Komendant Policji granatowej w Działoszycach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
cossack102
Mam prośbę czy może ktoś mi udzielić informacji o komendancie Policji Polskiej (granatowej), który pełnił służbę w Działoszycach w 1942r. i prawdopodobnie do końca wojny. Podobno po wojnie był sądzony (może ktoś wie konkretnie za co i jaki wyrok) z tego co wiem był artykuł w gazecie o tym komendancie w latach 60-70, może ktoś wie w jakiej gazecie i kiedy. Z góry dziękuje za informacje.
-
historykXIX

Podaj Proszę nazwisko komendanta w Policji Granatowej z Działoszyc 1942 r.
Mogę przeszukać opracowanie:
Adam Hempel, Pogrobowcy Klęski. Rzecz o policji granatowej w Generalnym Gubernatorstwie 1939-1945, PWN, Warszawa 1990. Wiem również o innych książkach na ten temat.
Jedyny kłopot. "Pogrobowcy..." to 412 stron. Ksiązka nie posiada Indeksu geograficznego, a tylko indeks nazwisk. Bez nazwiska komendanta może to potrwać nawet miesiąc. Możesz czekać?
Pozdrawiam
Tomasz
Adam Hempel, Pogrobowcy Klęski. Rzecz o policji granatowej w Generalnym Gubernatorstwie 1939-1945, PWN, Warszawa 1990. Wiem również o innych książkach na ten temat.
Jedyny kłopot. "Pogrobowcy..." to 412 stron. Ksiązka nie posiada Indeksu geograficznego, a tylko indeks nazwisk. Bez nazwiska komendanta może to potrwać nawet miesiąc. Możesz czekać?
Pozdrawiam
Tomasz
-
cossack102
Na podstawie tego artykułu chyba wiadomo za co był sądzony...
http://www.dzialoszyce.pl/news/news243.html
Chociaż tutaj:
"Akta śledztwa w sprawie współpracy z niemieckimi władzami okupacyjnymi w okresie pełnienia obowiązków komendanta tzw. granatowej policji w Sancygniowie i Działoszycach prowadzonego przeciwko: Piotr Sałabun, imię ojca: Michał, ur. 21-01-1900 r., tj. podejrzanemu o popełnienie przestępstwa z art. 1 pkt 1 i 2 Dekretu z dn. 13-06-1946 r. o przestępstwach szczególnie niebezpiecznych w okresie odbudowy Państwa"
link do tego: http://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetails ... 7Ctyp=0%5D
http://www.dzialoszyce.pl/news/news243.html
Chociaż tutaj:
"Akta śledztwa w sprawie współpracy z niemieckimi władzami okupacyjnymi w okresie pełnienia obowiązków komendanta tzw. granatowej policji w Sancygniowie i Działoszycach prowadzonego przeciwko: Piotr Sałabun, imię ojca: Michał, ur. 21-01-1900 r., tj. podejrzanemu o popełnienie przestępstwa z art. 1 pkt 1 i 2 Dekretu z dn. 13-06-1946 r. o przestępstwach szczególnie niebezpiecznych w okresie odbudowy Państwa"
link do tego: http://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetails ... 7Ctyp=0%5D
Pozdrawiam,
Xenia
Xenia
Re: Komendant Policji granatowej w Działoszycach
A czy mogę prosić o sprawdzenie czy wystepuje tam nazwisko Smoter ?historykXIX pisze:Podaj Proszę nazwisko komendanta w Policji Granatowej z Działoszyc 1942 r.
Pozdrawiam
Tomasz
Mój dziadek od roku 1942 do końca wojny był granatowym i szukam jakiś informacji o jego służbie.
Monika
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
-
Otłowski_Tomasz

Witam!
Tak się składa, że też mam tę książkę (PWN, Warszawa 1990) - niestety, w skorowidzu osób nie występuje nazwisko Smoter...
P.S. Nie ma też nazwiska Sałabun
Tak się składa, że też mam tę książkę (PWN, Warszawa 1990) - niestety, w skorowidzu osób nie występuje nazwisko Smoter...
P.S. Nie ma też nazwiska Sałabun
Pozdrawiam,
Tomasz
Tomasz
-
cossack102
nie jestem na 100% pewny czy ten artykuł w prasie czy ogłoszenie odnośnie komendanta było w latach 60-70, w każdym bądź razie z tego co wiem było tam napisane o wyroku 4 lat więzienia ale za co i gdzie napisane?
Pozdrawiam,
Jan
Pozdrawiam,
Jan
-
Żarecka_Augustyn_Krystyna

Proszę zapoznać się z książką Adama Sznajderskiego pt.Partyzancka Odyseja , bo tam m.in. na str.505 w rozdziale " Rozbrojenie Stutzpunktu w Działoszycach ", widnieją nazwiska komendantów policji granatowej.
Podałam przecież do dokumentów, więc wiesz gdzie szukać...cossack102 pisze:nie jestem na 100% pewny czy ten artykuł w prasie czy ogłoszenie odnośnie komendanta było w latach 60-70, w każdym bądź razie z tego co wiem było tam napisane o wyroku 4 lat więzienia ale za co i gdzie napisane?
Pozdrawiam,
Jan
http://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetails ... 7Ctyp=0%5D
Miejsce przechowywania: Delegatura IPN-KŚZpNP w Kielcach
Pozdrawiam,
Xenia
Xenia
-
cossack102
tak w inwentarzu archiwalnym jest ogólnie napisane, ale nie ma jak na razie dostępu do zawartości teczek. ale oprócz tego był kiedyś artykuł w gazecie, prawdopodobnie w jednej z gazet poznańskich (Głos albo Poznańska itp.), w którym było napisane dokładnie za jakie zdarzenia był skazany i ilu letni wyrok. W każdym bądź razie każda informacja znajdująca się w książkach lub w innych źródłach jest cenna za które bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
cossack102
O komendancie Policji Granatowej z Działoszyc jest wspomniane w książce Inspektorat AK Maria , że współpracował z partyzantami AK, a po zakończeniu działań wojennych w 1945r. był sądzony za współprace z Niemcami, może ktoś przeczytał w jakiś źródłach na czym polegała ta współpraca i konkretnie za jakie przewinienia był sądzony i skazany na karę więzienia ??
Pozdrawiam,
Jan
Pozdrawiam,
Jan