Poszukiwanie osób przybyłych.. po 1945r (PUR)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Musisz podać więcej danych jeśli chcesz aby Ci pomóc. Gdzie się urodził i gdzie mieszkał przed wojną? Skąd pewność że był repatriantem? Gdzie pracował po wojnie?Serdecznie polecam archiwa zakładów pracy. Te z zlikwidowanych przedsiębiorstw to istna kopalnia- życiorysy, dyplomy, zdjęcia.
Przyznam jednak że zdążają się tajemnicze sytuacje jak z moim dziadkiem. Mimo że posiadam jego oryginalną kartę repatrianta to nie znalazłem dotychczas potwierdzenia w archiwach że był repatriowany. Dlatego szukam w AAN.
Przyznam jednak że zdążają się tajemnicze sytuacje jak z moim dziadkiem. Mimo że posiadam jego oryginalną kartę repatrianta to nie znalazłem dotychczas potwierdzenia w archiwach że był repatriowany. Dlatego szukam w AAN.
Adam

Pozostaje chyba archiwum II Korpusu przy Ministerstwie Obrony Narodowej Wielkiej Brytanii:
Ministry Of Defence
APC Polish Enquiries
Building 28 b
RAF Northolt
West End Road
Ruislip
Middlesex HA4 6NG
e-mail polishasstdisoff@northolt.raf.mod.uk
Tam powinno być znacznie więcej dokumentów / teczka / niż to co uzyskał, czy też pozostawił Twój dziadek w 1974 r.
Krzysztof
Ps Adam mącisz.
Ministry Of Defence
APC Polish Enquiries
Building 28 b
RAF Northolt
West End Road
Ruislip
Middlesex HA4 6NG
Tam powinno być znacznie więcej dokumentów / teczka / niż to co uzyskał, czy też pozostawił Twój dziadek w 1974 r.
Krzysztof
Ps Adam mącisz.
Faktycznie nie doczytałem wcześniejszych postów Małgorzaty. Wydawało mi się że to jest wątek na temat PUR ( jak w tytule). Przepraszam za zamieszanie.Warakomski pisze:Pozostaje chyba archiwum II Korpusu przy Ministerstwie Obrony Narodowej Wielkiej Brytanii:
Ministry Of Defence
APC Polish Enquiries
Building 28 b
RAF Northolt
West End Road
Ruislip
Middlesex HA4 6NG
Krzysztof
Ps Adam mącisz.
Adam
Tu pojawia się pytanie i moja obserwacja. Na przykładzie moich dziadków wiem że repatrianci przechodzili przez różne punkty PUR gdzie zatrzymywali się na kilka tygodni lub po kilku miesiącach zostawali przeniesieni. Czy w każdym z tych punktów zostawiano ankietę i inne dokumemty czy tylko w miejscu ostatecznego osiedlenia?
Czemu część dokumentów PUR jest w AAN a nie w archiwach miejscowych?
Tu pojawia się pytanie i moja obserwacja. Na przykładzie moich dziadków wiem że repatrianci przechodzili przez różne punkty PUR gdzie zatrzymywali się na kilka tygodni lub po kilku miesiącach zostawali przeniesieni. Czy w każdym z tych punktów zostawiano ankietę i inne dokumemty czy tylko w miejscu ostatecznego osiedlenia?
Czemu część dokumentów PUR jest w AAN a nie w archiwach miejscowych?
Adam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Doniec_Henry

witam,
index robiłem w oparciu o spisy w AP wybranych/poszczególnych miast wojewódzkich.
np.szukajwarchiwach/np.http://szukajwarchiwach.pl/search?q=Rud ... 5&page=957
Wykaz tras od - do
http://rcin.org.pl/ihpan/Content/38130/ ... ersten.pdf
strona 160 - i dalej.
index robiłem w oparciu o spisy w AP wybranych/poszczególnych miast wojewódzkich.
np.szukajwarchiwach/np.http://szukajwarchiwach.pl/search?q=Rud ... 5&page=957
Wykaz tras od - do
http://rcin.org.pl/ihpan/Content/38130/ ... ersten.pdf
strona 160 - i dalej.
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
Kiedy i dokąd nastąpiło przesiedlenie z Ukrainy po wojnie?
Witam,
Mój dziadek urodził we wsi Podwysokie na dzisiejszej Ukrainie, być może jeszcze w czasie wojny lub zaraz po jej zakończeniu został przesiedlony. Jak i gdzie mogę sprawdzić gdzie został przesiedlony?
Znam datę urodzenia dziadka oraz miejsce, znalazłam skany ksiąg metrykalnych, znam również imiona i nazwiska moich pradziadków.
Proszę o wskazówki.
Dziękuję za pomoc
Agnieszka
Mój dziadek urodził we wsi Podwysokie na dzisiejszej Ukrainie, być może jeszcze w czasie wojny lub zaraz po jej zakończeniu został przesiedlony. Jak i gdzie mogę sprawdzić gdzie został przesiedlony?
Znam datę urodzenia dziadka oraz miejsce, znalazłam skany ksiąg metrykalnych, znam również imiona i nazwiska moich pradziadków.
Proszę o wskazówki.
Dziękuję za pomoc
Agnieszka
Agnieszko
Jest wiele miejscowości o takiej nazwie na Ukrainie : Podwysokie – wieś na Ukrainie w rejonie przemyślańskim obwodu lwowskiego.
Podwysokie – wieś na Ukrainie w rejonie brzeżańskim należącym do obwodu tarnopolskiego.
Podwysokie – wieś na Ukrainie w rejonie oratowskim, obwodu winnickiego,to siedziba dawnej gminy Podwysokie w powiecie lipowieckim na Ukrainie. Sprawdź na swoich skanach metrykalnych , która to miejscowość ?
Jest wiele miejscowości o takiej nazwie na Ukrainie : Podwysokie – wieś na Ukrainie w rejonie przemyślańskim obwodu lwowskiego.
Podwysokie – wieś na Ukrainie w rejonie brzeżańskim należącym do obwodu tarnopolskiego.
Podwysokie – wieś na Ukrainie w rejonie oratowskim, obwodu winnickiego,to siedziba dawnej gminy Podwysokie w powiecie lipowieckim na Ukrainie. Sprawdź na swoich skanach metrykalnych , która to miejscowość ?
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska
Witaj Marylo,
Podwysokie rejon brzeżański, obwód tarnopolski.
Pzdr,
Agnieszka
Pzdr,
Agnieszka
-
cossack102
Repatryjanci
Mam prośbę ktoś wie czy rodzina o nazwisku Sałabun która w 1945 roku przybyła z terenów obecnej Ukrainy jako repatryjanci otrzymali gospodarstwo w Gnieźnie czy w okolicach Wągrowca.
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
-
kulik_agnieszka

Repatryjanci
Maria Sałabun pojawia się w indeksach PUR w Poznaniu.
http://szukajwarchiwach.pl/53/918/0/13. ... tabIndeksy
Strona470 wykazu.
Agnieszka
http://szukajwarchiwach.pl/53/918/0/13. ... tabIndeksy
Strona470 wykazu.
Agnieszka
Re: Kiedy i dokąd nastąpiło przesiedlenie z Ukrainy po wojni
Witaj Marylo,MarylaW. pisze:Agnieszko
Pzdr,
Agnieszka