Czy Nepomucena Wrzyszcz jeszcze żyła w 1906

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Czy Nepomucena Wrzyszcz jeszcze żyła w 1906

Post autor: grad »

Witam serdecznie
Mimo usilnych poszukiwań nie udało mi się ustalić daty i miejsca śmierci Nepomuceny Wrzyszcz. Proszę więc o pomoc w interpretacji aktu sprzedaży gospodarstwa z 1906 roku, ale po kolei. Nepomucena pod koniec XIX wieku podzieliła swoje gospodarstwo między swoje dwie córki. Moment tego podziału to jest ostatnia chwila kiedy ona jest w jakimkolwiek źródle do jakiego dotarłem wspomniana. Ostatnio jednak trafiłem na akt notarialny w którym jej córka Marianna wraz ze swoim mężem sprzedają tą swoją część gospodarstwa. Akt notarialny pochodzi z Pniew z 1906 roku i zawiera następującą wzmiankę.

Paragraph 3

Das im Grundbuch des verkauften Grundstücks in der II Abteilung unter Nummer 2 eingetragene Ausgedinge der Nepomucena Wrzyszcz haben Verkäufer binnen 6 Monaten auf ihre Kosten zur Löschung zu bringen.

Paragraf 3

Sprzedający zobowiązani są do dokonania na swój koszt w ciągu 6 miesięcy wykreślenia [dosłownie: do doprowadzenia do wykreślenia / wymazania] wpisanego w księdze gruntowej sprzedawanej działki w dziale II pod numerem 2 dożywocia Nepomuceny Wrzyszcz.

https://1drv.ms/i/s!AjNpQPjF60tszwSt4UFloWFaJ4qI

Czy na podstawie tego fragmentu można przyjąć, że w 1906 roku Nepomucena jeszcze żyła, skoro trzeba ją było wykreślać? I czy gdyby żyła to nie musiałaby w tym akcie jako strona się również podpisywać?
Z poważaniem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”