Partyka, Bilecka, Norek, Głowacka - poszukuję rodziny z USA
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Partyka_Christina
Partyka, Bilecka, Norek, Głowacka - poszukuję rodziny z USA
Temat: "W poszukiwaniu polskiej rodziny z USA"*
Proszę wybaczyć okropne tłumaczenie.
Jestem w Stanach Zjednoczonych i szukam moich polskich przodków.
Chciałbym poprosić o pomoc, którą możesz zaoferować, aby połączyć się z moimi rodzinami. Mogę również zaoferować dostęp i informacje z witryn amerykańskich.
Mam Ancestry.com, GenealogyBank.com (amerykańskie gazety), FamilySearch.org i GEDMatch.com (również stronę DNA).
Oto informacje, które mam.
Wielki dziadek 1
Lucasz Partyka ur. 18 09 1891 Jarosław, Polska
Prawdopodobnie Michirz Stary Polska lub Kamień (różne artykuły mają inne informacje
Przybył do Nowego Jorku, USA około 06 1907 z Liverpoolu w Wielkiej Brytanii.
Sponsorem był wujek Jacob Surdyka, Connecticut, USA Urodzony około 1874 r. Żonaty z Marią Surdyką.
Akt zgonu jest ojcem jako Jan (Jan?) Partyka, matka jako Mary Pacula (?) Z Polski.
Wielka Babka 1
Martha Bilecki urodziła się około 1893 roku. Nie mam na ten temat żadnych informacji, poza tym, że mówiła po polsku i ukraińsku. Szacowany przyjazd do USA to 1909.
Wielki dziadek 2
Jacob Tereiko (Terejko) ur. 12 listopada 1889 Tereszpol, Polska
Prawdopodobnie Lubbia, Polska (dokumenty naturalizacyjne)
Przybył Nowy Jork, USA 28 03 1911
Żonaty Stefanja Norek ur. W USA.
Żadna rodzina nie jest znana.
Wielki pradziadek 1
Peter Norek urodzony ABT 1860 Białystok / Katowice Polska. Przyjazd do USA 1895.
Wielka prababcia 1
Margaret Głowacka (?) Ur. Ok. 1865 r.
Ich pierwsze 2 dzieci urodziły się w Polsce i wraz z nimi wyemigrowały. Są to Joseph Norek ur. 1890, Elenora Norek ur. 1894.
Każda pomoc byłaby!
* modercja tematu [Sianin_1948]
Proszę wybaczyć okropne tłumaczenie.
Jestem w Stanach Zjednoczonych i szukam moich polskich przodków.
Chciałbym poprosić o pomoc, którą możesz zaoferować, aby połączyć się z moimi rodzinami. Mogę również zaoferować dostęp i informacje z witryn amerykańskich.
Mam Ancestry.com, GenealogyBank.com (amerykańskie gazety), FamilySearch.org i GEDMatch.com (również stronę DNA).
Oto informacje, które mam.
Wielki dziadek 1
Lucasz Partyka ur. 18 09 1891 Jarosław, Polska
Prawdopodobnie Michirz Stary Polska lub Kamień (różne artykuły mają inne informacje
Przybył do Nowego Jorku, USA około 06 1907 z Liverpoolu w Wielkiej Brytanii.
Sponsorem był wujek Jacob Surdyka, Connecticut, USA Urodzony około 1874 r. Żonaty z Marią Surdyką.
Akt zgonu jest ojcem jako Jan (Jan?) Partyka, matka jako Mary Pacula (?) Z Polski.
Wielka Babka 1
Martha Bilecki urodziła się około 1893 roku. Nie mam na ten temat żadnych informacji, poza tym, że mówiła po polsku i ukraińsku. Szacowany przyjazd do USA to 1909.
Wielki dziadek 2
Jacob Tereiko (Terejko) ur. 12 listopada 1889 Tereszpol, Polska
Prawdopodobnie Lubbia, Polska (dokumenty naturalizacyjne)
Przybył Nowy Jork, USA 28 03 1911
Żonaty Stefanja Norek ur. W USA.
Żadna rodzina nie jest znana.
Wielki pradziadek 1
Peter Norek urodzony ABT 1860 Białystok / Katowice Polska. Przyjazd do USA 1895.
Wielka prababcia 1
Margaret Głowacka (?) Ur. Ok. 1865 r.
Ich pierwsze 2 dzieci urodziły się w Polsce i wraz z nimi wyemigrowały. Są to Joseph Norek ur. 1890, Elenora Norek ur. 1894.
Każda pomoc byłaby!
* modercja tematu [Sianin_1948]
- Jarosław_Młynik

W poszukiwaniu polskiej rodziny z USA
Try this page: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
In 1902 year was born Antonina Surdyka child of Jakub and Maria (Adamczyk). Next child was born in 1905. It is not there anymore - so maybe they emigrated around 1906/107 to the USA? Of course, if it's thats family - names are quite popular.
-
Regards
Jarosław Młynik
In 1902 year was born Antonina Surdyka child of Jakub and Maria (Adamczyk). Next child was born in 1905. It is not there anymore - so maybe they emigrated around 1906/107 to the USA? Of course, if it's thats family - names are quite popular.
-
Regards
Jarosław Młynik
-
Partyka_Christina
RE: W poszukiwaniu polskiej rodziny z USA
Mój Boże! Więc Surdyka i Partyka to pospolite nazwiska w Polsce. Utrudnia to.
Nie pokazuje małżeństwa Jakuba i Marii w tej parafii. Czy ludzie często zmieniają parafie lub myślą, że nie zostały zindeksowane? Czy istnieją dodatkowe źródła, w których mogę szukać polskiej genealogii?
Próbowałem odczytać informacje, jakie informacje znajdują się na liście rodziców?
Ostatnia kolumna wygląda, jakby można było powiedzieć, Partyka.
Mam pierwsze dziecko dla Surdyki jako Agnes (Agnieszka?) W 1903 roku. Drugim dzieckiem wymienionym na liście jest Martin, urodzony w Connecticut, USA w 1906 roku.
Region polski, którego oczekiwałem od Partyki i Surdyki. Będę musiał dokładniej przeszukać inne nazwiska.
Dziękuję Ci!
My Goodness! So Surdyka and Partyka are common names in Poland. It makes it more difficult.
It does not show the marriage of Jakub and Maria in that parish. Did people change parishes often or think it has not been indexed? Are there additional sources I can look for Polish genealogy?
I tried to read the information with it, What information is listed with the parents?
The last column looks like it could say Partyka.
I have the first child for Surdyka as Agnes (Agnieszka?) in 1903. Second child listed is Martin, born in Connecticut, USA in 1906.
The region of Poland I expected for Partyka and Surdyka. I will have to search more thoroughly for the other names.
Thank you!
Nie pokazuje małżeństwa Jakuba i Marii w tej parafii. Czy ludzie często zmieniają parafie lub myślą, że nie zostały zindeksowane? Czy istnieją dodatkowe źródła, w których mogę szukać polskiej genealogii?
Próbowałem odczytać informacje, jakie informacje znajdują się na liście rodziców?
Ostatnia kolumna wygląda, jakby można było powiedzieć, Partyka.
Mam pierwsze dziecko dla Surdyki jako Agnes (Agnieszka?) W 1903 roku. Drugim dzieckiem wymienionym na liście jest Martin, urodzony w Connecticut, USA w 1906 roku.
Region polski, którego oczekiwałem od Partyki i Surdyki. Będę musiał dokładniej przeszukać inne nazwiska.
Dziękuję Ci!
My Goodness! So Surdyka and Partyka are common names in Poland. It makes it more difficult.
It does not show the marriage of Jakub and Maria in that parish. Did people change parishes often or think it has not been indexed? Are there additional sources I can look for Polish genealogy?
I tried to read the information with it, What information is listed with the parents?
The last column looks like it could say Partyka.
I have the first child for Surdyka as Agnes (Agnieszka?) in 1903. Second child listed is Martin, born in Connecticut, USA in 1906.
The region of Poland I expected for Partyka and Surdyka. I will have to search more thoroughly for the other names.
Thank you!
- Jarosław_Młynik

RE: W poszukiwaniu polskiej rodziny z USA
Partyka is a quite popular name: http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/partyka.html
It is evident that the most is near Rzeszów, Jarosław, Przemyśl. And there you have to look. But maybe you have to wait for answers of other people - I deal with other regions of Poland. Alternatively, you have to search on the western part of Ukraine.
Another portal, where data are available (the site is also in English) is szukajwarchiwach.pl Surely there are also local websites - but that's something that has to be spoken by someone competent.
geneteka.genealodzy.pl use a polish new region (województwa). You have to choose one of them in south Poland. You can search by this region.
Unfortunatelly the beggining of search is quite difficult
-
Regards
Jarosław Młynik
It is evident that the most is near Rzeszów, Jarosław, Przemyśl. And there you have to look. But maybe you have to wait for answers of other people - I deal with other regions of Poland. Alternatively, you have to search on the western part of Ukraine.
Another portal, where data are available (the site is also in English) is szukajwarchiwach.pl Surely there are also local websites - but that's something that has to be spoken by someone competent.
geneteka.genealodzy.pl use a polish new region (województwa). You have to choose one of them in south Poland. You can search by this region.
Unfortunatelly the beggining of search is quite difficult
-
Regards
Jarosław Młynik
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
http://szukajwarchiwach.pl/59/1327/0/-/ ... 4J5aMAfxSg
Marcin (Martinus in latin) Surdyka born in parish Raniżów in 1905
Rażniów, east od Lviv: https://www.google.com/maps/place/50%C2 ... d24.945556
Father: Jakub, son of Antoni and Antonina Olszowy (Olszowa)
Mother: Marianna, daughter of Wojciech (Adalbert) and Agnieszka Mika?
Godfather: Marcin Olszowy
Godmother: Maria Michocka / Michacka
Marcin (Martinus in latin) Surdyka born in parish Raniżów in 1905
Rażniów, east od Lviv: https://www.google.com/maps/place/50%C2 ... d24.945556
Father: Jakub, son of Antoni and Antonina Olszowy (Olszowa)
Mother: Marianna, daughter of Wojciech (Adalbert) and Agnieszka Mika?
Godfather: Marcin Olszowy
Godmother: Maria Michocka / Michacka
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Partyka_Christina
Przy pomocy polskiej grupy facebooków amercian znalazłem swoją rodzinę partyka w Miękisz Stary, Biłgoraj, Lubelskie, Polska. Odradzam powrót do roku 1894 i WIELU rodzeństwa Lucasza od Dziadka Joannesa ... Mam problem ze znalezieniem aktów małżeństwa i śmierci.
Czy ktoś ma link?
Również wciąż szuka Jacoba Terejko. 3 miejsca porodowe, Tereszpol, Terespol i Lubbia (może lubia?), Ale odnalezienie zapisów jest trudne.
Każda pomoc doceniona!
Dziękuję Ci!
With help from amercian Polish facebook group, I found my partyka family in Miękisz Stary, Bilgoraj, Lubelskie, Poland. I find birth back to 1894 and MANY siblings for Lucasz from Grandfather Joannes... I have trouble locating marriage and death records.
Does anyone have link?
Also still looking for Jacob Terejko. 3 birth places, Tereszpol, Terespol, and Lubbia (Maybe lubia?), but finding records is difficult.
Any help appreciated!
Thank you!
Czy ktoś ma link?
Również wciąż szuka Jacoba Terejko. 3 miejsca porodowe, Tereszpol, Terespol i Lubbia (może lubia?), Ale odnalezienie zapisów jest trudne.
Każda pomoc doceniona!
Dziękuję Ci!
With help from amercian Polish facebook group, I found my partyka family in Miękisz Stary, Bilgoraj, Lubelskie, Poland. I find birth back to 1894 and MANY siblings for Lucasz from Grandfather Joannes... I have trouble locating marriage and death records.
Does anyone have link?
Also still looking for Jacob Terejko. 3 birth places, Tereszpol, Terespol, and Lubbia (Maybe lubia?), but finding records is difficult.
Any help appreciated!
Thank you!
- Krystyna.waw

Miękisz Stary is the village in Jarosław County (powiat jarosławski) far away from Biłgoraj (in Lublin region).Partyka_Christina pisze:I found my partyka family in Miękisz Stary, Bilgoraj, Lubelskie, Poland
Documents from Lublin region you will find here:still looking for Jacob Terejko. 3 birth places, Tereszpol, Terespol, and Lubbia (Maybe lubia?), but finding records is difficult
http://regestry.lubgens.eu/news.php
Terejko is popular name in this region in Orthodox, GreekCatolic and RomancCatolic churches.
In left column you have all villages and after click (for example)
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 1052&par=6
you will find "Nazwiska w parafii" = surnames in this parish.
Krystyna
-
Partyka_Christina
Michirz Stary was the clue that lead my help to Miekisz Stary. I was very lucky they made the connection.
All my grandparents immigrated and met in the US, so the distance of regions is understandable.
Thank you for the links! I will go thru all I can in search of Jacob Terejko. Now that I see his written name I have a better idea of what to look for.
All my grandparents immigrated and met in the US, so the distance of regions is understandable.
Thank you for the links! I will go thru all I can in search of Jacob Terejko. Now that I see his written name I have a better idea of what to look for.
- Krystyna.waw

-
Partyka_Christina