AD Przemyśl - pomysł dygitalizacji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
Witam
W zasobach AD Przemyśl znajduje się wiele interesujących i nigdzie indziej niedostępnych ksiąg, a dostęp do nich jest wielce utrudniony. Czy istniałaby szansa, żeby PTG nawiązało rozmowy z zarządzającymi AD Przemyśl w celu dygitalizacji zasobów? Czy w ogóle byłoby takie zainteresowanie ze strony PTG? W razie czego służę wsparciem finansowym.
Pozdrawiam,
Janusz
W zasobach AD Przemyśl znajduje się wiele interesujących i nigdzie indziej niedostępnych ksiąg, a dostęp do nich jest wielce utrudniony. Czy istniałaby szansa, żeby PTG nawiązało rozmowy z zarządzającymi AD Przemyśl w celu dygitalizacji zasobów? Czy w ogóle byłoby takie zainteresowanie ze strony PTG? W razie czego służę wsparciem finansowym.
Pozdrawiam,
Janusz
To chyba nie kwestia finansów 
IgorD.
PS teren tego AD jest mi także bliski
IgorD.
PS teren tego AD jest mi także bliski
Witajcie,
Również przyłączam się do pomysłu.
Nawet zlecenie kwerendy trwa miesiącami. Czekam od sierpnia 2017, a na moje pytanie, na jakim jest etapie, otrzymałam odpowiedź: Proszę cierpliwie czekać na odpowiedź. W związku z bardzo dużym napływem kwerend czas oczekiwania się wydłuża.
Pozdrawiam,
Beata
Również przyłączam się do pomysłu.
Nawet zlecenie kwerendy trwa miesiącami. Czekam od sierpnia 2017, a na moje pytanie, na jakim jest etapie, otrzymałam odpowiedź: Proszę cierpliwie czekać na odpowiedź. W związku z bardzo dużym napływem kwerend czas oczekiwania się wydłuża.
Pozdrawiam,
Beata
http://historiajednegodrzewa.blogspot.com
Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
-
Krzysztof_Gruszka

Witam,
Również jestem zainteresowany ten zasób to największa biała plama w kraju.
Pozdrawiam Krzysztof
Również jestem zainteresowany ten zasób to największa biała plama w kraju.
Pozdrawiam Krzysztof
Domyślam się, że nie kwestie finansowe stanowią tutaj główny problem, jednak oferuję to co mogę. Zainteresowanie tematem jest, co widać na tym forum. Nawet jeśli nic z tego nie wyjdzie, to i tak uważam, że warto napocząć temat, porozmawiać z dyrekcją i poznać ich oficjalne stanowisko. Kto nie gra (tutaj w sensie próbuje), ten nie wygrywa.
Może jakby obok genealogów jakieś instytucje kulturalne z tego terenu poparły taką inicjatywę, tak głośno myślę. 100 lat odzyskania niepodległości, może z tej okazji? AP Przemyśl? Ciekawe jakie ma stosunki z AD Przemyśl.
Link do pozycji z biblioteki cyfrowej, która rzuca światło na ten zasób (z 1928 r.):
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/docmet ... ublication
Czy komuś coś wiadomo o tej pozycji:
Metryki Parafialne Diecezji Przemyskiej - B. Lenius i L. Gałęzowski
Łucja
Link do pozycji z biblioteki cyfrowej, która rzuca światło na ten zasób (z 1928 r.):
Łucja
Również byłbym zainteresowany. Co prawa z racji odległości (jestem ze Śląska) raczej trudno mi będzie aktywnie włączyć się w skanowanie czy fotografowanie, ale chętnie pomogę w indeksacji. Choćby dlatego, że moi przodkowie - Stanisław i Ferdynand Majerscy - zostawili w Przemyślu i okolicach dużo efektów swojej działalności architektonicznej i rzeźbiarskiej.
Ostatnio zmieniony śr 10 sty 2018, 06:07 przez bazie, łącznie zmieniany 1 raz.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Re: AD Przemyśl - pomysł dygitalizacji
Jeśli zasób aktualny, to dla mnie bardzo interesujący. Zarwałbym kilka nocy pod rząd, żeby zindeksować śluby z takiej Kurzyny czy Pysznicy. Znam osoby, które podobnie zrobiłyby z Bielinami czy Racławicami.Łucja pisze: Link do pozycji z biblioteki cyfrowej, która rzuca światło na ten zasób (z 1928 r.):
-
Maślanek_Joanna

Jak widać z powyższych postów - jest dużo chętnych do wsparcia tej inicjatywy, ale czy ktoś ma możliwości (wszelakie: instytucjonalne, czasowe, finansowe, "dojściowe"), żeby się tym faktycznie zająć?
Bo ja też zgłaszam akces - ale także z racji odległości tylko indeksacyjny: np. Strzyżów biorę cały w ciemno
Pozdrawiam
Joanna
Bo ja też zgłaszam akces - ale także z racji odległości tylko indeksacyjny: np. Strzyżów biorę cały w ciemno
Pozdrawiam
Joanna
Witam serdecznie , ja tez jestem zainteresowany Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu, byłem tam 2 razy jakoś mi się udało , chociaż mało zebrałem informacji z lat 1826-1922 , zbieram wszystko co jest związane z moją rodziną z parafii Mościskiej wsie Lacka Wola i Trzcieniec, chociaż mam pewne luki, dysponuję jednak z tych wsi metrykami józefińskimi i franciszkanskimi, jezeli ktos jest zainteresowany to prosze o info na priv.
pozdrawiam serdecznie Adam Kosiński
pozdrawiam serdecznie Adam Kosiński
-
Zioło_Rafał

-
slawek_krakow

-
mmaziarski

Łucja[/quote]
Została wydana w 1997 w Winnipeg,Canada.
Łucja[/quote]
Została wydana w 1997 w Winnipeg,Canada.
MMaziarski
Została wydana w 1997 w Winnipeg,Canada.[/quote]mmaziarski pisze:Czy komuś coś wiadomo o tej pozycji:
Łucja
Dzień Dobry,
również byłbym zainteresowany dotarciem do ww. pozycji.
Pozdrawiam,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
- Lukasz_Fajfrowski

Cześć,
z góry przepraszam, że piszę trochę "obok" tematu, ale dręczy mnie następująca kwestia:
Diecezję Przemyską powołano w roku 1826. Interesują mnie metryki sprzed tej daty z kilku parafii (Trzciana, Dąbrowa, Przedmieście Czudeckie) pod Rzeszowem. Czy wiadomo gdzie mogą znajdować się te najstarsze księgi?
Pozdrawiam
Łukasz
z góry przepraszam, że piszę trochę "obok" tematu, ale dręczy mnie następująca kwestia:
Diecezję Przemyską powołano w roku 1826. Interesują mnie metryki sprzed tej daty z kilku parafii (Trzciana, Dąbrowa, Przedmieście Czudeckie) pod Rzeszowem. Czy wiadomo gdzie mogą znajdować się te najstarsze księgi?
Pozdrawiam
Łukasz