Polacy we Włoszech (25 Pułk Ułanów Wielkopolskich)

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Russel1

Polacy we Włoszech (25 Pułk Ułanów Wielkopolskich)

Post autor: Russel1 »

"Polacy we Wloszech"

Witam :-)

Mój dziadek służył w 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich
W styczniu 1945 trafił do Maglie we Włoszech
Teraz pytanie gdzie mogę sprawdzić jak tam się dostał ? Co robił między 1939 a 1945
Byłem w Centralnym Archiwum Wojskowym i za wiele się nie dowiedziałem.
Gdzie też mogę dostać wyciągi z rozkazów dziennych tego pułku i skąd mogę uzyskać informacje na temat 5 Sądu Polowego a w szczególności jego wyroki.

Pozdrawiam
Krzysztof
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Rozumiem że piszesz o 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich, odtworzonym 5 stycznia 1945 r. w Maglie jako 25 Pancerno – Motorowy Pułk Ułanów Wielkopolskich. Do walki już nie wszedł, rozwiązany w maju 1947 r.
Trudno powiedzieć skąd, czyli z jakiej jednostki Twój dziadek trafił do tego pułku, ponieważ w jego składzie znaleźli się żołnierze z różnych istniejących już wcześniej pułków, jak również Polacy z Wehrmachtu, jeńcy wojenni.

Jeżeli chodzi o dzienniki działań, w IPMS nie widzę ich. Prawdopodobnie nie zachowały się tak jak dokumenty 5 Sądu Polowego przy 5 Kresowej Dywizji Piechoty.
http://www.pism.co.uk/dokumenty_c.htm

Nie podałeś żadnych danych żeby chociaż próbować odtworzyć historię służby Twego dziadka w latach 1939 - 1945.
Krzysztof
Russel1

Mój dziadek to Leon Lalowski s. Leona

Gdy zaczęła się wojna to dziadek miał 18 lat i mam teraz wyrwe w jego życiorysie od 18 do 24 roku życia
Ostatnio zmieniony czw 11 sty 2018, 20:49 przez Russel1, łącznie zmieniany 1 raz.
Warakomski

Sympatyk

Napisz gdzie się urodził, czy rodzina nie była wywieziona przez Rosjan, bądź czy nie został przymusowo wcielony do Wehrrmachtu.

Krzysztof
Russel1

Urodził się w Domatowie (Groß Dommatau)
Z tego co wiem to jego ojciec był na pewno w Wechrmachcie, o przymusowych wyworzeniu nic mi nie wiadomo, o służbie dziadka w Wechrmachcie tez mi nic nie wiadomo.
Warakomski

Sympatyk

No więc na 100 % został w czasie wojny wcielony do Wehrmachtu. Musisz zwrócić się do niemieckiego urzędu ds. kombatantów Wehrmachtu - Deutsche Dienststelle (WASt).
https://www.dd-wast.de/de/startseite.html
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”