Katalog Zasobów Metrykalnych (KZM) - Wyszukiwarka ...

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jreneusz

Sympatyk
Adept

Błąd w województwie

Post autor: Jreneusz »

Parafia Bolimów znajdowała się w dawnym woj. Skierniewickim a obecnie w Łódzkim.
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Tenczyn zamiast Tenczynek

Post autor: Adam_Kalemba »

Witaj Jacku,
Mam uwagę do Katalogu zasobów metrykalnych, chodzi o miejscowość Tenczyn 312, błędnie jest przepisane ze strony GenPol-u Tenczynek, adres Tenczyn, taka miejscowość Tenczynek w Polsce jest tylko jedna, jakby to się dało poprawić, ferdek61
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Awatar użytkownika
Piotr_Młynarczyk

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Bolimów, parafia św.Trójcy

Post autor: Piotr_Młynarczyk »

Problem. o którym pisze Ireneusz zgłaszałem już autorowi "Katalogu" Staszkowi Pieniążkowi.
Przypisanie do różnych województw podwójnie niektórych parafii to nie jednostkowy przypadek. Kilka dni temu np Bolimów miał lokalizacje w skierniewickim i świętokrzyskim, a dziś jest skierniewickie i sieradzkie :D
Ale też i o to właśnie Stanisław prosił by zgłaszać uwagi do KZM, żeby jak najbardziej go uaktualniać
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Bolimów, błąd w województwie.

Post autor: Młochowski_Jacek »

Ale w obu przypadkach był to ten sam rekord bazy danych tj. Bolimów - parafia 9507. To oczywiście nie Staszka wina, tylko mały wypadek przy pracy. Mały błąd który powstał przy kolejnej przeróbce bazy, ale oczywiście do naprawienia. Już nie wyświetla się podwójnie ale tymczasem parafiom sieradzkiego i skierniewickiego wyświetla się województwo "sieradzkie lub skierniewickie". Dziękuję za uwagi.
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Wyszukiwarka - Katalog Zasobów Metrykalnych

Post autor: donata »

Witam!

Piszę po raz drugi. Pierwszego postu nie udało mi się wysłać.
Nie wiem czy ja robię coś nie tak, może mi podpowie ktoś
z doświadczonych internautów? U mnie nie działa wyszukiwaraka
w Katalogu Zasobów Metrykalnych. Nie umię też przechodzić do stron
kolejnych, jeżeli temat liczy ich więcej. :roll:

Serdecznie pozdrawiam.
Donata.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Donato :D

Powoli wszystko się uładzi. Wyszukiwarka u mnie działa, więc może niech się wypowiedzą eksperci od Twojej :wink: . Z początku też miałam kłopoty z wysyłaniem wiadomości z Jackowego forum. Po prostu 'wyrzucało mnie' a forum się zamykało. Ale byłam uparta i zostałam. Jeżeli chodzi o strony, to są one numerowane w dolnym lewym rogu na samiutkim dole. Na pewno sobie poradzisz.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch

P. S. Wędrując po forach, nauczyłam się, że czasem dużo daje zmiana wyszukiwarki. Teraz też używam zamiennie dwóch : Internet Explorer i Mozilla Firefox.
Awatar użytkownika
marksp

Nieaktywny

Post autor: marksp »

Jest to pewnie błąd programu w funkcji "check box" nie akceptuje wstawionej wartości "Osób na stronie" .Ustawiona wartość default "5" powoduje wyświetlenie takiej ilości dla danego zasobu i nie wystawia przejścia do wyświetlenia następnej strony.Program do poprawki.
Dotyczy wyszukiwania osób w genetece /zadana wartość 50 na stronę/powraca do default 5
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 12 wrz 2007, 20:18 przez marksp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam Donato :)
wysłałam podpowiedź na Twoje GG.
Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Po wpisaniu do okna wyszukiwarki nazwy lub początku nazwy parafii no. Białobrze i wciśnięciu przycisku [Szukaj] powinna wyświetlić sie tabela z wszystkimi nazwami parafii zaczynającymi sie od Białobrze Obrazek Zaznaczenie pola [v]Szukanie dokładne ograniczy wyszukiwanie do parafii Białobrze zamiast do wszystkich zaczynających sie od Białobrze... . Ponieważ parafii Białobrze nie ma więc wynikiem będzie pusta tabela.
Wracając do tabeli z wynikami wyszukiwania, Nazwa miejscowości i wezwanie (nazwa) parafii są linkami, więc kliknięcie w nie zaprowadzi nas na stronę zawierającymi więcej szczegółów dotyczących parafii.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Witam!

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi.
Robiłam tak do tej pory jak radziła mi Maria i Jacek.
Tym sposobem wyszukałam sobie dużo parafii w interesujących mnie miejscowościach. Od kilku dni chcąc sprawdzić inne leżące w moim zainteresowaniu, po wpisaniu i naciśnięciu SZUKAJ
okienko robi sie puste.
Jeżeli zaś chodzi o strony , to i te w dolnym lewym rogu jak i górnym lewym rogu, przy naciśnięciu na " cyferkę" lub "nastepna" nie otwiera się, pokazuje się pierwsza strona.
Z komputerem chyba wszystko w porządku, bo nie mam z tym problemu na "genpolu"
Zaś to co pisze marksp, jest dla mnie czarna magią.

Pozdrawiam serdecznie.
Donata :cry:
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Problem występował (poprawiłem to) tylko przy wchodzeniu na stronę przez www.genealodzy.com natomiast przez genealodzy.pl było i jest prawidłowo.
donata pisze:Zaś to co pisze marksp, jest dla mnie czarna magią.
marksp źle Cię zrozumiał i napisał o wyszukiwaniu w Genetece a nie w KZM.

Natomiast odpowiadając na jego zarzut dotyczący Geneteki, nie jest to błąd tylko zamierzone ograniczenie. Jeśli chcemy przeszukać jednym kliknięciem wszystkie rejestry (urodzenia, małżeństwa i zgony) we wszystkich księgach to ze względu na wielkość odpowiedzi ograniczyłem wyświetlanie w każdym rejestrze do 5 osób (3x50 osób dawałoby listę 150 wyników). Pozwala to na zorientowanie się w których rejestrach szukane nazwisko występuje, aby następnie przeszukiwać rejestry oddzielnie. Przy wyborze innego kryterium niż wszystkie rejestry we wszystkich księgach takie ograniczenie do 5 osób w rejestrze nie występuje i można ustawić inną ilość osób na stronie.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Wyszukiwarka dziala!

Witam!

Bardzo dziękuję za zainteresowanie się moim problemem Jackowi, który wszystko sprawdził i naprawił. Już wszystko działa.
Jestem niezmiernie wdzięczna. Czasami mam obiekcje, by się z takimi sprawami zglaszać, aby nie narazić się na śmieszność.
Taki ze mnie raczkujący komputerowiec, samouk. Dopiero w sierpniu skończyłam czterotygodniowe warsztaty z podstaw
obsługi komputera i internetu organizowane dla "....dziesięcio-latkow" przez Gminne Centrum Informacji w naszym mieście.
Chwała im za to, że myślą też i osobach w średnim wieku. Myślę, że młodzież nie pozostawi nas daleko w tyle w
obsłudze nowoczesnych urządzeń XXI wieku. :D

Pozdrawiam serdecznie.
Donata

P.S. Wchodzę zawsze na stronę przez:www.genealodzy.com
Tak mam zapisane w "Ulubionych"
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam :k: ,
dajesz sobie świetnie radę Donato.
Życzę wszystkiego dobrego oraz wspaniałych odkryć w tworzeniu genealogii Twojej rodziny.
Pozdrawiam serdecznie Maria :D
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Witam.
Serdecznie Ci dziękuję Mario za te piękne słowa.
Pozdrawiam gorąco. :D

Donata
dutchman

Sympatyk

mala niescislosc: Zbaraz lezy w woj. tarnopolskim

Post autor: dutchman »

Witam,
Wpisujac w "Katalogu Zasobow Metrykalnych" miejscowosc Zbaraz, otrzymalem m. innymi informacje, ze miejscowosc ta znajduje sie w dawnym wojewodztnie lwowskim. Otoz jestem pewien ze nie bylo to wojewodztwo lwowskie, a tarnopolskie.

serdecznie pozdrawiam
dutchman
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”