Poszukiwania w Sosnowcu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
annaurgaczszczesna

Re: Poszukiwania w Sosnowcu
Jeśli te dane pochodzą z Bazy Pradziad, to dobrze wiedzieć, ze baza nie jest aktualizowana na bieżąco. Najlepiej zadzwonić do USC lub AP Katowice.Krzysiek_Imiołek pisze:Parafia Niwka - AP Katowice - http://www.szukajwarchiwach.pl/12/2740/0/1#tabJednostki
oraz - http://www.szukajwarchiwach.pl/12/792/0/-#tabSerie
księgi młodsze czyli od 1910 znajdują się jeszcze w USC S-c
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- Krzysiek_Imiołek

Te dane nie pochodzą z Bazy Pradziad, tylko z reala. Mamy jako Zagłębiowskie TG kontakt z USC. Nadmienię jeszcze że część ksiąg jest w tej chwili w trakcie konserwacji.
Krzysiek
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
-
kasiakozłowska

Witaj. A kopalnia węgla? Lata około 1910-1920? Szukam informacji na temat pradziadka Karola Partyki. Z informacji jakie posiadam wynika że pracował w kopalni w Sosnowcu.annaurgaczszczesna pisze:Witam,
niestety nic mi nie wiadomo o kopalni soli w Sosnowcu. Na 99% niczego takiego tu nie było. Podane nazwisko też mi nic nie mówi.
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam Kasia
-
annaurgaczszczesna

A i owszem, i to niejedna. Sosnowiec to było przed wojną bardzo przemysłowe miasto.kasiakozłowska pisze:Witaj. A kopalnia węgla? Lata około 1910-1920? Szukam informacji na temat pradziadka Karola Partyki. Z informacji jakie posiadam wynika że pracował w kopalni w Sosnowcu.annaurgaczszczesna pisze:Witam,
niestety nic mi nie wiadomo o kopalni soli w Sosnowcu. Na 99% niczego takiego tu nie było. Podane nazwisko też mi nic nie mówi.
Pozdrawiam
Ania
-
kasiakozłowska

A może wiesz gdzie szukać informacji na temat ludzi pracujących w kopalniach? Jakaś podpowiedź?annaurgaczszczesna pisze:A i owszem, i to niejedna. Sosnowiec to było przed wojną bardzo przemysłowe miasto.kasiakozłowska pisze:Witaj. A kopalnia węgla? Lata około 1910-1920? Szukam informacji na temat pradziadka Karola Partyki. Z informacji jakie posiadam wynika że pracował w kopalni w Sosnowcu.annaurgaczszczesna pisze:Witam,
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam Kasia
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
a propos Sosnowiec i poszukiwania , też dorzucę
meldunkowych tużpowojennych ponoć nie ma
mam ślady warszawiaków po Powstaniu zamieszkujących w Sosnowcu: da się to obudować otoczeniem (ilu? jak? jaki mechanizm kwaterowania? bezpośrednio? jakiś dulag? czy aby na pewno po IX/X 1944 czy jednak to przypadek ("zanik dokumentów w 44 w Warszawie , a w 45 pojawienie się w Sosnowcu?) ..tło mi by się przydało:)
meldunkowych tużpowojennych ponoć nie ma
mam ślady warszawiaków po Powstaniu zamieszkujących w Sosnowcu: da się to obudować otoczeniem (ilu? jak? jaki mechanizm kwaterowania? bezpośrednio? jakiś dulag? czy aby na pewno po IX/X 1944 czy jednak to przypadek ("zanik dokumentów w 44 w Warszawie , a w 45 pojawienie się w Sosnowcu?) ..tło mi by się przydało:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
annaurgaczszczesna

Niestety, nigdy się tym nie zajmowałam. Może akta pracownicze poszczególnych zakładów? Może w AP Katowice? Tylko rzucam pomysły.kasiakozłowska pisze:A może wiesz gdzie szukać informacji na temat ludzi pracujących w kopalniach? Jakaś podpowiedź?annaurgaczszczesna pisze:A i owszem, i to niejedna. Sosnowiec to było przed wojną bardzo przemysłowe miasto.kasiakozłowska pisze: Witaj. A kopalnia węgla? Lata około 1910-1920? Szukam informacji na temat pradziadka Karola Partyki. Z informacji jakie posiadam wynika że pracował w kopalni w Sosnowcu.
-
KamilDominik

na Niwce był jakiś budynek solny - komora solna? ale na pewno nie było kopalniSmoktadeusz pisze:Mam pytanie do ludzi z Sosnowca. Gdzie znajdowala sie kopalnia soli w Sosnowcu . Podobno stary budynek istnieje. I podobno właścicielem byl Wasilewski Józef.
Rafał