Witam.
Posiadam akt małżeństwa moich przodków spisany 21.11.1875 roku w urzędzie stanu cywilnego w Nowym Dworze Królewskim (powiat Chełmża okolice Torunia). Chciałem odszukać ten sam akt ale sporządzony w parafii w tym przypadku Papowo Biskupie. Napisałem prośbę do AD Toruń że poszukuję aktu ślubu kościelnego z listopada 1875 roku. Otrzymałem odpowiedź że w archiwum w podanym miesiącu i roku nie znaleziono poszukiwanego aktu.
Czy w XIX wieku istniał jakiś przepis mówiący ile czasu od ślubu kościelnego musi być zawarty ślub cywilny lub odwrotnie ?
Aby dostać dane a AD muszę podać datę ponieważ AD nie prowadzi kwarend na zlecenie a poszukiwania na miejscu w najbliższym czasie nie wchodzą w grę.
Pozdrawiam
Jacek.
Cywilny akt małżeństwa a kościelny akt małżeństwa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- PiotrGerasch

- Kontakt:
Witam,
po raz kolejny polecam artykuł:
http://20090209.archiwa.gov.pl/reposito ... Koleda.pdf
Twoje wątpliwości rozwieje strona 2 tekstu
pozdrawiam
Piotr Gerasch
po raz kolejny polecam artykuł:
http://20090209.archiwa.gov.pl/reposito ... Koleda.pdf
Twoje wątpliwości rozwieje strona 2 tekstu
pozdrawiam
Piotr Gerasch
- t.dzwonkowski

Panie Jacku
Niestety nie istniał. Prawo z 23 stycznia 1874 r. o małżeństwie cywilnym i dokumentowaniu stanu cywilnego nie wspomina o tym zupełnie. Ślub kościelny w Prusach nie był wówczas uznawany za ważny, bowiem tylko małżeństwo zawarte przed urzednikiem stanu cywilnego miało ochronę prawną państwa. Był to wynik polityki Kulturkampfu i rezultat walki Bismarcka z Kościołem katolickim. Jednakże w tym przypadku należy sądzić, że ślub przed ołtarzem został zawarty nieco wcześniej, bowiem jeszcze w 1875 r. zawierano śluby kościelne, które następnie (aby zyskać prawną ochronę państwa i sprostać zapisom w innych ustawach, np. sprawa dziedziczenia, czy przymus zarejestrowania w urzędzie stanu cywilnego faktu urodzenia się dziecka ) powtarzano w urzędzie stanu cywilnego. Często sam fakt pojawienia się dziecka zmuszał w pierwszych latach po wejściu prawa z 23 stycznia 1874 r. do zawarcia ponownego małżenstwa w urzędzie stanu cywilnego.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Niestety nie istniał. Prawo z 23 stycznia 1874 r. o małżeństwie cywilnym i dokumentowaniu stanu cywilnego nie wspomina o tym zupełnie. Ślub kościelny w Prusach nie był wówczas uznawany za ważny, bowiem tylko małżeństwo zawarte przed urzednikiem stanu cywilnego miało ochronę prawną państwa. Był to wynik polityki Kulturkampfu i rezultat walki Bismarcka z Kościołem katolickim. Jednakże w tym przypadku należy sądzić, że ślub przed ołtarzem został zawarty nieco wcześniej, bowiem jeszcze w 1875 r. zawierano śluby kościelne, które następnie (aby zyskać prawną ochronę państwa i sprostać zapisom w innych ustawach, np. sprawa dziedziczenia, czy przymus zarejestrowania w urzędzie stanu cywilnego faktu urodzenia się dziecka ) powtarzano w urzędzie stanu cywilnego. Często sam fakt pojawienia się dziecka zmuszał w pierwszych latach po wejściu prawa z 23 stycznia 1874 r. do zawarcia ponownego małżenstwa w urzędzie stanu cywilnego.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski