Rodzina Urbanik z Topczewa, Podlaskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bluelander

Sympatyk

Post autor: bluelander »

Cześć,

Mój pradziadek Aleksander Urbanik przyjechał z Polski do Stanów Zjednoczonych w 1913 roku. Według dokumentów imigracyjnych pochodził z Topczewa, koło Grodna, w Bielsku Podlaskim. Jego ojcem był Franz, a jego matką Maria Roszkowski. Czasami pisał swoje nazwisko Urbaniak, a jego siostra Józefa pisała swoje nazwisko Urbanowicz.

Według jego dokumentów imigracyjnych urodził się 4 lutego 1895 r. Chociaż wszystkie jego dokumenty imigracyjne mówią, że był z Topczewa, lista pasażerów na statku, do którego przybył, wymienia jego ostatni dom jako Mikulewa lub Mekulowa.

Próbuję znaleźć więcej informacji o Aleksandrze i jego rodzinie. Internetowe rekordy parafialne w Topczewie pochodzą tylko z 1833 roku. Czy jest jakikolwiek sposób, aby znaleźć zapis chrztu Aleksandra z 1895 roku, czy też dowiedzieć się, czy miał on jakichś braci lub siostry, którzy zostali w Polsce?

Dziękuję wszystkim za pomoc, którą możesz udzielić. Nie mówię po polsku, więc przetłumaczyłem to z Google.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Nie znam angielskiego i trochę się obawiam o to co z moją informacją zrobi translator gogle ale zaryzykuję napisać w najprostszy sposób jak tylko potrafię
Metryk w internecie nie ma . Szansa że ktoś ma zdjęcia metryk (zrobił je prywatnie) i odwiedza to forum jest minimalna.
Moim zdaniem najlepszym sposobem znalezienia tej metryki jest kontakt z Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. http://drohiczynska.pl/instytucje-stare/archiwum/
Tam trafiły księgi metrykalne (metryki) parafii w Topczewie. Proszę zapytać czy ta metryka jest w Archiwum. W Topczewie oraz sąsiednich parafiach żadna nazwa wsi nie kojarzy mi się z nazwami Mikulewa lub Mekulowa
W samej parafii - z tego co pamiętam - jest tylko alfabetyczny spis metryk.
bluelander

Sympatyk

Re: Rodzina Urbanik z Topczewa, Podlaskie

Dziękuję za odpowiedź. Napiszę do diecezji Drohiczyn i na temat zapisów chrztu.

Ja też nie mogę znaleźć żadnego pobliskiego miejsca o nazwie Mekulewa. Poniżej zrzut ekranu listy pasażerów, gdy statek opuścił Hamburg (na dole) i kiedy przybył na Ellis Island (góra). Pismo jest bardzo słabe. Jego prośba o naturalizację mówi, że pochodzi z "Topceno, Grodno, Polska". Podaje nazwę swojego statku i datę jego przybycia, więc wiem, że mam odpowiednią listę pasażerów. Lista pasażerów dla swojej siostry mówi, że pochodzi z "Topczewa Grodno". Uważam, że ich matka, Maria Rozkowski, pochodziła z pobliskiej Łapy.

Obrazek
bluelander

Sympatyk

Chciałbym również wiedzieć, jak mogę znaleźć Urbaniksa, który nadal mieszka w tej okolicy. Wiem, że Polska miała trudny wiek, odkąd mój pradziadek odszedł, ale zastanawiam się, czy jego krewni nadal uprawiają ziemię.

Z zapisków imigracyjnych wiem, że kuzyn i szwagier przyłączyli się do niego w 1913 roku. Nazwisko kuzyna jest nazywane "Stanisławem Dzemenem" - myślę, że naprawdę nazywa się Stanisław Dziemian. Jego szwagier nazywa się "Stanisław Wrusemski", ale Wrusemski nie wydaje się być prawdziwym polskim nazwiskiem. Czy ktokolwiek wie, jakie mogło być jego prawdziwe nazwisko?

Obrazek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jest wielce prawdopodobne że potomkowie osób występujących w manifeście nadal mieszkają w gminie Wyszki. Gmina Wyszki obejmuje parafię w Wyszkach i parafię w Topczewie.
Ich nazwiska to Dziemian. Pruszyński i Urbanowicz. Urbanieks podobnie jak Wrusemski? ( akurat co tu jest napisane to zabawa dla kaligrafów)
to wytwory próbujących zapisywać polskie nazwiska strażników na Ellis Island.
Przesłanką do mojej hipotezy jest poniższa lista
http://docplayer.pl/46701104-Zarzadzeni ... yszki.html
Zweryfikować to można poprzez kontakt z Urzędem gminy Wyszki. Można spróbować napisać pismo
http://www.wyszki.pl/samorzad/urzad-gminy-wyszki.html
Prośba do anglojęzycznych uczestników forum o ewentualne przetłumaczenie istoty mojej informacji
bluelander

Sympatyk

Dziękuję, napiszę do urzędu gminy Wyszki. Napisałem do Diecezji Drohiczyńskiej, ale wygląda na to, że nie robią życzeń genealogicznych. Spróbuję zatrudnić lokalnego badacza.

Może Wrusemski to naprawdę Wróblewski? Widzę to imię na dokumencie z Wyszek.

Mam nadzieję, że Google dokładnie nam to tłumaczy. Jedyne polskie słowa, których moja babcia kiedykolwiek użyła to Kielbasa, Pierogi i Golumpki! Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

By far, Urbanowicz, Dziemian and other names live in the Wyszki community. For example: http://docplayer.pl/46701104-Zarzadzeni ... yszki.html

Try google search: https://www.google.pl/search?safe=activ ... 99q_cYa-4Q

--
Regards
Jarosław Młynik
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

bluelander pisze: Kielbasa, Pierogi i Golumpki!
:D
Gołąbki - read Golombki
https://www.google.pl/search?as_st=y&tb ... as_rights=
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

bluelander pisze: Wrusemski nie wydaje się być prawdziwym polskim nazwiskiem. Czy ktokolwiek wie, jakie mogło być jego prawdziwe nazwisko?
Wydaje mi się, że może to być "Kruszewski", zwłaszcza jeżeli było przepisywane z dokumentów pasażera. Fonetycznie kojarzy mi się z "Wroczyński", ale to nie te parafie.
pozdrawiam
Agnieszka
bluelander

Sympatyk

Dziękuję za porady. Przeszukałem zapisy naturalizacyjne dla Stanisława Kruszewskiego lub Wroczyńskiego, ale niczego nie znalazłem. Może nigdy nie ubiegał się o obywatelstwo.

Na Facebooku znalazłem parę Urbanowiczów mieszkających pod Bielskiem Podlaskim. Wysłałem im wiadomości z pytaniem, czy są z Topczewa, ale nie spodziewam się odpowiedzi.

Mój pradziadek zmarł na długo przed moim urodzeniem, ale powiedziano mi, że ma dwóch lub trzech braci, którzy zostali w Polsce, i że dorastał na farmie z końmi. Powiedziano mi, że otrzymał listy od krewnych, prosząc go o wysłanie rzeczy takich jak buty.

Te Gołąbki wyglądają znacznie smaczniej niż te, które zrobiła moja babcia. Właśnie owinęła mieloną wołowinę w liście kapusty i przykryła je keczupem i upieczono w piecu.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Na terenie parafii Topczewo od końca XVIII w. żyły osoby o nazwisku Urban, czasem zapisywane jako Urbanik, Urbaniak.
Zamieszkiwały na terenie wsi Topczewo i Wólka Pietkowska. Np. żoną Jakuba Urbana była Marianna Karpiesiuk, a mężem Marianny Urban
był Mateusz Wroblewski. Niektóre indeksy z końca XVIII w. i początku XIX w. są zamieszczone w wyszukiwarce geneszukacz.pl
Można spróbować wejść na stronę parafii Topczewo i przejrzeć zamieszczane na niej intencje mszalne z ostatnich lat, czy występują tam
osoby o nazwisku Urban, Urbanik, Urbaniak.
Pozdrawiam
Jan
bluelander

Sympatyk

Cześć Panie Mamaj,

Wydaje mi się, że napisałem do ciebie dawno temu, a ty wysłałeś mi notatki z twoich zapisów. Użyłem google do przeszukania parafiatopczewo.pl pod kątem jakichkolwiek wzmianek o słowach Urban / Urbanik / Urbaniak / Urbanowicz i nie zwróciło to żadnych wyników. Wygląda na to, że ich rekordy powracają do 2016 roku.

Wydaje się, że diecezja Drohiczyn nie będzie przeszukiwać swoich archiwów pod kątem wniosków o genologię. Zamierzam spróbować znaleźć lokalnego badacza, którego mogę zapłacić, żeby mnie zbadał.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Tak wysyłałem Panu notatki moje na temat Urbaników.
Możesz jeszcze Pan spróbować napisać do ks. proboszcza w Topczewie z zapytaniem
czy wśród swoich parafian ma osoby o nazwisku Urban, Urbanik, Urbaniak lub Urbanowicz?
Pozdrawiam
Jan
bluelander

Sympatyk

To dobry pomysł - właśnie wysłałem parafię do e-maila.

W międzyczasie czytałem o Podlasiu. Wygląda jak miejsce z naturalnym pięknem. Jedzenie też wygląda dobrze. W ten weekend spróbuję zagubić pierogi.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Zadzwoniłem telefonicznie do Urzędu Gminy w Wyszkach. Nazwisko Urban (Urbanik, Urbaniuk) nie występuje już w gminie Wyszki. Ostatni przedstawiciele tej rodziny mieszkali w Topczewie Nosili nazwisko Urbaniuk. Było to małżeństwo bezdzietne. Oni zmarli około 30 lat temu. Przy okazji usłyszałem potwierdzenie że w USC w Wyszkach nie ma żadnych metryk z parafii Topczewo sprzed II wojny światowej.
Moja rada genealoga praktyka.
Jeśli masz już kontakt emailowy z proboszczem w Topczewie to poproś o sprawdzenie w alfabetycznych spisach metryk ( a takie są na pewno bo sam kilkanaście lat temu z nich korzystałem) czy jest w nich odnotowany zapis urodzin Aleksandra Urbana (vel Urbanik vel Urbanowicz) w 1895 roku. Jeśli znajdziesz potwierdzenie to wtedy kwerenda w Archiwum w Drohiczynie staje się prostsza. Z takim potwierdzeniem możesz spróbować poprosić Księdza dyrektora o wykonanie ksera lub zdjęcia. Masz duży atut w postacie odległości od archiwum. Życzę powodzenia. Znalezienie lokalnego badacza może być bowiem problemem. Teraz mamy takie czasy ze takich romantycznych badaczy prawie nie ma. Nowe pokolenia oczekują kiedy skany będą w internecie. Jeśli chcesz robić pełną kwerendę kolejnych przodków upoważnij do tego komercyjną firmę genealogiczną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”