Szlachta ziemi liwskiej

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Eufrozyn

Sympatyk

Post autor: Eufrozyn »

Mam prośbę do osób zajmujących się szlachtą ziemi liwskiej. Moje badania doprowadziły mnie do cześnika liwskiego Józefa Kajetana Otockiego, żył ok. 1730-1793. Czy w opracowaniach dot. ziemi liwskiej przewijają się Otoccy? Będę wdzięczny za każdą informację
Pozdrawiam
Andrzej
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: marcinzabo »

W książce Elżbiety Sęczys Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861(1867) wg tej strony http://www.dig.pl/pdf/Szlachta_wylegitymowana.pdf występuje Otocki herbu Dołęga. Na forum może ktoś Ci sprawdzi w odpowiednim wątku szczegóły.
Ewentualnie Leszek Zalewski wydał kilka książek o ziemi liwskiej m.in.:
Ziemia liwska : ludzie, miejscowości, wydarzenia
Szlachta ziemi liwskiej : sejmiki, urzędy, herbarz

Mam tą drugą to wieczorem sprawdzę.
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Eufrozyn

Sympatyk

Post autor: Eufrozyn »

Bardzo dziękuję. Potomków cześnika znam dobrze, wpisy Seczys i innych wykorzystałem. Ale poszukuję jego przodków. Liczę, że może Zalewski coś o nich pisze...
stajama

Sympatyk

Post autor: stajama »

Leszek Zalewski Ziemia liwska : ludzie, miejscowości, wydarzenia w tej Pozycji nazwisko Otocki nie występuje
Regestr Diecezjów czyli Właściciele Ziemscy w Koronie 1783-1784 Franciszka Czajkowskiego:
Diecezja Gnieżnieńska
Dekanat Szadkowski
Parafia Borszowice w w, sieradzkim p szadkowski
Bałucz częśći 4 Otocki 2
Pozdrawiam Anna
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Głowy nie dam ale sadze że w Ziemi liwskiej Otockich Pan nie znajdzie. Cześnik (sorry za wcześniejszego miecznika -ano starość) to już wtedy była funkcja czysto tytularna i dosyć poślednia. Nie wymagała aby obdarowany tam mieszkał.
A E. Sęczys wskazuje kierunek poszukiwań Kajetana. Księgi grodzkie wieluńskie i pada nawet konkretny rok 1773. Księgi sa w AGAD. Wreszcie warto przejrzeć księgi metrykalne parafii Zadzim. Część jest zindeksowana w geneteca. Czy inne lata ocalały. Nie wiem To kompletnie nie moje strony. Ale sprawdzić warto.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”