Jak ekonom może wykończyć czyli prośba o pomoc

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

veruka

Sympatyk

Post autor: veruka »

Witam,
może ktoś z Państwa mi podpowie, jak i gdzie szukać aktów. Może jakieś sugestie lub pomysły naprowadzą mnie na właściwy tor. Włosy już sobie wyrwałam, paznokcie zjadłam, cień człowieka ze mnie niebawem zostanie... A wszystko to przez przodków ekonomów... :)

Prapraprapradziadek Józef Mantz, urodził się około 1807 roku w miejscu nieodkrytym...
W roku 1835 jest ekonomem w Chełmicy, gdzie na świat przychodzi jego córka Petronella (29 maja 1835). W latach 1836 – 1838 jest już ekonomem w Draganiu, gm. Brwilno, gdzie rodzi się mój praprapradziadek Grzegorz Konstanty (30 marca 1838) oraz jego siostra Klementyna Józefa (25 grudnia 1836). W roku 1852 w Strzygach, par. Chodecz umiera jego córka Aleksandra, urodzona około 1841 roku w Stupsku (Stobsku - akcie średnio czytelne https://zapodaj.net/2cdb9234c7137.jpg.html).
28 listopada 1867 roku także w Chełmicy Klementyna Józefa Mantz, córka Józefa zawiera związek małżeński z Makarym Dulczewskim (ich dzieci rodzą się w Kalinowej par. Nowa w 1870 roku oraz w Łaniętach w latach 1876-1881).
Data i miejsce śmierci szanownego Dzaidunia Józefa są nieznane, żyje jeszcze w roku 1866 roku, zgodnie z aktem urodzenia swojej wnuczki Józefy Klementyny, gdzie jest jej chrzestnym wraz ze swoją żoną Klementyną (czyżby drugą???) https://zapodaj.net/434069f0fda08.jpg.html https://zapodaj.net/425b9522b93e0.jpg.html
Katarzyna Mantz z domu Grabowska, żona Józefa, urodziła się około 1807 roku, miejsce nieznane. Data śmierci i miejsce nieznane
Data zawarcia ich związku małżeńskiego nieznana

Syn Józefa, praprapradziadek Grzegorz Konstanty Mantz jest również ekonomem… Zawiera związek małżeński z Marianną Herman (urodzoną około 1838 – 1846 roku, ale gdzieeee...?)
Ich dzieci rodzą się w Poniatowie (Józefa 1866 rok), Niedzborzu (Józefa 1870), we Wróblewie (Franciszka 1872 i Bronisław 1875) i Glinojecku (Stefania 1881, Stefan 1889, Władysław 1885 i Jadwiga 1890)
Grzegorz umiera w Glinojecku w 1901 roku, jego żona po 1930 roku w Pensylwanii
Każda sugestia, pomysł i "gdybanie" bardziej doświadczonych Forumowiczów są dla mnie na wagę złota...
Iwona
Ostatnio zmieniony sob 03 lut 2018, 20:56 przez veruka, łącznie zmieniany 1 raz.
edyta_s

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: edyta_s »

Witaj
Nie mam za dużego doświadczenia ale moi też tu jedna dziecko tam drugie itd ślub też ?
A jeszcze przekręcone nazwiska zwłaszcza kobiet.
Wpadło mi w ręce to co prawda odległość duża ale nigdy nie wiadomo http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable= ,zwłaszcza zestawienie liter tz niespotykane szkoda że nie ma podanego wieku.
Powodzenia Pozdrawiam Edyta
Pozdrawiam Edyta
AndrzejG

Sympatyk

Post autor: AndrzejG »

Jeden z moich, przodków był ekonomem dworskim, trudno na cokolwiek trafić bo osoby o tej profesi byli bardzo mobilni, przenosili się z majątku do majątku często odległych od siebie , czyli już inna parafia.Jeżeli mógłbym coś doradzić to z własnego doświadczenia to szukaj osób o tym samym nazwisku lub oboczności tego nazwiska, nawet nie można odrzucać osób o tym samym nazwisku które występują w miejscowościach bardzo odległych od siebie. Ja w taki sposób znalazłem bardzo dużo, nazwisko było raz skracane raz wydłużane.
W wyszukiwarce geneszukacz i regestry lubgens wpisz nazwisko i jego oboczności ,może coś zacznie się sklejać, ja w taki sposób dość dużo znalazłem.
Pozdrawiam Andrzej.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

po to "wiem mniej więcej kto, wiem kiedy, nie wiem gdzie" właśnie istnieją bazy typu geneteka
nie w celu "nie chce mi się szukać w rejestrze, aktach znanej parafii"
więc polecam udział w indeksacji bez pomysłu stosowania kryteriów "moja/nie moja parafia":)

a co do tematu ekonomów - ogłoszenia w prasie czasem pomogą, a częściej - prześledzenie historii i dokumentów właścicieli: zmiany miejsca pracy i zamieszkania bywały w ramach jednego pracodawcy (lub jednej rodziny pracodawców)
dotyczy też niektórych grup rzemieślników
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Re: Jak ekonom może wykończyć czyli prośba o pomoc

Post autor: Barbara_Lendzion »

veruka pisze:Witam,
może ktoś z Państwa mi podpowie, jak i gdzie szukać aktów. Może jakieś sugestie lub pomysły naprowadzą mnie na właściwy tor. Włosy już sobie wyrwałam, paznokcie zjadłam, cień człowieka ze mnie niebawem zostanie... A wszystko to przez przodków ekonomów... :)

Prapraprapradziadek Józef Mantz, urodził się około 1807 roku w miejscu nieodkrytym...
W roku 1935 jest ekonomem w Chełmicy, gdzie na świat przychodzi jego córka Petronella (29 maja 1835). W latach 1836 – 1838 jest już ekonomem w Draganiu, gm. Brwilno, gdzie rodzi się mój praprapradziadek Grzegorz Konstanty (30 marca 1838) oraz jego siostra Klementyna Józefa (25 grudnia 1836). W roku 1852 w Strzygach, par. Chodecz umiera jego córka Aleksandra, urodzona około 1841 roku w Stupsku (Stobsku - akcie średnio czytelne https://zapodaj.net/2cdb9234c7137.jpg.html).
28 listopada 1867 roku także w Chełmicy Klementyna Józefa Mantz, córka Józefa zawiera związek małżeński z Makarym Dulczewskim (ich dzieci rodzą się w Kalinowej par. Nowa w 1870 roku oraz w Łaniętach w latach 1876-1881).
Data i miejsce śmierci szanownego Dzaidunia Józefa są nieznane, żyje jeszcze w roku 1866 roku, zgodnie z aktem urodzenia swojej wnuczki Józefy Klementyny, gdzie jest jej chrzestnym wraz ze swoją żoną Klementyną (czyżby drugą???) https://zapodaj.net/434069f0fda08.jpg.html https://zapodaj.net/425b9522b93e0.jpg.html
Katarzyna Mantz z domu Grabowska, żona Józefa, urodziła się około 1807 roku, miejsce nieznane. Data śmierci i miejsce nieznane
Data zawarcia ich związku małżeńskiego nieznana

Syn Józefa, praprapradziadek Grzegorz Konstanty Mantz jest również ekonomem… Zawiera związek małżeński z Marianną Herman (urodzoną około 1838 – 1846 roku, ale gdzieeee...?)
Ich dzieci rodzą się w Poniatowie (Józefa 1866 rok), Niedzborzu (Józefa 1870), we Wróblewie (Franciszka 1872 i Bronisław 1875) i Glinojecku (Stefania 1881, Stefan 1889, Władysław 1885 i Jadwiga 1890)
Grzegorz umiera w Glinojecku w 1901 roku, jego żona po 1930 roku w Pensylwanii
Każda sugestia, pomysł i "gdybanie" bardziej doświadczonych Forumowiczów są dla mnie na wagę złota...
Iwona
Witam.Spokojnie.Przejrzyj dokładnie w geneszukaczu w indeksach,w metrykach,genetece ale nie trzymaj się kurczowo nazwiska Mantz.Bo jest też i Manc i Herman i Grabowska.Wypisz sobie i wtedy zobaczysz co masz.W mazowieckim jest sporo w kujawsko-pomorskim trochę.Ten drugi akt jest z alegat,poszukaj oryginalnego.Każdą osobę oddzielnie weryfikuj ,czy to jest ta której szukasz.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Do ekonomów trzeba mieć cierpliwość. :)
Szukasz, rzucasz na kilka miesięcy, wracasz, trafia Cię szlag, rzucasz znowu, znowu wracasz. Rysujesz trasy przemarszu, sprawdzasz... wszystko, nawet świadków i chrzestnych bo często są to współpracownicy, którzy zmieniając posadę polecają kumpli nowemu pracodawcy. Sprawdzasz historie majątków a gdy już wydaje się, że dużo wiesz... wpada w ręce coś nieoczekiwanego. :D
Sprawdzaj wszelkie możliwe wersje nazwiska.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:po to "wiem mniej więcej kto, wiem kiedy, nie wiem gdzie" właśnie istnieją bazy typu geneteka
nie w celu "nie chce mi się szukać w rejestrze, aktach znanej parafii"
więc polecam udział w indeksacji bez pomysłu stosowania kryteriów "moja/nie moja parafia":)

a co do tematu ekonomów - ogłoszenia w prasie czasem pomogą, a częściej - prześledzenie historii i dokumentów właścicieli: zmiany miejsca pracy i zamieszkania bywały w ramach jednego pracodawcy (lub jednej rodziny pracodawców)
dotyczy też niektórych grup rzemieślników
Włodek napisał w punkt.
Właśnie dlatego powstała Geneteka. i dlatego indeksowałem też nie "swoje" parafie (takie, które potrafiłem odczytać. A ci lepsi ode mnie w rozczytywaniu znaleźli mi moich). Więc nie ma tłumaczenia, że nie dam rady - są wciąż bardzo łatwe/czytelne parafie do zindeksowania.

Ja też nadal mam znaki zapytania i może kiedyś się znajdą. - przemieszczenie się 100 kilometrów w tamtych czasach, to żaden wyczyn.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
elagrano

Sympatyk

Post autor: elagrano »

veruka pisze:...
................................
W roku 1935 jest ekonomem w Chełmicy, gdzie na świat przychodzi jego córka Petronella (29 maja 1835).

...................................
Iwona
Witam. A to ciekawe dane, czy ja liczyć nie umiem, bo ten prapraprapradziadek, to wiekowy był, gdy mu się córka urodziła i jeszcze był na posadzie, albo przy pisaniu wystąpił jakiś błąd? Nic dziwnego, że są problemy z szukaniem, bo to chyba zupełnie inne osoby są?

z pozdrowieniami Grażyna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Iwonko, ale ile radości będziesz miała - jak ich w końcu znajdziesz !! :wink:

Metody dla Ciebie nie mam, ale mam kilka teorii.
1. Agnieszka pisze o trasach przemarszu. Ja też mam taką teorię, bo jeden z moich szedł na północny wschód. Ciągle się przemieszczał, ale kierunek miał jeden... Co z tego wynika ? Na razie nic.... nie wiem skąd przyjechał :)))
Ale zaobserwowanie czy w ruchach pra... nie ma jakieś logiki geograficznej - może się przydać. Jeśli masz konto na googlu, to są tak mapki do samodzielnego tworzenia, z znacznikami, liniami - można narysować dosłownie wszystko:
https://www.google.pl/maps/@52.0906396, ... E6kc?hl=pl
2. Intercyzy.
Jak widzę znalazłaś małżeństwo jego córki Klementyny - a ona złośliwie w akcie małżeństwa nie miała notatki o zawartej intercyzie ? Może trzeba by sprawdzić czy jakaś umowa nie została zawarta u notariusza w tym roku (może nie była to stricte intercyza). I sprawdzić wszystkie inne dzieci.
Intercyza nie musi dużo wnieść. Bo rodzice mogą być wymienieni tylko z imienia, ale trafiają się takie, że napisali w nich coś więcej.
Umów i intercyz szukaj w powiecie - czyli trochę nie tak rozdrobnione jak parafie, ale tego nie ma on-line (a te co są, to chyba akurat nie twoje rejony).
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
veruka

Sympatyk

Dziękuję bardzo Wszystkim za pomysły, z pewnością je wykorzystam :)
Grażyno... no cóż... zwykła pomyłka się wdarła - 1835 ma być ;)
Przejrzałam mnóstwo ksiąg z różnych parafii, nawet i ewangelickie się załapały. Teraz czekam na lepsze dni genealogii w archiwach, aby i tam się zagłębić... Na trop Mantzów w Chodeczy i Chełmicy trafiłam przez przypadek... Może i on poprowadzi mnie dalej :)
A co do indeksacji - już jestem w jednym projekcie, idzie mozolnie, ale chyba każdy, kto oprócz pasji genealogicznej, posiada życie rodzinne i zawodowe, zrozumie...
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Witam, spróbuj może poszukać tej pary w genetece po samych imionach i np. pierwszych kilku literach nazwiska np.

osoba: Man* Józef
oraz: <zostawiamy puste> Katarzyna
Fajnie, że teraz można szukać w obrębie danej parafii po samych imionach, często to pomaga.
Ja też w swojej rodzinie miałem ekonoma podróżnika. Sporo mi się udało ustalić ale też mam braki.
O wiele trudniejszy przypadek trafiłem w rodzinie owczarzy, którzy u mnie przywędrowali z Prus i poruszali się między woj świętokrzyskim, łódzkim i mazowieckim (opisałem tutaj: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... chel.phtml ).
Przekręcone nazwiska sporo mi tu namieszały. Generalnie jak znalazłem jakiś punkt zaczepienia to próbowałem przeglądać akty w pobliskich parafiach (do 15km). Możesz spróbować tak szukać albo czekać, może z czasem coś pojawi się w genetece.

pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Powyższe zilustruję przykładem pewnego zarządcy ekonoma na dworze Skarbków - Krzyżanowskiego. Ów ekonom zarządzał po kolei folwarkami najpierw w okolicy rodzinnej Skarbków tj. Izbicy Kujawskiej i Inowrocławia, aż nagle zniknął przenosząc się z rodziną do Żelazowej Woli, gdzie jego córka wyszedłszy za mąż urodziła Fryderyka Szopena.

Warto zobaczyć jak nazywał się jakiś naprawdę bogaty, mający wiele majątków lokalny szlachcic i prześledzić wszystkie jego majątki. Moim zdaniem poszukiwany ekonom sam się znajdzie, tym bardziej że to nieodległe czasy i dokumentacja z tego czasu jest dość kompletna.
Zbigniew
veruka

Sympatyk

W myśl zasady "pod latarnią najciemniej" znalazłam akt ślubu Grzegorza Mantza i Marianny z domu Herman... Poniatów sprawdziłam na końcu, zamiast zacząć od niego... A tam się rodzi ich pierwsza córka Józefa Klementyna ... Tak to jest, jak się szuka Poniatowa nie w tej parafii co trza :(
Tym samym do przodu ruszyła linia Hermanów :)
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”