Prośba -szukam brata Józefa Zenona Szczęsnego (Szczesnego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Prośba -szukam brata Józefa Zenona Szczęsnego (Szczesnego

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witam wszystkich,
Jeśli można tę wzruszającą prośbę wrzucić i tu na nasze genforum, może komukolwiek doświadczonemu w poszukiwaniach genealogicznych coś się skojarzy, a ta nazwa na Litwie?, może wyszukiwarka www znajdzie tę prośbę tu szybciej, może ta osoba jeszcze żyje, może ktoś coś sobie w rodzinie przypomni, może...
List, który otrzymałem i przepisałem:
--
Poszukujący: Piotr Zygmunt Szczęsny (brat) wieś Kadaryszki 13 16-406 Rutka-Tartak powiat Suwałki
Od czasów wojny poszukuję mojego brata Józefa Zenona Szczęsnego (Szczesnego) urodzonego w Pobondziach, który był ranny (lekko w biodro) przez niewypał we wsi Kadaryszki i wywieziony przez radziecki szpital polowy na Litwę do miejscowości Panimanie/Połomonie/Pałomonie? w październiku 1944 r.
Poszukiwany: Józef Zenon Szczęsny (Szczesny) urodzony w Pobondziach
syn Tomasza i Anieli z Rytwińskich gmina Rutka-Tartak powiat Suwałki

Był 1944 rok miesiąc październik. Józef Zenon Szczęsny majac 13 lat pasł krowy z dwoma kolegami we wsi Kadaryszki i przy rozbrajaniu niewypału został lekko ranny w biodro (co się stało z kolegami nie wiem) i zawieziony przez radziecki szpital polowy na Litwę do miejscowości Panimanie (lub Pałamonie?). Jak jeszcze w wojnę i zaraz po wojnie wszelkie poszukiwania przez rodzinę były bezskuteczne. W chwili zawiezienia na Litwę J.Z. Szczęsny nie miał żadnych dokumentów przy sobie. W miesiącu grudniu 1944 r. siostra szpitalna o imieniu Józefa napisała do rodzinnej miejscowości w Polsce aby po niego przyjechać, i że bardzo tęskni, i jest zdrowy, ale list w rodzinnym domu otrzymaliśmy w marcu 1945 roku. Ojciec Józefa jeżdził na Litwę, ale przez radzieckie wojska nie został wpuszczony. Być może że przyjęła go rodzina co dała mu inne nazwisko i datę urodzenia, dlatego gdzie pisałem to zawsze była odpowiedź, że o takim nazwisku i z taką datą urodzenia nie ma.
Gdzie poszukiwałem:
Wszystkie Konsulaty na wschodzie
Centrum Pomocy Rodzin Osób Zaginionych
Polski Czerwony Krzyż
Fundacja Ośrodka Karta
Archiwum Akt Nowych
Czerwony Krzyż w Genewie
Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Departament Konsularny i Polonii
Fundacja I.T.A.K.A. osób zaginionych
34444 Aralsen
Do programu telewizji p.t. "Adresik"? na Litwie to tak jak w Polsce były "Zerwane Więzi", ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. (dod. info przekazana telefonicznie: kilka lat temu sąsiedzi powiedzieli nam, że widzieli program w telewizji Polsat "Zerwane Więzi", gdzie ksiądz, biskup? z Litwy poszukiwał swojej rodziny Szczęsny w Polsce, niestety nikt nie zanotował kontaktu, a telewizja Polsat po emisji programu już dalej nie mogła pomóc).
I bardzo dużo innych listów do różnych Instytucji, w tym i Kościelnych i na Litwie, ale dużo nie dostałem odpowiedzi.
Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam,
Piotr Zygmunt Szczęsny z żoną Teresą
Kadaryszki, Polska
Wysyłam zdjęcie z I Komunii Św. Szczęsnego Józefa, które nam się zachowało, ta strzałka nad głową to tam jest Józef.
--
Prośbę tę i fotografię natychmiast umieściłem na stronie:
http://www.rootspoland.com/posz/posz9.htm
--
Dziękuję w imieniu Pana Piotra Szczęsnego ze wsi Kadaryszki za jakąkolwiek pomoc,
Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”