Witam!
W internecie znalazłem informację dotyczącą męża siostry mojego pradziadka.
Nr. spr. E. 1080-31
OBWIESZCZENIE.
Komornik Sądu Grodzkiego w Wieluniu rewiru I-go Mieczysław Paszkowski, zamieszkały w Wieluniu, na zasadzie 1030 art. ust. sąd. cyw. obwieszcza, że na żądanie Chilera Fajertaga dniu 21 marca 1932 r. od godziny rano w Szynkielewie, gm. Konopnica u Piotra Krajewskiego będzie sprzedawany z licytacji ruchomy majątek należący do Piotra Krajewskiego składający się z 4 wozów żyta, 1 wozu owsa, jałówki, krowy, maszyny do młócenia zboża i kieratu i oszacowany do sprzedaży na sumę sześćset dziewięćdziesiąt pięć zł. — (695), którego spis i szacunek przejrzany być może na miejscu sprzedaży w dniu licytacji.
Wieluń, w marcu 1932 r.
Komornik Mieczysław Paszkowski.
Zastanawiam się czy mogę znaleźć więcej informacji na ten temat: jak zakończyła się cała sprawa i kto wygrał licytację oraz dlaczego do niej doszło. Wydaje mi się, że musiała być spisana wcześniej jakaś umowa?
Czy suma 695 zł jak na tamte czasy była duża?
Licytacja majątku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Licytacja majątku
Spora dla normalnego człowieka. Zapewne ponad półroczne zarobki robotnika.
Przeszukaj notariat. Zapewne wcześniej była pożyczka.
Nie wiem jak jest z zachowaniem akt komornniczych.
Przeszukaj notariat. Zapewne wcześniej była pożyczka.
Nie wiem jak jest z zachowaniem akt komornniczych.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Licytacja majątku
Nie musiało dojść do licytacji. Niedawno analizowałem akta majątku, co prawda wielowłókowego, ale który na przestrzeni 30 lat trafiał na licytację z powodu nie uiszczonych choćby odsetek od pożyczki wynoszących czasem kilkadziesiąt rubli... Od ogłoszeń licytacyjnych roji się w prasie międzywojennej. Pełno tam niezłych nazwisk, ale i niewielkich nieruchomości czy niespłaconych kredytów ... Pozdr TL