Płocharscy z korzeniami w Szreńsku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Płocharski_Leszek

Sympatyk

Płocharscy z korzeniami w Szreńsku

Post autor: Płocharski_Leszek »

Witam.

Moje udokumentowane korzenie w linii męskiej sięgają Antoniego Płocharskiego urodzonego w roku 1765 i miejscowości Szreńsk. Najstarsza metryka jaka jest w moim posiadaniu odnosi się do urodzin jego starszej siostry Marianny w roku 1762. Dodam, że na stronach FamilySearch udało mi się pobrać wszystkie metryki urodzin, ślubów i zgonów moich przodków, których nie ma w genealodzy.pl (od 1763 do 1808). Tym sposobem mam metryki siedmiu pokoleń mojej rodziny (licząc od moich rodziców).
Niestety moje dalsze poszukiwania urywają się na wpisach z akt urodzin Antoniego i jego rodzeństwa. Wynika z nich, że rodzicami byli Adam i Rozalia (nazwisko panieńskie nieznane). W sumariuszach szreńskich, sięgających 1650 lat, znalazłem jeszcze tylko Ewę Płocharską urodzoną w 1746 roku z Adama i Marianny. Nie wiem, czy ów Adam był bratem/krewnym mojego antenata Adama. Wszystko wskazuje na to, że rodzina przybyła na te tereny gdzieś w okolicach lat 1740-1760. Niestety nie umiem się doszukać z jakiej miejscowości. W późniejszych latach nasze nazwisko pojawia się też w miejscowości Pączkowo.
Ze swojej strony chętnie pomogę osobom zainteresowanym wszystkimi pniami rodzin Płocharskich ze Szreńska i Pączkowa. Obecnie jestem na etapie budowania drzew tych rodzin. Mogę pomóc również osobom szukającym metryk szreńskich z okresu od 1763 do 1808 (późniejsze są dostępne na stronach genealodzy.pl).
Może ktoś z Państwa dopomoże mi w znalezieniu ewentualnego kierunku poszukiwań Adama i Rozalii oraz ich krewnych.
Jestem też żywo zainteresowany kontaktem z osobami, które mają informacje o dalszych losach ostatniej z dostępnych na stronach genealodzy.pl generacji rodziny Płocharskich i ich dzieciach.
Mój dziadek Jan Płocharski (1886-1951) miał czworo rodzeństwa: Mariannę (1888), Franciszkę (1890) Jadwigę (1895) i Aleksandra (1901). Miał też stryjeczne rodzeństwo po Adamie Jankowskim i Mariannie Płocharskiej (Władysława, Wincentego, Leona, Franciszkę, Juliana i Mariannę), po Antonim Płocharskim i Kazimierze Kwilman (Władysława, Tadeusza, Jana, Józefa, Antoniego i Mariannę) oraz po Stanisławie Kamińskim i Helenie Płocharskiej (Stanisławę i Zygmunta).

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczy i służę też swoją pomocą.

Pozdrawiam,
Leszek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Jestem też żywo zainteresowany kontaktem z osobami, które mają informacje o dalszych losach ostatniej z dostępnych na stronach genealodzy.pl generacji rodziny Płocharskich i ich dzieciach."
najprościej poprzez kwerendę lub osobiście w Mławie z klsów skorzystać
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=56259

"miejscowość: Mostowo obszar: gmina
tytuł spisu: księgi ludności, skorowidze do rejestru mieszkańców, rejestr mieszkańców
daty: 1887-1950
typ spisu: lst, skor
zespół: 19 Akta Gminy Mostowo z s. Szreńsku
sygnatura: 3-41, 48-69, 79"

http://szukajwarchiwach.pl/76/19/0/?q=X ... #tabZespol
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Adalbertowski

Sympatyk

Post autor: Adalbertowski »

Witaj,

co do Adama i Rozalii to może podaj więcej informacji, jakie udało Ci się ustalić. Może wynika z nich jakiego stanu byli lub czym się trudnili?

Co do poszukiwań wcześniejszych pokoleń to mogą okazać się niemożliwe, jeśli rzeczywiście przybyli z innej parafii. Wiele parafii nie posiada już ksiąg z XVIII wieku. Ja jeszcze zastanowiłbym się, czy przypadkiem Twoi przodkowie jednak nie pochodzą z parafii Szreńsk. Bardzo możliwe, że ich nazwisko powstało dopiero za czasów Adama i Rozalii, a wcześniej nosili inne przydomki lub jak wielu w tamtych czasach byli w księgach zapisywani tylko z imienia. Warto rozważyć i taką ewentualność.

Pozdrawiam,
Wojciech
Awatar użytkownika
Płocharski_Leszek

Sympatyk

Niestety trudno mi podać więcej szczegółów, ponieważ najstarsze metrykalia pisane są po łacinie. Akty są w moim posiadaniu, ale ich treść jest mi jeszcze nieznana. Z metryk napisanych po rosyjsku i po polsku wynika, że wszystkie kolejne pokolenia do mojego pradziadka zajmowały się szewstwem (wszyscy byli mistrzami szewskimi).
W księgach metrykalnych parafii Szreńsk od około 1650 roku wszyscy tam wpisywani mieli nazwiska i imiona. Być może wcześnie mieli nazwisko zniekształcone. Występują tam np. Puchalcy.
Cóż, pozostanę chyba z tym kłopotem. Postaram się poszukać w sąsiednich parafiach. Może to coś pomorze.

Pozdrawiam,
Leszek
Adalbertowski

Sympatyk

Post autor: Adalbertowski »

Zajrzałem do skanu aktu urodzenia Twojego przodka Antoniego Płocharskiego i zwraca w nim uwagę określenie rodziców mianem "famatus" czyli sławetni. Z tego, co się orientuję, to określenie w księgach używane było wobec mieszczan. I to by się zgadzało, bo Szreńsk był wówczas miastem powiatowym. Czyli pewnie wcześniejsze pokolenia również zajmowały się szewstwem.

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na małżeństwa z 1746 i 1747 ze Szreńska, gdzie raz Adam Płocharski żeni się z Marianną Kaczorowską, a drugi raz z Rozalią Brochman. Być może to jedna i ta sama osoba. Wtedy wyjaśniłoby się pokrewieństwo ze wspomnianą przez Ciebie Ewą Płocharską, urodzoną w 1746. Nie ma jednak aktu zgonu Marianny w latach 1746-47, który mógłby uzasadnić powtórne małżeństwo Adama. Do tego w akcie małżeństwa z Rozalią brakuje mi określenia, czy Adam był kawalerem, czy wdowcem, co nie pozwala na wyjaśnienie tej kwestii. Tak czy inaczej wg mnie Rozalia Brochmanowna z Pączkowa (późniejsza żona Adama Płocharskiego) to jednocześnie matka Antoniego.
Awatar użytkownika
Płocharski_Leszek

Sympatyk

Dziękuję za wpis. Jestem na etapie sprawdzania. Też zauważyłem te zbieżności. Na tym etapie sprawy są mocno zagmatwane. Ze znalezionych przeze mnie metryk wynika, że Adam i Rozalia mieli troje dzieci: Mariannę ur. 1762, "mojego" Antoniego ur. 1785 i Joannę ur. 1769. Wszystkie te dzieci urodziły się w Szreńsku. Śladów urodzenia Adama nie znalzłem. Przypomnę, że nie znam wystarczająco łaciny, więc trudno mi odczytać metryki. Do aktów małżeństwa z Marianną Kaczorowską i z Rozalią Brochman nie dotarłem. Urodzenia dzieci znalzałem na FamilySearch.
Jeszcze ciekawsze i bardziej zagmatwane jest następne pokolenie, czyli Antoniego i Jadwigi Szpilińskiej. W znalezionych metrykach urodzeń dzieci Antoniego mam różne imiona matki Szpilińskiej (Jadwiga, Agnieszka i Marjanna). No i na dodatek w 1831 (akt 157) zmarł Antoni, mąż Maryanny Szpilińskiej, ojciec Woyciecha l.40 i Marcina l.35. Imiona synów i ich wymieniony tam wiek w zasadzie pasują.
Jak widać mam sporo ciekawostek do rozwikłania...
Pozdrawiam,
Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”