Jak szukać Niemcy-(Schoneberg),II wojna św

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Jak szukać Niemcy-(Schoneberg),II wojna św

Post autor: sylwia.ka »

" w 1939 zabrany do niewoli do niemiec we wsi Sztarenebek kolo Berlina..powrocil w 1945..." /nie wiem,ale ta nazwa jest chyba zapisana "ze sluchu"/
Z niewoli tej moj dziadek powrocil z moja babcia Rosjanka.
Czy wiecie moze gdzie/jak moge znalezc jakies informacje/dokumenty mogace mi pomoc dowiedziec sie czegos wiecej o tamtym okresie zycia moich dziadkow??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Schoneberg

Post autor: t.dzwonkowski »

Pani Sylwio
Zapewne chodzi o miejscowość Sternebeck, dość dużą leżącą na południowy- zachód od Wriezen, niedaleko granicy z Polską.
Najprawdopodobniej zachowały się jakieś akta ubezpieczeniowe. Może popełnił jakieś wykroczenie ( np. próbował uciec), wtedy jest bardziej prawdopodobne, że zachowały się jakieś dane w byłej landraturze lub innym urzędzie. A może zna Pani nazwisko bauera lub nazwę firmy w której pracował?. Proszę napisać do Brandenburgisches Landeshauptarchiv
Zum Windmühlenberg
Postfach 60 04 49
14469 Potsdam
Proszę sprawdzić, może jest wymieniony w bazie danych- http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie
Podała Pani zbyt mało danych aby móc bardziej konkretnie Pani odpowiedzić.
Pozdrawiam
Tadeusz Dzwonkowski
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Schoneberg

Dziekuje bardzo za pomoc.
Na stronie do ktorej podal mi Pan link nie znalazlam informacji o moim dziadku,za to znalazlam o mojej babci:) i tam ta miejscowosc jest zapisana w takiej formie SZTORNEBEK K/BERLINA.
O dziadku wiem jeszcze,ze przed wojna sluzyl w wojsku w Warszawie,skad wzieli Go do niewoli,a babcie zabrali z ZSRR.Dziadek w niewoli pracowal w polu i przy koniach,a babcia jako pomoc w domu.Gdy niemcy przegrali wojne Oni uciekli stamtad do Berlina/tu urodzila sie moja ciocia,ale papiery wyrobione zostaly w Polsce/,a potem do Polski.
Prosze mi napisac co kryje sie pod adresem jaki mi Pan podal?:)
Zapewne listu w jezyku polskim nie preferuja:(
Dziekuje
Pozdrawiam,
Sylwia
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Schoneberg

Post autor: t.dzwonkowski »

Pani Sylwio
Zapewne Pani wie, gdzie Dziadkowie po raz pierwszy po powrocie osiedlili się w Polsce. Prosze zwrócić się do archiwum państwowego leżącego najbliżej tej miejscowości. Być może mają tam karty lub księgi meldunkowe. W nich z reguły zapisywano skąd przybyła meldowana osoba. Jeżeli nie będzie tych kart lub ksiąg, to być może Pani wie, gdzie Pani Dziadkowie otrzymali pierwszy dowód osobisty. Zapewne w miejscowym urzędzie gminy ( miasta) leżą dokumenty źródłowe. Wówczas wyjaśni Pani nazwę wspomnianej miejscowości i wiele innych danych. Mówiąc o Sternebeck, jestem prawie przekonany, że o taką miejscowość może chodzić. Dlatego też podałem Pani adres do Brandenburskiego Archiwum Krajowego w Poczdamie, które obejmuje ten teren nadzorem archiwalnym. Jeżeli Pani ciocia urodziła się w Berlinie to zapewne jest zapisana w miejscowym Standesamt ( Urząd Stanu Cywilnego). Tutaj niestety sytuacja jest bardziej złożona, bo trzeba znać adres zamieszkania w Berlinie, aby odszukać wspomniany Standesamt. Było ich już wówczas kilkanaście. Oczywiście najlepiej napisać w jednym z 4 podstawowych języków Uni. Proszę spróbować napisać także do Standesamt I in Berlin, Schönstedtstr. 5, 13357 Berlin (Mitte). Oczywiście musi Pani podać cel swych poszukiwań i stopień pokrewieństwa. Najlepiej żeby to zrobiła osoba bezpośrednio zainteresowana.
Życzę powodzenia
Tadeusz Dzwonkowski
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Schoneberg

Dziekuje za odpowiedz.
Jesli chodzi o moja ciocie,to urodzila sie podczas ucieczki,tak wiec nie sadze,aby byly jakies dokumenty po stronie niemieckiej/a raczej jestem pewna/
Co do dowodow i meldunkow o dziadku wiem wszystko,natomiast w kazdym dokumencie babci jest przeksztalcone miejsce urodzenia i nazwisko panienskie.Widocznie kazdy wpisywal jak slyszal.Po wielkich trudach udalo mi sie ustalic miejsce urodzenia
Licze na to iz znajdac miejsce niewoli moich dziadkow,znajde tez i dokumenty w ktorym jest zapisany pierwowzor pochodzenia mojej babci i jakies informacje o Jej rodzinie.
Tak wiec probuje z kazdej strony.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Pozdrawiam,
Sylwia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”