Gdy Przodek miał oryginalne pomysły....

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Wolnik_Joanna

Sympatyk
Nowicjusz

Gdy Przodek miał oryginalne pomysły....

Post autor: Wolnik_Joanna »

Dzień dobry!

Mam pytanie z zakresu hidotrii techniki - trudno mi to określić inaczej. Jeden z moich praprapradziadków miał zamiłowanie do techniki i robił rózne drobne wynalzki. takie naprawdę drobne. No, ale zamiłowanie miał. Od czasu gdy usłyszałam o jego hobby, znalazłam 2 opatentowane przez niego wynalazki: kapsle - opublikowane w przeglądzie trechnicznym - a opatentowane w Biurze Patentowym Ossowskiego Berlinie oraz rodzaj klucza (zamka), który znalazłam na amerykańskiej stronie z patentami. Myslę, że mogło tego byc wiecej....
W związku z tym mam następujące pytania:
Co należało zrobić żeby opatentować wynalazek na przełomie XIX i XX wieku - przodek mieszkał w Warszawie?
Jakie były instytucje albo/ i biura patentowe tym sie zajmujące? Będę wdziećzna za wszystkie Wasze sugestie.
Wiem ze to nietypowe pytanie, ale któs z Was będzie mógł mi pomóc

pozdrawiam

Joanna :)
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Witam! Nie wiem jakie procedury obowiązywały na przełomie wieków, ale może opis patentu z 1931r coś komuś podpowie. Pierwsza strona " Patent Nr 13425. na mocy rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r o ochronie wynalazków ,wzorów i znaków towarowych /Dz.U.R.P.N39.Poz.384 / został udzielony panu Franciszkowi Pilnemu w Toruniu. Patent według załączonego opisu patentowego Warszawa ,dnia 27 marca 1931 r." I tu podpis "Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej Prezes X " Następnie na kilku stronach mamy opis patentowy łącznie ze szkicami. Jest również ciekawa informacja "Zgłoszono 30 pażdziernika 1928, udzielono 27 marca 1931" ., czyli troszkę ta procedura trwała. Na końcu załączono wyciąg z rozporządzenia ,w którym mamy informacje między innymi o terenie na jakim obowiązuje patent, czas jego trwania , o różnego rodzaju opłatach itd. Może w ten sposób chociaż troszkę przybliżyłam ten temat. Serdecznie pozdrawiam Iwona Łaptaszynska.
Awatar użytkownika
Wolnik_Joanna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wolnik_Joanna »

dziękuję bardzo za informacje i myślę dalej

pozdrawiam

Joanna
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

Witam. Odgrzewam temat. Usłyszałem nie dawno historię że mój przodek z Górnego Śląska opatentował guzik do munduru. Niby nic wielkiego ale chciałbym to sprawdzić. Żył on w latach 1879-1949. Czy istnieje jakaś baza patentów z tych lat?

Adam
Ostatnio zmieniony śr 17 sty 2018, 17:12 przez rempage, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam

Sympatyk

Informacja o opatentowanych wynalazkach

Post autor: Zofia_Brzeska »

Radzę zadzwonić do Urzędu Patentowego w Warszawie i tam zapytać:

Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej
Centrum Informacji o Ochronie Własności Przemysłowej:
(22) 579 05 55

lub e-mail:
informacja@uprp.pl
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Pod adresem
http://portal.uprp.pl/wydawnictwa.html
są dostępne Wiadomości Urzędu Patentowego od 1924 r. Na początku każdego numeru są komunikaty UP a potem wykaz udzielonych patentów na wynalazki i zarejestrowanych znaków towarowych. Trzeba oczywiście samemu przeszukać mozolnie wszystkie numery. A materiału do poszukiwań jest bardzo dużo. W UP nikt nie zrobi takiego poszukiwania.
Pozdrawiam
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Izo, zdaję sobie sprawę, że pracownik UP nie będzie szukał guzika do munduru, myślałam tylko, że w informacji odpowiednio pokierują pytającego gdzie szukać. Dzięki podanemu przez Ciebie linkowi ułatwiłaś zainteresowanym forumowiczom sprawdzenie, czy ich przodkowie byli wynalazcami.
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Gdy Przodek miał oryginalne pomysły....

Post autor: Sofeicz »

Wolnik_Joanna pisze: Co należało zrobić żeby opatentować wynalazek na przełomie XIX i XX wieku - przodek mieszkał w Warszawie?
Jakie były instytucje albo/ i biura patentowe tym sie zajmujące? Będę wdziećzna za wszystkie Wasze sugestie.
Wiem ze to nietypowe pytanie, ale któs z Was będzie mógł mi pomóc

pozdrawiam

Joanna :)
Co do Cesarstwa Rosyjskiego i królestwa Polskiego (w obrębie którego leżała Warszawa) znalazłem taki opis:
Ustrój administracyjny Imperium Rosyjskiego został ustalony we wrześniu roku 1802 manifestem cara Aleksandra I „W sprawie ustanowieniu ministerstwa”.
Zgodnie z przywołanym powyżej aktem zostało powołanych do życia pierwszych 8 ministerstw (w miarę upływu lat – powoływano do służby nowe organy), w tym między innymi : finansów oraz handlu. Ostatecznie ustrój administracyjny państwa carów został ukształtowany do końca 1811 roku.
Ministerstwo Finansów zajmowało się praktycznie wszystkimi zagadnieniami finansowymi Imperium, łącznie z terenem teoretycznie autonomicznego Królestwa Polskiego. Do jego podstawowych zadań należało koordynowanie polityki finansowej państwa na szczeblu centralnym oraz lokalnym.
Po włączeniu w struktury ministerstwa w roku 1821 Skarbu Państwa, urząd uzyskał całkowitą władzę nad finansami Rosji. Przez cały okres swojego istnienia (do 1918 r.) Ministerstwo Finansów (М.Ф.) dopasowując się do potrzeb aktualnej sytuacji gospodarczej (np. w 1851 zniesienie bariery celnej pomiędzy Imperium a Królestwem Polskim), uzyskiwało szereg nowych kompetencji.
W latach 60 XIX wieku w strukturze ministerstwa (М.Ф.) został wyodrębniony departament “handlu i manufaktur”, do którego podstawowych zadań należało wydawanie tzw. “przywilejów” (bardzie właściwa jest polska nazwa patentów) oraz różnego rodzaju pozwoleń czy koncesji.
Owe patenty/przywileje dotyczyły przedstawianych urzędowej komisji na wniosek zainteresowanego wszelkiego rodzaju wynalazków technicznych, ale również zastrzeżenia co do stosowania określonych wzorów na przedmiotach użytkowych, bądź ozdobnych.
W lipcu roku 1864 zostało wydane prawo patentowe dotycząca prawa własności stosowanych wzorów i rysunków na wytwarzanych przedmiotach na terytorium całego Imperium. Właściciel manufaktury czy fabryki będąc zainteresowany zastrzeżeniem wytwarzanego przez siebie konkretnego przedmiotu – w tym jego charakterystycznych cech, zobowiązany był do złożenia pisemnego wniosku (oczywiście odpowiednio umotywowanego i zawierającego szczegółowy opis oraz przedstawienie graficzne przedmiotu). Wniosek należało złożyć we właściwym departamencie Ministerstwa Finansów (М.Ф.), w tym przypadku handlu który znajdował się w moskiewskim oddziale rady ds. manufaktur. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku, urząd według swego uznania mógł udzielić patentu na okres 2, 5 lub 10 lat. Wyjątek stanowiły tutaj wyroby importowane do Rosji czy Królestwa Polskiego – w ich przypadku paten udzielany był na czas nie dłuższy niż 6 lat. Termin ten ustanawiano w dniu przyjęcia wniosku – i co ciekawe nie mógł on ulec kontynuacji.
Właściciel przedmiotu uzyskując wiec patent/przywilej, nabywał prawo do wyłącznego korzystania z wynalazku. Ów przywilej dotyczył tylko konkretnego przedmiotu, produkowanego w określonej technologii i w konkretny sposób montowanego oraz ozdabianego. Patent nigdy nie obejmował całej produkcji danego zakładu/fabryki/manufaktury – a jedynie tylko danych konkretnych przedmiotów – które zostały szczegółowo opisane w uzyskanym pozwoleniu. Przedsiębiorca uzyskiwał jednocześnie prawo do oznaczania swoich wyrobów w ściśle określony ustawowo sposób – o czym napisano powyżej.
TS
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Informacja o opatentowanych wynalazkach

Post autor: rempage »

Heropolitanska_Izabela pisze:Pod adresem
http://portal.uprp.pl/wydawnictwa.html
są dostępne Wiadomości Urzędu Patentowego od 1924 r. Na początku każdego numeru są komunikaty UP a potem wykaz udzielonych patentów na wynalazki i zarejestrowanych znaków towarowych. Trzeba oczywiście samemu przeszukać mozolnie wszystkie numery. A materiału do poszukiwań jest bardzo dużo. W UP nikt nie zrobi takiego poszukiwania.
Pozdrawiam
Dziękuję. W celu przeszukania wszystkich dokumentów trzeba pobrać wszystkie pdfy przy pomocy jakiegoś menadżera pobierania. Potem wszystkie połączyć w jeden i przeszukać tekst.

Niestety nic w latach 1924-1949 nic nie znalazłem. Co jeśli ten patent miał miejsce w latach wcześniejszych?
Adam

Wróć do „Potrzebuję pomocy”