Rangi indeksujących dla Geneteki

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Worwąg_Sławomir pisze: Ilość postów świadczy (może nie musi) o doświadczeniu użytkownika forum.
(...)
PS. oczywiście najlepiej z powiązaniem licznika pomógł/nie pomógł, co jest powszechne na innych forach tematycznych.
Raczej na pewno nie musi, bo najwięcej postów piszą pytający o wszystko nowicjusze (ich prawo, do tego służy forum).
Po pół roku od rejestracji miałam chyba 300, a pytałam głównie o indeksację.
O niczym nie świadczy też data rejestracji, co szczególnie było widać podczas awarii.
Zarejestrowany w 2010, ilość postów 2, z 2017, obydwa z pretensjami, że nie działa.

Natomiast pomógł/nie pomógł jak najbardziej, tylko nie wiem, czy się da bez ilości postów.
Pozdrawiam, Magdalena
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Dobry pomysł. Miło wiedzieć kto bierze udział w indeksacji. Ilość postów i data rejestracji również są przydatne. Można by ewentualnie dodać inne informacje, jak np. najważniejsze parafie znajdujące sie w kręgu zainteresowania ale to tylko luźna propozycja. Informacje te z łatwością można wyszukać osobno.

Witold
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Mnie się podoba. Zastanawiam się jednak nad tym, żeby progi nie były ustalone na stałe, a np. zmieniały się dynamicznie w zależności od sumarycznej liczby indeksów w Genetece. Tak jak jest teraz - jest dobrze, ale za chwilę osoby z maksymalną liczbą gwiazdek mogą stracić motywację ;)
Ostatnio zmieniony śr 10 sty 2018, 06:06 przez bazie, łącznie zmieniany 1 raz.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

agnieszka5995 pisze:Radku, niestety nie mam uprawnien - indeksy naleza do szefow lubgensu i innych organizacji, jak KUL. Trzeba by uzyskac ich zgode. Pozdrawiam Agnieszka
Tytułem sprostowania : żadne indeksy nie należą do szefów lubgensu, jak i również lubgensu jako portalu. Każdy może publikować "gdzie chce" wykonaną przez siebie pracę i z naszej strony nie ma żadnych w tym względzie zakazów. Stanowisko Agnieszki jest jej prywatnym. Na marginesie - KUL nie ma nic wspólnego z wykonywanymi przez Ciebie indeksami.

Należy zwrócić uwagę, że część jest wykonywana z niedostępnych publicznie źródeł i dysponent może wskazać (na co nie mamy wpływu) miejsce publikacji. W takim przypadku WYPADA zapytać go o stanowisko w sprawie udostępnienia indeksów do innej bazy.

Administrator portalu Lubelskie Korzenie
Grzegorz
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Sprawdzam swój status gwiazdkowy :-)
IgorD.
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Grzesiu, indeksowalam dla Lubgensu, dla Piotra R. - indeksy byly od roznych zwlascicieli. Indeksy z KULu - pochodzace z projektu Dr. Piotra Rachwala (z KULu) - "Ludność historycznego powiatu lubelskiego w latach 1582 - 1900 w świetle rejestracji metrykalnej" - jesli sie zgadzacie, to moge udostepnic te indeksy genetece. Akty w 20012 roku byly robione programem open office i na dzien dzisiejszy nie otwieraja sie u mnie, sa u Was w bazie danych, moja zgode na publikacje macie.

Reszte mozemy przedyskutowac na LK

Pozdrawiam Agnieszka We
Ostatnio zmieniony wt 09 sty 2018, 21:17 przez agnieszka5995, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

A może jeszcze dodatkowo wyróżnić gwiazdkami fotografujących ? Waldku to by Ci się spodobało?
Kornelia
czarnuszewicz_bozena

Sympatyk
Legenda

Post autor: czarnuszewicz_bozena »

Sprawdzam swój status :D
Akurat zaczyna się rok mojej przygody z indeksacją a jestem raczej czytaczem na forum
Pozdrowienia Bożena
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

agnieszka5995 pisze:Grzesiu, indeksowalam dla Lubgensu, dla Piotra Reszki - indeksy byly z roznych zrodel. Indeksy z KULu - pochodzace z projektu Dr. Piotra Rachwala (z KULu) - "Ludność historycznego powiatu lubelskiego w latach 1582 - 1900 w świetle rejestracji metrykalnej" - jesli sie zgadzacie, tomoge udostepnic te indeksy genetece. Akty dla Piotra Reszki byly robione programem open office i na dzien dzisiejszy nie otwieraja sie u mnie, sa u Was w bazie danych, moja zgode na publikacje macie. Pozddrawiam Agnieszka We
Sprawy dotyczące portalu LK nie omawiamy gościnnie, ale u siebie.
Grzegorz
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Re: Rangi indeksujących dla Geneteki

Post autor: Bożena_Prymus »

Kaffi pisze:Pomysł super! Bardzo serdecznie dziękuję Wszystkim indeksującym. Jesteście wielcy!!! I motywujecie innych. ja czuje się zawstydzona korzystając z Waszej pracy i moje postanowienie noworoczne to zacząć indeksować.

Jeszcze raz dziękuję!!!
Asia Grzybowska
Witaj Asiu
Mam nadzieję ,że dotrzymasz obietnicy i wierz mi to bardzo wciąga.
Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na Twoje indeksy
Bożena
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Popieram pomysł.
Jednak uważam że Sebastian ma rację.
Najpierw nowa strona, później jakieś nowe dodatki i funkcjonalności.

Zbigniew
Zbigniew
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Bardzo fajny pomysł - wchodzę i wiem ile zindeksowałam :) nie szukając w swoich danych :)
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Niech ta nowa funkcjonalność nie świadczy o rozwijaniu forum, które powinno już być zamienione na nowszą wersję. To tylko kilka linijek kodu w odpowiednim miejscu.

Wiem, że osoby dotychczas indeksujące miały inną motywację niż nie istniejące wcześniej rangi. Chodziło mi raczej o wyrażenie podziękowań w jeszcze jeden sposób i informację kto jest kim na forum. Możliwe jest podpięcie pod rangi także innych zasług, jak indeksowanie notariatów czy kls-ów, jeśli tylko dostępne będą takie statystyki.

Wiem, że część osób utraciła swoje indeksy, gdy niepełne zostały zamienione na pełne. Ja też mam zero, chociaż siedząc w AP z ołówkiem w ręku zindeksowałem dla Geneteki pierwszą parafię Białobrzegi. Tworząc formularz i tabele bazy danych przewidziałem miejsce dla ID1 (podstawowe dane) i ID2 (dopełnienie danych) ale jak widać to nie zadziałało w ten sposób.

Zgadzam się z uwagami Sebastiana, że modernizacja jest konieczna. To truizm. Wszyscy o tym wiemy. Planujemy zmiany. Chciałbym wykorzystać to co zostało już zrobione ale jak sam Sebastian zaznaczył zostało jeszcze dużo pracy do wykonania. Część serwisów przestaje z czasem działać tak jak wspomniane przez Włodka mapy. Dziś wydają się być puste, bo nie widać tego co było przed zmianą API googlemap. Mapy miast po których można było się poruszać, przybliżać je i oddalać nie wyświetlają się. Takich modułów które się zbuntowały jest więcej. Część kodu podmieniliśmy a części nie. Bo nie warto ożywiać trupa.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

Pomysł fajny.Pozdrowienia dla indeksujących.
Jolka
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam
Te różne liczniki nie oddają rzeczywistego nakładu pracy indeksujących. Np. dla JZI indeksowało i indeksuje sporo osób, a indeksy na forum umieszcza JZI /lub jakiś inny zespół/. Więc poszczególnym indeksującym w tym przypadku licznik nie bije. A tych indeksów jest nie tak mało. To tylko taka dygresja, bo te gwiazdki są czymś w rodzaju zabawy dla dorosłych :D
Pozdrawiam AlbinKoz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”