Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
W Historii moich przodków pojawia się wątek francuski z którym chciałbym się bliżej zapoznać i zgłębić tę część historii. Wiem, że gdzieś w roku 1924 bądź 1925 Franciszek Kula wraz z żoną i trójką dzieci wyjechali do Francji początkowo do pracy w kopalni później na roli, tam rodzi im się trójka dzieci Jan ur. 1928, Władysława 1929 i Franciszek o którym wiem tyle, że mógł urodzić się w latach 1925-27 i tam też zginął w wypadku w wieku około 10 lat. W polskim USC udało mi się ustalić, że Władysława ur. się w miejscowości Montcornet stąd mogę przypuszczać, że właśnie tam przebywali. Gdzie mogę szukać ewentualnych śladów we Francji czy można odnaleźć jakieś informacje o wypadkach w gazetach francuskich i czy gdzieś znajdę w internecie zdjęcia z tamtejszego cmentarza. Z góry dziękuje za wszelką pomoc
-
kasiakozłowska

Witaj. Kilka linków może się przydadząJan_Szot pisze:W Historii moich przodków pojawia się wątek francuski z którym chciałbym się bliżej zapoznać i zgłębić tę część historii. Wiem, że gdzieś w roku 1924 bądź 1925 Franciszek Kula wraz z żoną i trójką dzieci wyjechali do Francji początkowo do pracy w kopalni później na roli, tam rodzi im się trójka dzieci Jan ur. 1928, Władysława 1929 i Franciszek o którym wiem tyle, że mógł urodzić się w latach 1925-27 i tam też zginął w wypadku w wieku około 10 lat. W polskim USC udało mi się ustalić, że Władysława ur. się w miejscowości Montcornet stąd mogę przypuszczać, że właśnie tam przebywali. Gdzie mogę szukać ewentualnych śladów we Francji czy można odnaleźć jakieś informacje o wypadkach w gazetach francuskich i czy gdzieś znajdę w internecie zdjęcia z tamtejszego cmentarza. Z góry dziękuje za wszelką pomoc
http://www.libramemoria.com/avis/?Nom=k ... &x=36&y=17
http://www.cimetieres-de-france.fr/recherche/defunt
https://www.dansnoscoeurs.fr/avis-de-deces
Pozdrawiam Kasia
Na postawie jakiego dokumentu udało ci się to ustalić?Jan_Szot pisze:W polskim USC udało mi się ustalić, że Władysława ur. się w miejscowości Montcornet
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Adres do merostwa
Mairie de Montcornet
Place de l'Hôtel-de-Ville
02340 Montcornet
E-mail : mairiemontcornet[A]wanadoo.fr
Wydaje mi się jednak, ze urodziła się w sąsiedniej miejscowości
Mairie de Lislet
2 rue Montelette
02340 Lislet
E-mail : mairie.lislet[A]sfr.fr
Mairie de Montcornet
Place de l'Hôtel-de-Ville
02340 Montcornet
E-mail : mairiemontcornet[A]wanadoo.fr
Wydaje mi się jednak, ze urodziła się w sąsiedniej miejscowości
Mairie de Lislet
2 rue Montelette
02340 Lislet
E-mail : mairie.lislet[A]sfr.fr
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
- Małgorzata_Kulwieć

Malgosiu,
Metrykalia miasta Poitiers (zgony) na rok 1844 sa w sieci.
http://archivesnumerisees.cg86.fr/v2/ad ... =860006797
Mam nadzieje, ze dasz sobie rade.
Pozdrawiam,
Bozenna
Metrykalia miasta Poitiers (zgony) na rok 1844 sa w sieci.
http://archivesnumerisees.cg86.fr/v2/ad ... =860006797
Mam nadzieje, ze dasz sobie rade.
Pozdrawiam,
Bozenna
- Małgorzata_Kulwieć

Dziękuję Bożenko. Dałam sobie radę i już mam akt zgonu mojego "zaginionego" przodka. Nawet nie wiedziałam, że trzeba go szukać we Francji, gdyby nie POLONA i nekrolog znaleziony w emigracyjnym Dzienniku Narodowym.
Jeszcze raz dziękuję.
Jeszcze raz dziękuję.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Dobry_Duszek91

Dzień dobry,
Poszukuję informacji na temat Szczepana lub Stefana Kolano. Urodził się 12 maja 1897 r. Był synem Antoniego Kolano i Rozalii Zegzuły. Jego żoną była Weronika Kamińska. Z biura poszukiwań BadArlosen uzyskałem informację, że pracował przymusowo jako formierz w Metallguss Gambh Leipzing w Lipsku skąd zbiegł. Chwilowo mieszkał w Polsce, lecz uciekł do Francji i słuch po nim zaginął. Według informacji uzyskanych z BadArolsen otrzymał obywatelstwo francuskie. Czy ktoś ma dostęp do dokumentacji naturalizacyjnej? Czy widnieje w niej poszukiwana osoba? Jak znaleźć informacje o miejscu pochówku lub ewentualnie rodzinie?
Poszukuję informacji na temat Szczepana lub Stefana Kolano. Urodził się 12 maja 1897 r. Był synem Antoniego Kolano i Rozalii Zegzuły. Jego żoną była Weronika Kamińska. Z biura poszukiwań BadArlosen uzyskałem informację, że pracował przymusowo jako formierz w Metallguss Gambh Leipzing w Lipsku skąd zbiegł. Chwilowo mieszkał w Polsce, lecz uciekł do Francji i słuch po nim zaginął. Według informacji uzyskanych z BadArolsen otrzymał obywatelstwo francuskie. Czy ktoś ma dostęp do dokumentacji naturalizacyjnej? Czy widnieje w niej poszukiwana osoba? Jak znaleźć informacje o miejscu pochówku lub ewentualnie rodzinie?
Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław
Przemysław
Wiem tyle że mój pradziadek którego szukamy ,szukał PCK I PCK wysłało pismo że Stefan miał obywatelstwo francuskie żonę i dwoje dzieci mieszkał w Paryżu na ulicy GAMBETTA 229 i został zmuszony do pracy w Lipsku PCK napisali że te wiadomości mają z badarlosen a w 1941 Stefan uciekł i więcej PCK nie dało się ustalić tyle to dość skomplikowana sprawa.
Pozdrawiam Asia
-
Elzbieta_Straszynska

Asiaa
Z adresu ,ktory podalas udalo mi sie ustalic, ze Stafan mieszkal w 20 dzielnicy Paryza, avenue Gambetta 229. Mozesz latwo odnalezc ten adres na google
Przesylam link do archiw w Paryzu, ustawilam wyszukiwarke na 20 dzielnice , ale widze ze sa braki w rocznikach. Moze jednak cos znajdziesz.
Musisz klikac na ,,oko,, przy odpowiednim roku, pojawi sie spis osob z numerami aktow zgonow.
Mysle,ze nie bedzie z tym problemu, ale gdyby jakis byl prosze pisac.
http://archives.paris.fr/s/6/tables-ann ... resultats/?
Z adresu ,ktory podalas udalo mi sie ustalic, ze Stafan mieszkal w 20 dzielnicy Paryza, avenue Gambetta 229. Mozesz latwo odnalezc ten adres na google
Przesylam link do archiw w Paryzu, ustawilam wyszukiwarke na 20 dzielnice , ale widze ze sa braki w rocznikach. Moze jednak cos znajdziesz.
Musisz klikac na ,,oko,, przy odpowiednim roku, pojawi sie spis osob z numerami aktow zgonow.
Mysle,ze nie bedzie z tym problemu, ale gdyby jakis byl prosze pisac.
http://archives.paris.fr/s/6/tables-ann ... resultats/?
Pozdrawiam
Elzbieta
Elzbieta