Panie Tomku,
to może być, mama mówiła, że miał około 70 lat jak umarł (to było w latach 50-tych). Czyli mogli przenieść się potem do Kaszewic. Jejku ale jestem podekscytowana.
Wysłałam wici na tematy rodzinne do starszych członków rodziny - ktoś na pewno coś będzie pamiętał.
A propo nazwiska mojej prababci (Zachwost) po kądzieli to znalzłam takie nazwisko tylko w dokumentach w woj. lubelskim i tam później też poszukam
pozdrawiam,
Iwona
michniewska_iwona pisze:... Czyli mogli przenieść się potem do Kaszewic.
Iwona
Pani Iwono
Dlaczego przenieść? Może Józef Adamski - Pani pradziadek ożenił się w parafii Kaszewice. Może dziadek Feliks urodził się później niż w 1907r. i tych dokumentów nie ma jeszcze w AP w Piotrkowie i Tomek ich nie znalazł.
A na imię mam Jacek
pozdrawiam
Oj przepraszam panie Jacku,
jak przeczytałam posta to nawet nie zwróciłam uwagi kto go napisał
A z pradziadkiem Józefem związana jest rodzinna legenda - opowiadał swoim wnukom (w tym mojej mamie), że był w Gwardii carskiej i widział carycę, wspominał że była bardzo piękna. Ciekawe czy coś takiego można potwierdzić i jak...
pozdrawiam,
Iwona
mam prośbę dotyczącą akt Sądu Okręgowego w Piotrkowie. W Kurierze Częstochowskim nr 140, z 16.06.1943 znalazłem następującą historię dotyczącą [potencjalnie] brata mojego dziadka:
"Mściwy krewniak
(mi) Antoni Janiec, zam. w kolonii Ręczno, gm. Ręczno, pow. piotrkowskiego spotkał swego kuzyna Władysława Jańca [...] Podszedł i zwrócił się z pretensjami do krewnego, twierdząc, że przez niego musiał siedzieć w areszcie. Następnie schwycił kuzyna za kark i począł bić pięścią [...] Sąd Okręgowy w Piotrkowie [...] skazał go na 6 miesięcy więzienia."
Akta SO w Piotrkowie za ten okres zawiera zespół nr: 243 / 0 (z bazy Sezam).
Chciałbym prosić o sprawdzenie czy zachowały się jakieś akta tej sprawy, ew. wynotowanie rodziców i dat urodzenia oskarżonego i pokrzywdzonego, co pozwoliłoby mi powiązać ich z osobami w rodzinie.
Dziekuje, Tomek, za znalezienie "zbioru aktow kancelarii notariusza Pawla Zalewskiego" - pozostaje teraz znalesc droge do Piotrkowa (?)
Zycze Ci WESOLYCH SWIAT !!!
Bozenna
Witam,
Poszukuję aktu ślubu (zakres lat : 1888-1890) Teofili Schabowskiej z Janickich urodzonej w 1871 (zmarłej w 1919) i Tomasza Schabowskiego (daty urodzenia nie znam) z parafii Św. Trójcy w Wierzbniku (obecnie Starachowice), a także aktu urodzenia ich córki Marianny Schabowskiej ur. w 1890r w tej samej parafii.
Z góry dziękuję,
Teresa
Proszę o pomoc!
Poszukuję aktu urodzenia Franciszka Grzybowskiego lub dziecka o nawisku Grzybowski uordzonego 03/10/1893 w Piotrkowie Trbunalskim. Imiona rodziców nie znane.
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc, byłabym wdzięczna.
Franciszek został ok. 1900 roku adopotowany przez rodzinę Maciejewskich, dlatego we wszelkich dokumntach przez nas posiadanych figuruje jego nazwisko adopcyjne, jako rodowe, co jest nie prawdą.