Wielka Genealogia Minakowskiego

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Myszor_Oskar

Sympatyk

Post autor: Myszor_Oskar »

Ja sobie chwalę WGM tylko jako historyk (nie mam przodków na tyle wysoko ustawionych, aby się tam znaleźli), uważam że 4 zł miesięcznie to jest śmieszna cena za taki serwis, szczególnie w porównaniu z przegiętymi cennikami witryn genealogicznych (choć wiem że mają one inną funkcję).

Jasne, jak ktoś potrzebuje pojedynczej informacji, warto spytać tutaj - ale od pewnej ilości zwyczajnie wypada jednak zapłacić za usługę.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Mam odmienne zdanie zajmując się nie tylko genealogią. Ale to nie temat na dzień dzisiejszy, a na szerszą publikację. Zauważyłem, ze ostatnimi laty i PSB cytuje o zgrozo Polską Encyklopedię Szlachecka. Kiedyś by to nie uchodziło. Dlatego uważam, że lepiej jest cytować źródło podstawowe niż np. WGM. Pozdrawiam TL
Awatar użytkownika
Myszor_Oskar

Sympatyk

Post autor: Myszor_Oskar »

Tomasz_Lenczewski pisze:Mam odmienne zdanie zajmując się nie tylko genealogią.
Zaznaczam, że chodzi o zalety WGM jako szybkiego "punktu wyjścia", oraz agregatu różnych zasobów. Co nie znaczy że nie trzeba sprawdzać (bo zawsze trzeba!), sam natknąłem się tam na -naście błędów. Plusy jednak MSZ przeważają nad minusami.

Trochę jak z Wikipedią - sama to za mało, ale zajrzeć zawsze warto.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Dzień dobry,

Chciałbym uzyskać jedną małą informację - a tak naprawdę potwierdzenie informacji - o, prawdopodobnie, moim przodku. Chodzi mi o to, czy dziadek ojczysty wspomnianej osoby - http://www.sejm-wielki.pl/b/kw.96.12 nazywał się Jan Osiecki (podczaszy sanocki). Z góry dziękuję za wiadomość.
Pozdrawiam,

Karol.
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Post autor: Piotr_Pizoń »

Vasquez pisze:Dzień dobry,

Chciałbym uzyskać jedną małą informację - a tak naprawdę potwierdzenie informacji - o, prawdopodobnie, moim przodku. Chodzi mi o to, czy dziadek ojczysty wspomnianej osoby - http://www.sejm-wielki.pl/b/kw.96.12 nazywał się Jan Osiecki (podczaszy sanocki). Z góry dziękuję za wiadomość.
rodzice to Jacek i Justyna zd. Wiaziewicz
dziadek to Józef Osciecki

Piotr
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za wiadomość. Więc coś się jednak nie zgadza w moich ustaleniach. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Niekoniecznie. Błędy mogą być na portalu, albo informacje mogą być niepełne. Przy Józefie jako podstawę źródłową przywołano:

Adam Boniecki, Herbarz polski - 1.411.3 - t. XVII s. 79: Baranowscy h. Różni
Adam Boniecki, Herbarz polski - 11.69.194 - t. XI s. 71: Konieccy v. Koneccy h. Odrowąż z Końskich, w powiecie opoczyńskim
Adam Boniecki, Herbarz polski - 7.127.181 - t. VII s. 76: Grochowscy h. Junosza z Grochowiec, w ziemi przemyskiej

Przy Niceforze:

Szymon Konarski, Kanoniczki warszawskie, Paryż 1952 (opracował elektronicznie p. D. Guttner) - kw.96.12
Szymon Konarski, Kanoniczki warszawskie, Paryż 1952 (opracował elektronicznie p. D. Guttner) - kw.96.14
Pozdrawiam

Marcin
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za informację. Być może coś tu jest nie tak. Wg moich informacji Hiacynt/Jacek był synem Jana, ale sam Jan nie był podczaszym sanockim (choć był również szlachcicem i piastował też różne, pomniejsze funkcje w regionie jasielskim). Będę się dowiadywał. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Dorrit

Sympatyk

Dolewski Wojciech

Post autor: Dorrit »

Witam, mam pytanie dot. linku poniżej:

http://www.sejm-wielki.pl/b/sw.373496

Wojciech Dolewski jest moim pradziadkiem, nie wiem o co tu chodzi w tej Genealogii, może ktoś podpowie.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dolewski Wojciech

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A co niejasne w komunikacie z podlinkowanego serwisu?:)

"Dzięki uprzejmości autora zaglądasz teraz do Wielkiej Genealogii Minakowskiego (Wielcy.pl), która jest od niej pięciokrotnie większa (pół miliona osób), ale korzystanie z niej kosztuje 49 zł rocznie."
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Dolewski Wojciech

Post autor: Arek_Bereza »

Promujmy tę stronę. De facto to co za kasę masz tam tu masz za darmo :)
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... _date=1900
A o co tam chodzi ? Był potomkiem posła Sejmu Wielkiego, lub skoligacony z takowym lub znalazł się w bazie bo ktoś go tam dodał
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dolewski Wojciech

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a mi się wydaję, że czytamy, że nie był
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Dolewski Wojciech

Post autor: Arek_Bereza »

i dobrze Włodku czytasz, masz rację :)
ja na komórce miałem ograniczone możliwości. dałem kilka opcji, bo nie do końca wyczuwam intencje pytającego.
Benan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Benan »

Witam
Trafiłem w wyszukiwarce na stronę Wielkiej Genealogii Minakowskiego, prawdopodobnie są tam informacje dot. rodziny, których szukam. Mam pytanie, czy ktoś z Państwa korzysta z abonamentu na ww stronie? Jeśli tak, to jak wrażenia.
Pozdrawiam
Ł. Banaś
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Post autor: Sianoszek_Michal »

Ja osobiście polecam.
Pozdrawiam
Michał
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”