe 100 lat temu indeksujemy ją w całości aby do indeksacji danej jednostki archiwalnej już nie wracać. Odsłanianie kolejnych danych odbywa się z automatu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Młochowski_Jacek pisze: urodzeń późniejszych niż 100 lat temu i małżeństw zawartych później niż 84 lata temu
Chyba literówka, a nie 80? Tak jak jest to ustawione w genetece.

Więc jutro zobaczymy następujące "nowe" roczniki:

U 1917
M 1937

Przy okazji trzeba będzie sprawdzić czy pasek ze zindeksowanymi rocznikami działa dobrze przy zmianie roku - nie pamiętam czy to było testowane.

To czy można je wcześniej indeksować - nie wiem, nie jestem prawnikiem :)
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a ja w dalszym ciągu podtrzymuję:)
jeśli łamaniem prawa (ustawy o ochronie danych osobowych) jest udostępnianie U 1930 w 2017 to takim samym łamaniem jest ich obrabianie, przechowywanie - tj geneteka nie powinna filtrować
albo jest ok - wtedy tak samo jak przechowywać to można i udostępniać
albo nie jest ok - wtedy przechowywanie i obrabianie (nawet bez udostępniania) jest wbrew prawu

i pierwsze słyszę, że "metryki automatycznie coś publikują" 1 stycznia
jak do tej pory ( o ile wiem), coś pojawiało się 1 stycznia, tylko na skutek, że w noworoczną noc wstawiałem (metryki, ale przede wszystkim poczekalnia)
i nie było to automatyczne - serio:))

gotów jestem się założyć o to, ze w ciągu kolejnych kilkudziesięciu godzin będzie tak samo jak rok temu, dwa lata temu...dziesięć lat temu:)
np o jakieś warszawskie B1917 czy M1937 - jak nie wstawię to nie będzie 1 czy 2 stycznia
ot automat:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Post autor: Sianin_1948 »

Wszystkim Bywalcom Naszej Genealogii.PL najlepsze życzenia noworoczne. Reszty nie rozumiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”