Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jola493

Sympatyk

Post autor: jola493 »

Wladyslaw_Moskal pisze:Witam

i milo mi, ze to Forum i watek, pomogly Ci odnalezc rodzine.

Nie pamietam moich wpisow i Tobie bedzie latwiej odszukac adresy, bo mniej wiecej wiesz jaki moze byc wiek poszukiwanych osob. Skorzystaj z nastepujacych ksiazek telefonicznych;
http://www.whitepages.com/
http://www.whitepages.com/search/FindPe ... onne%2C+NJ
http://www.intelius.com/
http://www.numberway.com/
http://www.zabasearch.com/

Chester i John Orlowsk chyba juz zmarli;
CHESTER ORLOWSKI 06 Jun 1914 May 1986 07304 (Jersey City, Hudson, NJ)
JOHN ORLOWSKI 27 Dec 1909 Sep 1983 07002 (Bayonne, Hudson, NJ)

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Witam Władysławie!!1

Serdecznie dziękuję za odnalezienie Orlowskich, miałes rację jest ich wszędzie dużo. Skupiłam się głównie na Bayonne i z tego miasta wytypowałam kilka osób. Wprawdzie nie znam języka angielskiego, pomoc zaoferowala mi jedna znajoma z USA. Mnie nie pamiętasz, ja jestem od tego Antoniego Bronowickiego którego nie można znależć w Ameryce.
Dziękuję jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam :D

Jolanta Bielicka
Ostatnio zmieniony czw 03 gru 2009, 16:26 przez jola493, łącznie zmieniany 1 raz.
jola493

Sympatyk

Joanna71 pisze:Dla Jolanty

zgony
Alexandra ORLOWSKI Birth Date: 31 Dec 1892 Death Date: Apr 1973 Social Security Number: 141-22-2922 State or Territory Where Number Was Issued: New Jersey Death Residence Localities ZIP Code: 07002 Localities: Bayonne, Hudson, New Jersey Bergen Point, Hudson, New Jersey Military Ocean Terminal, Hudson, New Jersey Pamrapo, Hudson, New Jersey
---------------------
Chester ORLOWSKI Birth Date: 6 Jun 1914 Death Date: May 1986 Social Security Number: 158-03-2287 State or Territory Where Number Was Issued: New Jersey Death Residence Localities ZIP Code: 07304 Localities: Bergen, Hudson, New Jersey Jersey City, Hudson, New Jersey West Side, Hudson, New Jersey
-------------------
John ORLOWSKI Birth Date: 3 Jun 1914 Death Date: 9 Mar 1988 Social Security Number: 142-03-7932 State or Territory Where Number Was Issued: New Jersey Death Residence Localities ZIP Code: 08015 Localities: Browns Mills, Burlington, New Jersey
------------------żona John`a
Anne M. Orlowski Date of Birth: Friday September 28, 1917 Date of Death: Monday May 30, 1988
City: Browns Mills County: Burlington State: New Jersey ZIP Code: 08015
New Jersey Number: 142-03-7930
--------------------
Joanna
Witaj Joanno!!!

Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Jolanta Bielicka
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Post autor: Joanna71 »

Dla jola493

Sprostowuję wyżej podane informacje..
Synowie Jana i Aleksandry Orlowskiej(z d. Kwalskiej),
zmienili nazwisko na ;LOWE,
oprócz John`a i Aleksandra.
To co udało mi się odszukać;

Alexandra Orlowski(z d. Kowalski)
adres w 1973 r.-23 West 10th Street, Bayonne
mąż John(zmarly przed 1973)

dzieci;
-Chester Lowe of Matawan, New Jersey,(1915-1994)
- Tessie Urban of St. Petersburg, Florida (1917-1995)
-Edward Lowe of Newark, Delaware (1925-1989)
-Alexander Orlowski of Mountain View, California(1921-1977)
- Lucy Butler (zmarla przed 1973),ur.1919
- John Orlowski (zmarly przed 1973),1915
-Alice Oines of Staten Island (1927-1991)
---------------------------NEKROLOG--------------------------------------
Jersey Journal, 17 Apr 1973.p.16:
ORLOWSKI—Alexandra (nee Kowalski), on Saturday, April 14, 1973, late residence 23 West 10th Street, Bayonne. Beloved wife of the late John, loving mother of Chester Lowe of Matawan, New Jersey, Mrs. Tessie Urban of St. Petersburg, Florida, Edward Lowe of Newark, Delaware, Alexander Orlowski of Mountain View, California, Mrs. Alice Oines of Staten Island; beloved mother of the late Lucy Butler and John Orlowski. Also survived by five grandchildren and two great- grandchildren. Relatives and friends are invited to attend the funeral from the STANLEY FRYCZYNSKI & Son Funeral Home, 32-34 East 22nd Street, on Wednesday, April 18. Funeral Mass at Our Lady of Mount Carmel Roman Catholic Church, at 9 a.m. Interment, Holy Cross Cemetery. Visiting hours 2-4 and 7-9 p.m.
----------------------------------ZGONY-----------------------------------
URBAN, TESSIE J Sep 20, 1917 -Jan 01, 1995
Last residence: 33701 (Saint Petersburg, Pinellas, FL)
-------------------------------------------------------------------------------------
OINES, ALICE M Aug 15, 1927 -Dec 29, 1991
Last residence: 10307 (Staten Island, Richmond, NY)
-------------------------------------------------------------------------------------
mąż ;Gunvald Oines
Date of Birth: Tuesday January 05, 1915
Date of Death: Sunday December 09, 1990
City: Staten Island
County: Richmond State: New York ZIP Code: 10307
State of Issue: New York
Number: 083-12-8972
LOWE, EDWARD L Sep 14, 1925 -Mar 01, 1989
Last residence: 33707 (Saint Petersburg, Pinellas, FL)
Chester A. LOWE
Birth Date: 5 Aug 1915 Death Date: 29 Nov 1994
Social Security Number: 142-12-5646
State or Territory Where Number Was Issued: New Jersey
Death Residence Localities ZIP Code: 19963
Localities: Milford, Sussex, Delaware
żona; Bernadette G. Lowe,84 (dzieci;Nancy Lowe)
adres;
Bernadette G. Lowe
803 Hickroy Ln
Milford,DE 19963-1317
tel.(302)422-8304
Alexander ORLOSKI
Birth Date: 21 Oct 1921 Death Date: Dec 1977
Social Security Number: 155-12-3686
Death Residence Localities ZIP Code: 94040
Localities: Blossom Valley, Santa Clara, California Mountain View, Santa Clara, California Mt View, Santa Clara, California Death Benefit Localities Zip Code: 94040
Localities: Blossom Valley, Santa Clara, California Mountain View, Santa Clara, California Mt View, Santa Clara, California
Edward Louis Lowe ;żona-Anne Souders Lowe
dzieci;
-Edward Mark Lowe (Martha Harbison Lowe)
(dzieci;Edward Mark Lowe, Jr. ,David N. Lowe, Kristen Steele( Jerrad))
-Elaine Haudloff (Richard)
-Laurie Baker (Wayne)
-------------------------------NEKROLOG------------------------------------------
EDWARD MARK LOWE, SR.
Edward Mark Lowe, 59, of South Bethany, passed away on
Saturday, August 23, 2008 at home surrounded
by friends and family after a courageous battle with cancer.

Lowe was born on July 7, 1949 in Bayonne, NJ
to Anne Souders Lowe of St. Petersburg, Fla.
and the late Edward Louis Lowe.

He was a teacher that taught many subjects with the State of Delaware retiring after 25 years of service and for the last seven years he worked in real estate with his wife. Lowe was a “doer” and an avid traveler, fisherman, hunter, diver, camper, skier, and builder; he constructed 3 of the 5 homes that the family lived in and his family was always his first priority. He was a member of the Freemasons and the Bethany Beach Fire Company.

In addition to his mother, he is survived by his wife of 34 years, Martha Harbison Lowe; two sons, Edward Mark Lowe, Jr. and David N. Lowe; one daughter, Kristen Steele and her husband Jerrad; two sisters, Elaine Haudloff and her husband Richard and Laurie Baker and her husband Wayne; a sister in law, Ann Lucas and her husband Gene; an aunt, Marie Baker; two grandchildren, Kyle and Morgan Steele; nieces, nephews, cousins, and his devoted canine Bo.

Services will be 11 a.m., Thursday, August 28, 2008 at the St. George’s United Methodist Church, Vines Creek and Omar Roads, Clarksville.

Rev. Rick Wessell will officiate the service.

Interment in the Gate of Heaven Cemetery, Vines Creek, Dagsboro.

In lieu of flowers the family asks for contributions to the Bethany Beach Volunteer Fire Company, P.O. Box 950, Bethany Beach, DE 19930.
Adres;
Edward Mark Lowe Jr
102 Kent Pl
Bethany Beach,DE 19930-9401
Joanna
Waszka

Sympatyk

Post autor: Waszka »

Witam, szukam informacji o siostrze mojego pradziadka, która wyemigrowała do USA.
Nazywała się:
Stanisława Nowakowska, ur. 1 kwietnia 1875r. Zakrzewek,
córka Marcina i Marianny.
Wiem też, że mój pradziadek a jej brat, Stanisław Nowakowski (ur. 1872r.) odwiedził ją w Stanach.
Jakby ktoś znalazł jakieś informacje, to byłbym wdzięczny,
Tomek
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystyna_Czerniga »

Waszka pisze:Witam, szukam informacji o siostrze mojego pradziadka, która wyemigrowała do USA.
Nazywała się:
Stanisława Nowakowska, ur. 1 kwietnia 1875r. Zakrzewek,
córka Marcina i Marianny.
Wiem też, że mój pradziadek a jej brat, Stanisław Nowakowski (ur. 1872r.) odwiedził ją w Stanach.
Jakby ktoś znalazł jakieś informacje, to byłbym wdzięczny,
Tomek
Witaj Tomku!
Nazwisko Nowakowski jest bardzo popularne wśród emigrantów.
Musisz podać więcej szczegółów.
Czy Stanisława wyemigrowała jako panna,czy wyszła za mąż w Ameryce?
Jeżeli tak,to podaj imię i nazwisko męża.
W jakich latach wyemigrowała?
Czy wróciła do Polski?
Napisz wszystko co o niej wiesz.
Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

Witam serdecznie!
Poszperałam w Internecie i znalazłam zapisy o rodzinie na ancestry:

Agnes Czerwionka:
Social Security Death Index - zgon 1972
New York Passenger Lists, 1820-1957
Philadelphia Passenger Lists, 1800-1945

Małżeństwo Cecylia i Antoni Cirocki:
Passagierlisten Baltimore, 1820–1948
Anton Cirotzki, Cecilie Cirotzki

Bardzo proszę o odczytanie tych dokumentów. Z góry dziękuję.
Kasia Dampc
Waszka

Sympatyk

Post autor: Waszka »

Do Pani Krystyny Cz.:
Na chwilę obecną napisałem wszystko co wiedziałem. Spróbuję jeszcze dopytać wujka, który może coś więcej wiedzieć. Jak coś ustalę to znowu zwrócęsięo pomoc.
Na razie dziękuję Pani Krystyno
jspychalski

Post autor: jspychalski »

Witam
Na familysearch.org znalazłem mojego 3-go pradziadka Bartłomieja Spychalskiego z żoną Barbarą. Według moich ustaleń mieli dwóch synów: Mikołaj ur. 1787 w Służewie i Józef ur. 1794 (który jest moim drugim pradziadkiem).
Natomiast Mikołaj Spychalski ożenił się w 1813 r. w Kościelnej Wsi z Marianną Jędrzejewską, mieli syna Antoniego ur. 1815 - 17 r. ?. Syn Antoni ożenił się z Justyną Smickowicz, urodził im się w 1844 roku syn Teodor Spychalski. Teodor wyjechał mając lat od 20 - 45, nie ustaliłem czy sam czy z rodzicami. Teodor założył rodzinę w USA, poszukuję jakiegokolwiek kontaktu z jego wnukami, są tak samo jak ja z szóstego pokolenia. Może uda się ich odnaleźć, dziękuje za pomoc.
Jan Spychalski
jola493

Sympatyk

Joanna71 pisze:Dla jola493

Sprostowuję wyżej podane informacje..
Synowie Jana i Aleksandry Orlowskiej(z d. Kwalskiej),
zmienili nazwisko na ;LOWE,
oprócz John`a i Aleksandra.
To co udało mi się odszukać;

Alexandra Orlowski(z d. Kowalski)
adres w 1973 r.-23 West 10th Street, Bayonne
mąż John(zmarly przed 1973)

dzieci;
-Chester Lowe of Matawan, New Jersey,(1915-1994)
- Tessie Urban of St. Petersburg, Florida (1917-1995)
-Edward Lowe of Newark, Delaware (1925-1989)
-Alexander Orlowski of Mountain View, California(1921-1977)
- Lucy Butler (zmarla przed 1973),ur.1919
- John Orlowski (zmarly przed 1973),1915
-Alice Oines of Staten Island (1927-1991)
---------------------------NEKROLOG--------------------------------------
Jersey Journal, 17 Apr 1973.p.16:
ORLOWSKI—Alexandra (nee Kowalski), on Saturday, April 14, 1973, late residence 23 West 10th Street, Bayonne. Beloved wife of the late John, loving mother of Chester Lowe of Matawan, New Jersey, Mrs. Tessie Urban of St. Petersburg, Florida, Edward Lowe of Newark, Delaware, Alexander Orlowski of Mountain View, California, Mrs. Alice Oines of Staten Island; beloved mother of the late Lucy Butler and John Orlowski. Also survived by five grandchildren and two great- grandchildren. Relatives and friends are invited to attend the funeral from the STANLEY FRYCZYNSKI & Son Funeral Home, 32-34 East 22nd Street, on Wednesday, April 18. Funeral Mass at Our Lady of Mount Carmel Roman Catholic Church, at 9 a.m. Interment, Holy Cross Cemetery. Visiting hours 2-4 and 7-9 p.m.
----------------------------------ZGONY-----------------------------------
URBAN, TESSIE J Sep 20, 1917 -Jan 01, 1995
Last residence: 33701 (Saint Petersburg, Pinellas, FL)
OINES, ALICE M Aug 15, 1927 -Dec 29, 1991
Last residence: 10307 (Staten Island, Richmond, NY)
mąż ;Gunvald Oines
Date of Birth: Tuesday January 05, 1915
Date of Death: Sunday December 09, 1990
City: Staten Island
County: Richmond State: New York ZIP Code: 10307
State of Issue: New York
Number: 083-12-8972
LOWE, EDWARD L Sep 14, 1925 -Mar 01, 1989
Last residence: 33707 (Saint Petersburg, Pinellas, FL)
Chester A. LOWE
Birth Date: 5 Aug 1915 Death Date: 29 Nov 1994
Social Security Number: 142-12-5646
Death Residence Localities ZIP Code: 19963
Localities: Milford, Sussex, Delaware
żona; Bernadette G. Lowe,84 (dzieci;Nancy Lowe)
adres;
Bernadette G. Lowe
803 Hickroy Ln
Milford,DE 19963-1317
tel.(302)422-8304
Alexander ORLOSKI
Birth Date: 21 Oct 1921 Death Date: Dec 1977
Social Security Number: 155-12-3686
Death Residence Localities ZIP Code: 94040
Localities: Blossom Valley, Santa Clara, California Mountain View, Santa Clara, California Mt View, Santa Clara, California Death Benefit Localities Zip Code: 94040
Localities: Blossom Valley, Santa Clara, California Mountain View, Santa Clara, California Mt View, Santa Clara, California
Edward Louis Lowe ;żona-Anne Souders Lowe
dzieci;
-Edward Mark Lowe (Martha Harbison Lowe)
(dzieci;Edward Mark Lowe, Jr. ,David N. Lowe, Kristen Steele( Jerrad))
-Elaine Haudloff (Richard)
-Laurie Baker (Wayne)
-------------------------------NEKROLOG------------------------------------------
EDWARD MARK LOWE, SR.
Edward Mark Lowe, 59, of South Bethany, passed away on
Saturday, August 23, 2008 at home surrounded
by friends and family after a courageous battle with cancer.

Lowe was born on July 7, 1949 in Bayonne, NJ
to Anne Souders Lowe of St. Petersburg, Fla.
and the late Edward Louis Lowe.

He was a teacher that taught many subjects with the State of Delaware retiring after 25 years of service and for the last seven years he worked in real estate with his wife. Lowe was a “doer” and an avid traveler, fisherman, hunter, diver, camper, skier, and builder; he constructed 3 of the 5 homes that the family lived in and his family was always his first priority. He was a member of the Freemasons and the Bethany Beach Fire Company.

In addition to his mother, he is survived by his wife of 34 years, Martha Harbison Lowe; two sons, Edward Mark Lowe, Jr. and David N. Lowe; one daughter, Kristen Steele and her husband Jerrad; two sisters, Elaine Haudloff and her husband Richard and Laurie Baker and her husband Wayne; a sister in law, Ann Lucas and her husband Gene; an aunt, Marie Baker; two grandchildren, Kyle and Morgan Steele; nieces, nephews, cousins, and his devoted canine Bo.

Services will be 11 a.m., Thursday, August 28, 2008 at the St. George’s United Methodist Church, Vines Creek and Omar Roads, Clarksville.

Rev. Rick Wessell will officiate the service.

Interment in the Gate of Heaven Cemetery, Vines Creek, Dagsboro.

In lieu of flowers the family asks for contributions to the Bethany Beach Volunteer Fire Company, P.O. Box 950, Bethany Beach, DE 19930.
Adres;
Edward Mark Lowe Jr
102 Kent Pl
Bethany Beach,DE 19930-9401
Joanna

Witaj Joanno!!!

Dziękuję serdecznie za ogrom informacji o rodzinie Orlowski, jestem w szoku że częśc dzieci zmieniła nazwisko, to sa warunki amerykańskie a przodkowie pochodzili ze wschodu. Listy na podane adresy są w drodze.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Jolanta Bielicka
BOB30

Sympatyk

Post autor: BOB30 »

Witam mam problem szukam rodzinki z Trok którzy wyjechali do USA w wieku około 15 lat czyli być moze około roku 1910 ale to tylko przypuszczenia.
a dokładnie takie 2 osoby wyjechali Aleksander i Józef jeden zmarł podobno na raka wątroby lub żołądka i jedyny ślad jest taki że ślużył w Legii Cudzioziemskiej w stanach zjednoczynocych może to była Panama i jak zmarł po służbie na tego raka to testament urzędnicy odszukali jego siostrę w Łodzi lub w Trokach zależności czy to było przed 1945 r czy po 1945 r bo wtedy oni przyjechali do Łodzi. a drugi zginął na wojnie w barwach jak tak można napisać amerykańskich.
to musiała być jakaś wojna jak miał około 18-30 lat bo chyba do takiego wieku można służyć w armii i to musiała być jakaś wojna w jakieś wojnie ameryka wtedy brała udział to jedyne ślady są proszę o pomoc Robert z Łodzi
Ps nieznam jezyka angielskiego to mi nie pomoże jak mi przy ślecie jakieś linki znam tylko to co napisałem jak coś wiecej poznam np datę urodzenia tych osób napiszę na tycm forum Pozdrwawiam i czekam na odpowiex Robert
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Nie podajesz nazwiska - chyba chodzi o nazwisko Lichodziejewski.

Jest Passenger Record w Ellis Island dla Aleksandra urodzonego w 1892;
First Name: Alexander
Last Name: Lichadsyewsky
Ethnicity: Russia, Polish
Last Place of Residence: Troki, Russia
Date of Arrival: May 26, 1909
Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Ryndam
Port of Departure: Rotterdam, Holland
Manifest Line Number: 0001
Aleksander przyplynal do brata Jozefa [=Joe], zostawil w Trokach matke Marie Lichadsyiewska.
Masz dowod, ze przyplyneli do USA, ale ... chyba zmienili nazwisko, ze wzgledu na trudnosci w wymowie nazwiska po angielsku.
Moze kolezanki cos wiecej znajda o Jozefie i Aleksandrze.

Prosze nie pisac prywatnie, bo nie mam zadnego biura genealogicznego ktore by prowadzilo poszukiwania. Wszystko co odszukam, podaje na Forum, aby inni korzystali z tych przykladow.

Wladyslaw
BOB30

Sympatyk

Mam pytanie czy te daty które pan podał np data urodzenia tego Alexandra top tylko rok czy miesiąć także był i data zgonu mnie interesuje i czy ewentualnie w chwili zgonu czy miał żonę i na co zmarł np został zabity na wojnie
i to samo na temat Józefa pewnie zmienili nazwiska i mię bo rzeczywiście amerykanie by łamali swój język Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Wladyslaw_Moskal pisze:Nie podajesz nazwiska - chyba chodzi o nazwisko Lichodziejewski.

Jest Passenger Record w Ellis Island dla Aleksandra urodzonego w 1892;
First Name: Alexander
Last Name: Lichadsyewsky
Ethnicity: Russia, Polish
Last Place of Residence: Troki, Russia
Date of Arrival: May 26, 1909
Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Ryndam
Port of Departure: Rotterdam, Holland
Manifest Line Number: 0001
Aleksander przyplynal do brata Jozefa [=Joe], zostawil w Trokach matke Marie Lichadsyiewska.
Masz dowod, ze przyplyneli do USA, ale ... chyba zmienili nazwisko, ze wzgledu na trudnosci w wymowie nazwiska po angielsku.
Moze kolezanki cos wiecej znajda o Jozefie i Aleksandrze.

Prosze nie pisac prywatnie, bo nie mam zadnego biura genealogicznego ktore by prowadzilo poszukiwania. Wszystko co odszukam, podaje na Forum, aby inni korzystali z tych przykladow.

Wladyslaw
CD...
Nazwisko brzmi;LICHODZIEWSKI(tak zostało zapisane)

Aleksander Lichodziewski,ur. ok.1893,zabór;Russia
(rodzice;Aleksander Lichodziewski,Maria Pawlowka)
żona;Tulia Egowin,ur.ok.1896 ,zabór;Russia
(rodzice:Adam Egowin,Karalina Gyczkuwna)

ślub; dn.25 Jan 1914,Abington, , Massachusetts

CDN...
Joanna
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

CD..

Aleksander Lichodziewski i Tulia Egowin

Akt ślubu.pozycja-3
http://img200.imageshack.us/img200/7893/4329373487.jpg

data i miejsce ślubu-25/Styczeń/1914 ,Abington
adres zamieszkania ;270 ,North Avenue;Abington
mapa
http://maps.google.it/maps?sourceid=nav ... CAgQ8gEwAA
zawód męża;Shoeworker/Pracownik obuwia
zawód żony;Weaver /tkaczka

Ks.James Landzigan
adres Kościoła ;455 Plymonth Str. ,Abington ,Catholic Priest
ślub kościelny dn.26/Stycz./1914
mapa
http://maps.google.it/maps?sourceid=nav ... a=N&tab=wl
BOB30

Sympatyk

Pani Joanno Aleksander był żonaty tego nie wiedziałem to takim razie proszę powiedzieć czy mieli dzieci a po drugie z tego co napisał Pan władysław wnioskuję że Aleksander Lichodziejewski (nierozumiem dlaczego pisze tak jak napisała pani bez je) bez tej litery czy łatwiej przez to się wymawiało Pan władysław inaczej napisał to nazwisko.
po 3 pan Władysław napisał że Aleksader przypłynął do USA May 26, 1909
dobrze rozumiem to takim razie wychodzi ze 5 lat po przybyciu mieli ślub w USA a niech pani mi powie czy był w wojsku i czy miał dzieci z nią bo z tego co mi babcia mówiła to on zginął na wojnie w wojsku amerykańskim i jak to było przed ślubem to ślubu nie mopgło mieć czy dzieci miał Pozdrawiam i czekam na odpwoiedź
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”